Vad är det med sol, snö och klar luft som gör att all mat smakar så där extra vidunderligt gott? Vi brukar ju prata om att sjön suger, men snön suger faktiskt minst lika mycket.
Finns det något bättre än en välförtjänt paus på en fjälltopp, öppna ryggsäcken och för-dela de medhavda läckerheterna? En prickigkorvmacka förvandlas till en sann delikatess om aptiten och miljön är den rätta. Och faktum är att en barnfamilj kan spara många hund-ralappar på att breda smörgåsar själv och slippa köa i trängseln på serveringen för en tallrik kalla pommes frites. Eget käk är dessutom bra mycket godare.
Några saker är dock bra att tänka på.
- Termosar och skidåkning är inte alltid de bästa vänner, beroende på lutning av backar och intensitet i åkningen. Vill du prompt ha med dig varm dryck så kan det vara värt att in-vestera i en rostfri stötsäker termos. Annars är små petflaskor stötsäkra och både lätta att försluta och bära. Innehållet släcker dessutom oftast törsten bra mycket bättre än varm choklad. Ge inte sportdryck till små barn.
- Soppa är fantastisk utflyktsmat. Kräver dock termos (se ovan) och stapelbara skålar eller kåsor i stöttåligt material. Glöm inte skedar!
- Lägg grönsakerna vid sidan om. En soggig ostmacka med uppblött gurka gör ingen människa glad. Packa in fräscha gurk- och paprikaskivor i foliepaket i stället. Hoppa över tomater - de rinner och smakar ändå inget så här års.
- Håll fyllningen på insidan. Tunnbrödrullar, bullar med inbakad fyllning, wraps och dub-belmackor är alltid enklare att hantera och transportera än öppna smörgåsar. En variant kan vara att ta med pålägget i separata paket och breda frallor på plats.
- Gör det mysigt. Packa in maten i fina handdukar, ta med servetter och kanske rent av en liten duk. Det kan låta tramsigt, men känns bra mycket trevligare än att sitta och tugga på gladpack.
- Glöm inte desserten. En kropp som har slitit i skidspåren skriker efter extra energi. Kosta på dig en chokladbit! Ta gärna med extra snabb energi i form av torkad frukt, russin eller nötter. Bra som muta för småfolk. Frukt är förstås alltid bra, men undvik päron - de mosas alltför lätt i vurporna.
Alla har förstås inte råd att ge sig upp på en alptopp eller dra till fjälls. Då kan det vara bra att ladda upp med lite sportlovsmat som ungarna kan fixa själva därhemma. Pizzabullar duger både på fjället och framför videorullen.
God tur!
Mammas mumsigaste tunnbrödrullar
De här rullarna har vi alltid ätit på utflykt. Ljuvliga så väl i bussen dit som uppe på alptoppen.
- 4 pers
2 paket tunnbröd
250 g rökt skinka, hamburgerkött eller rökt renkött
2 dl riven Västerbotten el stark prästost
1 dl fettfri majonnäs
1/2 dl yoghurt
1 msk fransk senap
1 msk riven pepparrot på burk
Strimla köttet fint och blanda med riven ost, senap, majonnäs, yoghurt och pepparrot. Rör ihop ordentligt till en smet och smaka av. Det ska vara sting i blandningen!
Bred noggrant ut smeten på varje tunnbröd - ända ut i kanterna - och rulla ihop ordent-ligt. Dela varje tunnbröd i två eller tre delar och lägg i en plastask, till exempel en gammal glassförpackning.
Servera munsbitarna när hungern faller på.
Gulaschsoppa
Så hälsosamt och stärkande i fjällen!
- 4 pers
250 g nötkött
250 g potatis
250 g gul lök
2 msk smör
1 röd chili
1 morot
1 burk hela tomater
2 vitlöksklyftor
1, 5 l mörk oxbuljong
1-2 msk paprikapulver (beroende på styrkan)
hel kummin
mejram
salt & nymalen svartpeppar
Skala och hacka vitlök och gul lök fint. Hetta upp smöret i en stor gryta och låt löken svettas sig mjuk och gyllengul. Pudra över paprikapulver, rör om och späd med en liten skvätt buljong.
Skär köttet i små tärningar och bryn runt om i lite matfett i en stekpanna. Lyft upp dem och lägg i soppgrytan. Klipp sönder tomaterna i burken och häll i grytan tillsammans med kryddorna och chilin delad på längden. Tillsätt resten av buljongen och låt sjuda i ca 45 min.
Skala och skär moroten i tärningar och häll i soppan som får puttra ytterligare 20 min. Lyft upp chilin.
Häll upp soppan i en stötsäker termos. Servera i kåsa till hungriga alpinister.
Brownies
Den halvmjuka amerikanska älsklingskakan är precis den chokladkick man längtar efter under en utomhusdag. Det här blir en lagom utflyktssats.
- Ca 20 st
100 g margarin eller smör
100 g mörk blockchoklad
1 dl nötkärnor (ca 65 g)
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smält smör och blockchoklad i en kastrull på svag värme och låt svalna något. Hacka nötterna och blanda ner i kastrullen tillsammans med ägg, socker, mjöl och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en liten långpanna (ca 20 X 30 cm). Grädda i mit-ten av ugnen i 175 grader ca 25 min.
När kakan har svalnat något skär den i portionsstora rutor.
Packa in i varje ruta i folie och tag med till fjälls.
Pizzabullar
Lunchmat för sportlovsfirare i stan att baka själv och mumsa på framför videon (eller att ta med till isbanan).
- 16 st
150 g rökt skinka
1 burk krossade tomater
1,5 dl riven ost
50 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
7 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
2 ägg
oregano
Lös upp jästen i en bunke tillsammans med fingerljummet vatten och olivolja. Rör runt tills jästen har löst sig. Tillsätt salt, socker och ett ägg och mjöl. Knåda ihop till en smidig deg och låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Låt under tiden tomaterna rinna av i ett melittafilter och strimla skinkan fint.
Kavla sedan ut degen till en platta (lika stor som ett bakplåtspapper) på mjölat bakbord. Bred på de avrunna tomaterna överallt, strö över skinka och oregano. Rulla ihop på läng-den till en långsmal rulle. Dela den först på mitten, halvera sedan varje halva etc tills du får 16 skivor.
Lägg dem på en plåt på bakplåtspapper. Vispa upp ett ägg med en gaffel i en kopp och pensla skivorna ovanpå. Grädda i 225 grader tills de fått fin färg, ca 12 min.
Låt svalna och packa in i kökshanddukar, eller ät varma framför tv:n.