Snaps av kantareller

Guldgula morötter, knubbiga rödbetor, knoppig blomkål, doftande kryddörter, squash, vitglänsande lök och potatis, saftig gurka, späda sockerärtor och bönor, solmogna tomater, färsk vitlök och den första svampen.

Varför inte göra snaps av kantarellerna?   Bilder: JAN CHRISTER PERSSON

Varför inte göra snaps av kantarellerna? Bilder: JAN CHRISTER PERSSON

Foto:

Mat & dryck2002-08-21 08:39

Så mycket gott man kan laga av dessa underbara råvaror, ett himmelrike för den matroade.

I det enorma utbudet har jag valt ut några råvaror, som ingår i dagens recept. Först en sallad med tomater, chèvre, basilika och olivolja. En oslagbar smakkombination.

På stora middagar förr i världen serverades ofta en grönrätt efter huvudrätten. Haricots verts med champinjonstuvning lagade jag ofta under min praktikanttid. Smördegsbakelsen med haricots verts och kantarellstuvning är inspirerad av denna rätt. Har du inte egen svamp går "köpesvamp" lika bra.

Så en rolig nyhet, kantarellsnaps. Receptet kommer från radions matlagningsprogram Meny och lät så roligt att det måste provas. Och snapsen smakar faktiskt kantarell.

Så en av mina älsklingsgurkor. Knaprig, hållbar och intensiv i smaken. Prova!

Äpplena börjar mogna på mitt lilla Transparent Blancheträd. Saftiga, aromatiskt syrliga passar de perfekt i säsongens första äppelkaka.

Tomatsallad med chèvre

6--8 tomater beroende på storlek

150--200 g chèvre

olivolja

gourmetsalt

svartpeppar

basilikablad

Skiva tomaterna och lägg på fyra tallrikar eller ett stort fat. Skiva eller smula över osten. Ringla över en aning olivolja och krydda försiktigt med salt och peppar. Osten kan ibland vara rätt salt. Garnera med basilikabladen. Baguette smakar gott till.

Smördegsbakelse med kantareller

2 plattor djupfryst smördeg

1 uppvispat ägg

Fyllning:

1 liter rensade kantareller eller blandsvamp, 3--4 dl förvälld

2 msk smör eller margarin

1 finhackad schalottenlök

1/4--1/2 tsk salt

1 krm nymald vitpeppar

1 msk vetemjöl

2 dl svampspad eller grönsaksbuljong

1--2 dl mjölk

1 dl grädde

1 msk finhackad persilja

1--2 msk portvin eller madeira, kan uteslutas

200 g haricots verts

Sätt ugnen på 225 grader. Tina smördegsplattorna och kavla ut dem en aning. Jämna till kanterna. Dela plattorna mitt itu. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen tills smördegen fått färg och höjt sig, 10--15 minuter. Låt svalna något och dela bakelserna i botten och lock.

Fräs svampen i torr panna tills vätskan kokat bort. Tillsätt smör och lök. Fräs ytterligare några minuter. Krydda med salt och peppar. Strö över mjölet och späd med spad eller buljong. Låt koka in. Häll i mjölken och koka ihop. Avsluta med grädden och sjud stuvningen till krämig konsistens. Smaka av med vinet.

Koka bönorna några minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av väl. Fördela bönorna i smördegsbottnarna. Klicka svampstuvningen över och toppa med locket.

Kantarellsnaps

3 medelstora kantareller

1 flaska vodka, 75 cl

Ansa och skär kantarellerna i mindre bitar. Töm av lite vodka så att kantarellerna får plats i flaskan. Peta ner kantarellerna i vodkan. Sätt på korken. Skaka om flaskan. Låt den stå i tre dagar. Sila av kantarellerna. Häll tillbaka den avhällda vodkan.

Snittgurka

2 kg Västeråsgurkor

10 dillkronor

1 bit pepparrot

1 msk gult senapsfrö

Lag:

1 dl ren ättika, 24-procentig

1 1/2 dl vatten

500 g socker, cirka 6 dl

3/4 dl salt

Borsta och skölj gurkorna väl. Skär dem i skivor inte för tunna. Skölj dillkronorna. Skala och skär pepparroten i tärningar.

Varva gurkorna med dillkronor, pepparrot och senapsfrö i en bunke. Blanda samman lagen kall. Häll den över gurkorna (täcker ej). Låt stå svalt över natten.

Ös upp gurkor och lag i glasburkar. Lagen skall täcka. Sätt på täta lock. Förvara svalt.

Äppelgalette

4 dl vetemjöl

3 msk socker

1 tsk nystött kardemumma

100 g smör eller margarin

15 g jäst, cirka 1/3 paket

2 msk ljummet vatten

1 ägg

Garnering:

3--4 äpplen

3 msk strösocker

50 g smör eller margarin

florsocker

Häll 3 1/2 dl av mjölet, socker och kardemumma i en skål. Finfördela smöret i blandningen.

Rör ut jästen i vattnet och häll i skålen tillsammans med ägget. Arbeta samman till en smidig deg. Jäs övertäckt 30--40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig och kavla ut den till en tunn rund kaka. Lägg den på bakpappersklädd plåt.

Skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem tätt på degen i ett vackert mönster, men lämna ytterkanten fri. Strö över sockret och klicka på smöret. Grädda i mitten eller nedre delen av ugnen tills kakan fått färg och äpplena mjuknat. Det tar cirka 15 minuter.

Låt svalna något och dofta över lite florsocker. Skär kakan i tunna snibbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!