Smått är gott

Satsa på en avskalad och enkel påskmiddag. Du måste inte duka fram en dignande buffé. Det går så bra med några enkla smårätter.

Bildtext 1-3: En fräsch citronsill sätter både färg och smak på påskbordet.Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Bildtext 1-3: En fräsch citronsill sätter både färg och smak på påskbordet.Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Mat & dryck2010-03-30 15:28

Påsk kan lätt förpliktiga. Vi ska laga sju sorters sill, späcka lammstekar, färga ägg, grava lax, gömma godis och pynta ris.

Det blir lätt för mycket. Jag kan tycka att det är läge att tagga ner påskbestyren. Det är en tid på året när det är så mycket annat som ska fixas. Buskar ska klippas, solen ska dyrkas (förhoppningsvis), fönster ska putsas och ungar kläs ut.

Bästa laxen

Jag nöjer mig numera med en sorts sill, men väljer den med omsorg. Kanske slänger jag in en lammskånk eller hel majskyckling in i ugnen, medan jag donar med annat.

Min nya kärlek Salmalax (nej, jag får inte betalt för att skriva detta) kommer väl till pass i påska. Den är så fantastiskt fin att man kan äta den rå, det vill säga noll jobb investerat. Den är tyvärr än så länge tämligen svår att finna, men tjatar vi bara tillräckligt dyker den förhoppningsvis upp i en fiskdisk nära dig.

På rätt nivå

Här har jag satt ihop några favoritrecept med lite fransk touche (förutom sillen då!) som ger god valuta för liten arbetsinsats. Se dem som inspiration eller följ dem slaviskt. De fungerar tillsammans på en liten minibuffé, var för sig eller som komplement till en klassisk påskmiddag med lammstek.

I stället kan du lägga krutet på att hitta de bästa råvarorna. En enrisrökt fläskbit, en pinfärsk laxbuk, löjrom från Kalix eller Vänern - det är kvalitén som avgör, inte mängden.

Men det allra viktigaste är själva budskapet: Ta inte i så du spricker. Ta i precis lagom. Då kanske du får tid över till de dina i påsk. Och är det inte därför vi firar påsk, så säg?

Citronsill

4 portioner, 1 dygn

Fräsch och frisk sill som ger hopp om våren.

1 1/2 dl vatten

5 msk ättiksprit, 12 procent

1/2-1 dl socker

400 g konserverade sillfiléer för inläggning eller 4 urvattnade saltsillfiléer

1+1 citron

1 tsk hel kryddpeppar

1/2 purjolök

Blanda vatten, ättika och socker. Koka upp och sjud tills sockret löst sig. Låt svalna.

Skär sillen i sneda bitar.

Tvätta ena citronen och skär den i tunna skivor som sedan delas i mindre bitar. Skölj bort grus ur purjolöken och strimla.

Varva sill, citronskivor, kryddpeppar och purjolök i skål eller glasburk och häll över lagen. Riv i lite citronskal och pressa i några droppar saft från den andra citronen. Blanda försiktigt.

Låt stå svalt i minst 24 timmar.

Servera med grovt rågbröd och stark ost.

Provencalsk laxtartar med löjrom

4 portioner, 2 1/2 timme

Himmelskt gott. Ju finare lax desto bättre resultat. Hittar du Salmalax är du påskens vinnare!

3 sardellfiléer

5 cornichons

2 msk kapris

1 knippa dill

1/2 kruka körvel

1 knippa bladpersilja

1 dl god olivolja

1 citron

cirka 500 g fin skinn- och benfri laxfilé, gärna Salmalax (svårt att hitta, tyvärr)

1 äggula

2 tsk fransk senap

salt

nymalen svart- eller vitpeppar

Till garnering:

80 g löjrom (eller sikrom)

dill

1 citron

Finhacka sardellerna och mosa dem med en gaffel. Hacka cornichons, kapris, dill, körvel och persilja. Lägg alltsammans i en bunke. Häll på olivolja, riv ner lite citronskal och blanda väl. Skiva laxen tunt och vänd om så att den täcks av blandningen. Låt stå i kylen i 2 timmar.

Tag upp laxen och tärna smått. Spara marinaden.

Vispa ihop äggula och senap. Tillsätt cirka 1 msk citronsaft, lite i taget medan du vispar. Häll sedan i marinaden lite i taget under vispning. Blanda ner laxtärningarna. Smaka av med salt och peppar, och kanske lite extra citronsaft.

Forma till fyra små puckar. Toppa med löjrom. Garnera med dill och citron. Peppra lite extra över.

Salade Lyonnaise med ägg

4 portioner

Det finns sallader och det finns sallader. Den här hör definitivt till de bättre och känns precis lagom påskig.

250 g blandade salladssorter

250 g rökt sidfläsk, gärna enrisrökt

smör

2 vitlöksklyftor

4 skivor surdegsbröd

olivolja

4 kokta ägg

1 kruka färsk oregano

Dressing:

2 tsk äppelcidervinäger

2 tsk dijonsenap

salt

2 msk finskuren gräslök

4 msk olivolja

stekfett

Skölj och torka salladen. Skär bort svålen från fläsket, strimla och stek gyllenbrunt i lite smör. Låt rinna av på hushållspapper, men spara stekfettet.

Skala och hacka vitlöken. Skär brödet i tärningar. Hetta upp lite olivolja och stek brödtärningar och vitlök på medelvärme tills brödet fått färg. Låt svalna lite.

Gör dressingen: Vispa ihop vinäger, senap, lite salt och gräslök. Rör ner olivoljan blandat med lite av stekfettet i en tunn stråle, lite i taget under omrörning.

Blanda sallad, fläsk och repade oreganoblad i en fin skål. Ringla över dressingen och blanda lätt. Toppa med brödkrutonger och ägghalvor. Servera som förrätt, på buffén eller som tillbehör. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!