Det är inte varje dag det blixt-rar av inspiration i våra kök. Då gäller det att ta till de pålitliga hyllvärmarna. Sånt där vi köpt för att ha hemma "omutifallatt".
Och vad kommer väl bättre till pass sådana dagar än ett hederligt torskblock? Köp fyra för en hundring på extrapris och resten av månaden är i hamn (eller åtminstone på rätt kurs).
Tillbehören behöver knappast kosta skjorta, fisk mår vi bra av och förvånansvärt många småfolk hör till torskentusiasterna. Färsk torsk är naturligtvis flera världshav godare än ett fryst block, men kan knappast räknas som billigmat i dessa utfiskade tider.
Det som saknas är idéer. Kokt torsk med äggsås är en klassisk höjdare, men knappast tre dagar i veckan ... En familj av i dag kan helt enkelt inte få för många recept på torskblock. Därför tänkte vi bjuda på några lättlagade superekonomiska livräddare som räcker ett tag på vägen.
Torsk är en mager fisk som i princip innehåller alla vitaminer utom C-vitamin. Den är rik på protein och viktiga mineraler som selen och jod.
Den passar både att steka, koka, woka och baka i ugn. Tänk bara på att inte tillaga torsken så länge att den blir torr. Fiskköttet ska vitna, men inte falla sönder.
Styckfrysta filéer är praktiskt och kan vara att föredra till vissa rätter. Men om du ska skära torsken i kuber är det enklare med ett halvtinat block. Hitta din egen familjs favoritrecept. Ett torskblock är mer användbart än somliga anar. Gäller även i februari. Recepten är för ungefär fyra.
2 pkt torskblock
3 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1/ 2 tsk cayennepeppar
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk hela fänkålsfrön
1 tsk senapsfrön
2 tsk malen spiskummin
1 burk krossade tomater
1/4 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
salt
olja
Tina torsken och torka filéerna med hushållspapper. Blanda cayennepeppar, gurkmeja, 1/4 tsk salt och gnid in fisken på båda sidor. Låt stå i 30 min.
Hacka under tiden lök och vitlök fint. Hetta upp 4 msk olja i en liten kastrull, häll i fänkålsfrön och senapsfrön tills de börjar sprätta. Häll i lök och vitlök och fräs under omrörning tills löken börjar ta färg. Tillsätt spiskummin, lite salt och eventuellt lite extra cayennepeppar. Rör om och häll i tomaterna och garam masala. Låt puttra under lock i 15 min.
Hetta upp 5 msk olja i en stekpanna och stek försiktigt torskskivorna gyllenbruna. Lägg upp dem i en ugnssäker form och häll över tomatsåsen.
Stek i ugnen i 175 grader i ca 15 min. Servera med ris.
1 torskblock
1 burk kokosmjölk
100 g färska champinjoner
1/2 citron
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
5 limeblad
2 stjälkar citrongräs
2 cm färsk ingefära
1--2 tsk röd eller grön currypasta
2 msk fisksås
ev färsk koriander
olja
Tina fisken en stund så att den går att skära i bitar. Dela champinjonerna i halvor eller fjärdedelar beroende på storlek. Skölj och strimla purjon grovt och skala och hacka vitlöken, citrongräset och ingefäran fint.
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs limeblad, currypasta, ingefära, purjo, champinjoner, vitlök och citrongräs ett par minuter. Slå på kokosmjölken, lägg försiktigt i torskbitarna, smaksätt med fisksås och pressad citron. Sätt på lock och sjud sakta i ca 15 min eller tills fisken vitnat.
Smaka av och tillsätt ev mera currypasta, citron och fisksås.
Strö eventuellt över hackad färsk koriander och servera med ris.
1 liten purjo
1 burk svart tapenade (olivkräm) eller:
3 dl kärnfria svarta oliver
1 dl kapris
2 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer
2 msk fransk senap
Tina fisken och torka av filéerna med hushållspapper. Lägg dem på ett ugnsfast fat.
Kör ingredienserna till tapenaden i en mixer till ett en slät smet. Bred den genröst över fiskfiléerna.
Strimla purjolök fint och strö över.
Låt stå i ugnen i 150 grader 10--20 minuter beroende på mängden fisk. Titta efter så att fisken är vit rakt igenom.
Servera med kokt potatis, citron och ruccolasallad.
1 torskblock
2 äpplen
ca 2 tsk curry, beroende på styrka och smak
1 dl vetemjöl
salt & peppar
olja el smör att steka i
Låt fiskblocket tina lite grand, men det ska fortfarande vara hårt. Skär i kuber, ca 2 x 2 cm.
Skala och kärna ur äpplena och skär i tärningar.
Blanda mjöl, curry, salt och peppar i en plastpåse. Häll i torskkuberna och äpplebitarna, knyt till påsen och skaka så att mjölblandningen fastnar.
Hetta upp olja el smör i en stekpanna och stek fisk och äpple tillsammans tills fiskköttet är färdigt, 5 -- 10 min beroende på hur tinad fisken är. Skrapa bort lite panering och se efter så att fiskköttet är vitt rakt igenom.
Servera med ris och mango chutney.