Skål, doktor Åsa

När Åsa Vilbäck ska fira sin läkarexamen med en buffé föreslår någonkokos i efterrätten.Ett förslag som omedelbart får avslag.Sviterna efter ölivet i Expedition Robinson har inte helt ebbat ut.

När Åsa Wihlbeck bjuder bästa vännerna på examensbuffé blir det mycket italienskt.Bild: PIA MOLIN

När Åsa Wihlbeck bjuder bästa vännerna på examensbuffé blir det mycket italienskt.Bild: PIA MOLIN

Foto:

Mat & dryck2002-06-12 11:18

Men kolla! Är det inte Robinson-Åsa som sitter där vid kanalbanken?? För Åsa Wihlbeck är Expedition Robinson ett sedan länge avslutat kapitel, men tv-tittarna tycks inte ha glömt henne.

Det har gått 5,5 år sedan hon medverkade i svensk tv:s genom tiderna mest utskällda program. Programmet som älskas av många och som hatas av lika många. Programmet som provocerat människor så till den milda grad att de fördömt hela satsningen utan att ha sett ett enda avsnitt. Men det där var det förstås inga av de sökande i den allra första omgången som kunde förana.

— Anledningen till att jag sökte var att jag bott med mina föräldrar i Malaysia i två år som tonåring. Att tillbringa ett par månader på ön Tenga innan läkarstudierna tog fart lät trevligt.

Varför väcker Robinson sådana känslor?

— Eller väckte snarare. Utröstningen var förstås kontroversiell och ledde i sin tur till en politiskt korrekthetsdiskussion där varenda människa kände sig manad att välja sida. Kan man göra sådana här program? Är det etiskt försvarbart? Robinson var först på den arenan i Sverige, men nu finns det ju hur många dokussåpor som helst, och ingen blir väl särskilt upprörd längre.

Det fanns de deltagare som inte pallade och Åsa kan, med facit i hand, förstå det.

— Mediatrycket var extremt intensivt. Det var nog de flesta av oss oförberedda på. Det var en chock att läsa om sig själv på varenda löpsedel. "Så vill Åsa ha sin frukost". "När kärleken kom till ön". Att behöva stå ut med den bild av sig själv som media skapat var tufft

Som när det spekulerades i huruvida hon och vinnaren Martin Melin, hade haft någon "affär" på ön eller ej. De pålästa vet att visst hade hon en liten affär, men inte med Martin, utan med Ola.

Åsa ångrar inte sitt deltagande som hon tycker lärde henne väldigt mycket i form av självkännedom, men aldrig, aldrig att hon skulle söka till en dokusåpa någon mer gång.

— Nä, mediabevakningen är helt sjuk. Hysterisk. Men hon sticker inte under stol med att hon själv hängde på i kändisfestandet som följde efter serien. I två år rantade hon runt på det ena spektaklet efter det andra tills hon en dag bara fick nog och tänkte "det här är inte jag".

— Visst var det kul ett par gånger, men det gav ju absolut ingenting. Det går nästan inte att beskriva hur många perifera verksamheter det finns därute. Folk som är kända ... bara därför att de är... kända. För vad minns ingen längre.

Åsa ömsom suckar, ömsom gapskrattar när hon beskriver de där åren. Det vilar något tragikomiskt över att så många fastnat, och springer runt, i någons lags pseudovärld hela livet.

Fortfarande blir hon emellanåt bjuden till något jippo. Om de andra från Robinsongänget som hon håller kontakt med, Martin, Ola, Kent eller Marie-Louise, ska dit brukar hon också komma. Och fortfarande ringer och skriver människor till henne och undrar om hon har några knep för att ta sig med till tävlingen.

Just nu känns Robinson-äventyret och pseudokändisvärlden långt borta. Vi sitter i en liten lägenhet på T1 i Linköping. I varenda vrå hackas, skalas och blandas det. Om det är Åsa som är extremt duktigt på att delegera och instruera, eller hennes läkarkompisar som tagit PBI-lektionerna (problembaserad inlärning) på största allvar, vet jag inte. Men undan går det och tjoff så är alla bufférätter förflyttade till kanalbanken i Berg. Gitarrer och kubbspel, pussar och kramar, champagne, hitresta föräldrar, jordgubbar och klump i halsen.

Det finns mycket att fira. Åsa fyller 28 i dagarna. 5,5 års läkarstudier är äntligen till ända. I sommar ska hon jobba på Karolinska i Stockholm och sedan väntar 18 månaders AT-tjänst i Piteå, gamla hemtrakterna. Så lite ödesmättat är det, så där som det blir när ens livkapitel känns extra tydligt.

Kanske kommer hon tillbaka till Linköping en dag och kanske gör hon det som kirurg. Det är inom kirurgin hon gärna vill specialisera sig.

— Man kanske skulle suga ut det sista ur det där tv-deltagandet och bli "Åsa - Robinsondoktorn", skrattar hon. Kan det vara en affärsidé? Ja, det skulle inte förvåna mig.

CARINA GLENNING

Åsas examensbuffé räcker till 15 mycket hungriga eller 20 normalhungriga.

Grillade räkor Önskat antal stora räkor Små träspett Marinad: 1 dl olja 1 pressad vitlök 1 finstrimlad chilifrukt 1 dl vitt vin Skala räkorna och marinera dem ett par timmar. Trä dem sedan på spett och grilla snabbt.

Melon- och parmaskinka 1 honungsmelon 200 g parmaskinka Skär skivor av honungsmelonen. Rulla skinkskivor runt melonskivorna. Lägg upp på fat.

Gravad lax med limesås 1 bit gravad lax, ca 500 g Sås: 4 dl minifraiche rivet skal och pressad saft av 1 lime 1 pressad vitlöksklyfta 2 msk honung ½ tsk salt 1 krm svartpeppar Skär bort skinnet och skär sedan laxen i avlånga bitar. Rör ihop ingredienserna till såsen och lägg i laxen.

Potatissallad 1 kg färsk potatis 300 g fetaost i olja med gröna och svarta oliver ev övriga kryddörter Koka färskpotatisen. Låt kallna. Skär i klyftor. Blanda ned fetaost-blandningen och späd på med lite färska kryddor.

Rucolasallad med knaperstekt bacon 2 pkt rucolasallad 2 paket bacon 1—2 dl riven parmesanost 1 påse pinjenötter Knorr's Franska dressing Knaperstek bacon. Blanda Knorrs Franska dressing och rör slutligen samman alla ingredienser.

Chévredip 200 g chévreost 500 g keso 1—2 vitlökar 1 pkt hårt tunnbröd Pressa vitlöken. Blanda samtliga ingredienser i mixer, inkludera "skalet" på Chévreosten. Dippa hårt tunnbröd i smeten.

Tonfiskwraps 1 paket mjukt tunnbröd 2 burkar tonfisk i olja 1 citron 1 st creme fraiche med chili och paprika färsk koriander 1 salladshuvud 1 gul lök Strimla salladen. Blanda samtliga ingredienser till en röra. Rör ej för mycket så att créme fraichen blir rinnig. Smeta röran på tunnbröden och rulla ihop. Skär i halvdecimeterlånga bitar.

Wraps med renkött 1 pkt mjukt tunnbröd 1 burk creme fraiche 45 g pepparrot på tub strimlad isebergssallad blanda samtliga ingredienser, bred på tunnnnbrödemn, rulla ihop och skär i halvdecimeterlånga bitar.

Fruktsallad med mynta och lime Valfri blandning av frukt: jordgubbar, kiwi, vindruvor, banan Vaniljkesella Citruskesella Sockerlag: 1 dl socker 2 dl vatten 0,5 dl punsch Färska myntablad 1 lime Tärna frukten. Koka samman sockerlagen. Låt kallna. Blanda samman frukten med sockerlagen. Pressa lime över och smula myntablad över blandningen. Servera med vanilj- och citruskesella.

Mozarella- och basilikasallad 400 g mozarella 5 kvisttomater färsk basilika ½ dl olivolja salt, peppar Skiva mozarella, och tomater. Lägg upp på ett fat, varvat med basilikablad. Ringla olivolja över. Salta och peppra.

Sesamkyckling 8 kycklinglårfiléeer, eller 4 kycklingfiléer 1 burk färdig Satay Peanut Sauce Träpinnar/grillspett Sesamfrön Sesamolja 1 pressad vitlök Salt Peppar Skär filéerna i smalare bitar och trä upp dem på små grillspett. Salta, peppra och rulla dem först i sesamoljan och sedan i rikligt med sesamfrön. Stek i stekpanna och servera tillsammans med Satay Peanut Sauce. .

Is-Latte 4 dl espressokaffe ½ liter gammaldags vaniljglass 5 dl 3-procentig mjölk socker efter smak Koka starkt kaffe. Låt kallna. Blanda med mjölk och glass. Förvara i termosar. Vid serveringen tillförs is.

Italienska tårtan 300 g hackad mandel 200 g mörk blockchoklad 200 g smör 250 g socker 6 ägg 2 msk konjak 3 msk potatismjöl florsocker Riv chokladen, blanda med mandeln. Rör socker och smör vitt. Blanda i 6 äggulor. Vispa äggvitorna till skum. Blanda choklad och mandel med äggsmeten och rör i konjak och potatismjöl. Vänd ner äggvitorna. Häll i en 30 cm vid form med löstagbar kant och grädda i 175 grader ca 1 timme. När tårtan svalnat siktas florsocker över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!