Roten till det goda

Gott, billigt, nyttigt och lätt --         botanisera bland rotfrukterna och hitta på egna gratängvarianter.

Gott, billigt, nyttigt och lätt -- botanisera bland rotfrukterna och hitta på egna gratängvarianter.

Foto:

Mat & dryck2002-03-20 08:35

... alla läsare för recepten ni skickar in. Fortsätt gärna!

Den här månaden låter vi vinnarkniven gå till Anna Holeby för hennes rotfruktsgratäng här nedan. En perfekt rätt nu när många andra grönsaker kostar skjortan.

Anna har haft receptet länge, men är fortfarande lika förtjust i den, och bedyrar att tonårssönerna är detsamma.

Men bland dagens alla recept finns fler godingar, varav en del passar fint nu till påsken.

Och de där linfröpanerade kycklingfiléerna ska jag definitivt prova.

Kycklinglådan var kul och annorlunda.

Sen ska jag prova Äppelkärlek och den där soppan med oststänger och ...

Rotfruktsgratäng

2 palsternackor (200 g)

2 morötter (200 g)

1 bit rotselleri (150 g)

1 stor purjolök (150 g)

250 g keso

3 ägg

1/2 tsk salt

2 dl riven ost

Skala och skiva rotfrukterna och koka i 2 minuter. Skölj och skiva purjolöken och koka med rotsakerna i 3 min. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form.

Blanda keso med ägg, salt och riven ost. Häll blandningen över rotsakerna. Gratinera i 225 gr i 25 minuter.

Servera med en sallad och/eller skinka/kassler.

Anna Holeby, Linköping

Linfröpanerade kycklingfiléer

4 portioner

4 kycklingfiléer

salt, peppar, curry, linfrö

1 gul paprika

1 röd paprika

1/2 purjolök

3 tomater

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

4 msk crème fraiche orientalisk (13,5 proc)

curry

Gnid in filéerna med salt, peppar och curry, rulla i linfrö. Hetta upp en wokpanna och häll i lite rapsolja. Stek filéerna på hög värme ett par minuter på varje sida.

Hacka paprika, purjolök och tomater och lägg i botten på ett ugnsfast fat. Lägg filéerna ovanpå.

Skär löken i skivor, hacka vitlöken och fräs det i oljan som är kvar. Lägg det ovanpå filéerna. (Låt oljan rinna av löken, häll inte på oljan.) Ta en matsked och lägg på en klick crème fraiche på fatet och sätt i 200 gr ugn ca 30 min.

Servera med potatis eller ris och en grönsallad.

Maud Halleröd. Linghem

Rosa fisksoppa

4 portioner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

smör eller margarin

3 msk vetemjöl

1 l god fiskbuljong

1 dl vitt vin eller pressad citron

2 msk tomatpuré

1 tsk timjan

2 dl crème fraiche

salt och peppar

400 g fiskfilé, t ex lax, gös, torsk (fryst ska tinas)

2 morötter

1 purjolök

1 liten fänkål (eller torkade fänkålsfrön)

(räkor)

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i matfett i en gryta. Ska ej ta färg. Rör i mjölet och späd med buljongen. Tillsätt vin eller citronsaft, tomatpuré, timjan och crème fraiche. Låt soppan koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar. Så långt kan den göras i förväg.

Skär fisken i mindre bitar, grönsakerna i strimlor. Koka upp soppan, lägg i fisk och grönsaker. Låt koka tills fisken är färdig. Ca 5 minuter.

Går utmärkt att göra 10--12 port. Med lax och räkor till finare soppa med vin, med torsk till vardags.

Maud Carlsson, Linköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!