Häggen lyser vit, en ljusröd blomsky täcker äppelträden, försommaren är redan här. Våren är ett minne blott. Så passa på och njut av blommor, fågelsång och nyutslagen grönska. Tiden fram till syrenerna är kort.
Nu har också den efterlängtade tiden kommit, den som är gjord för utflykter, trädgårdsans och båtskrap. Frisk luft och arbete stärker aptiten. Mycket mat går det åt och helst skall den kunna förberedas så att alla, även matlagarna, kan njuta av pingstens lediga dagar.
Utflyktsmat för tiden mellan hägg och syren är temat för pingstmenyn. Sill hör våren till och smakar alltid gott. En härlig sallad med matjessill, potatis, äpple, lök, dill och gräddfil är perfekt som första rätt. Utflyktsbullarna smakar gott till.
Paj är obligatoriskt inslag i min utflyktskorg. I år en engelsk ostpaj serverad med marinerade räkor. Rökt lax kan ersätta räkorna.
Fläskfilé är ett säkert kort. Mört, gott och lättlagat. Så huvudrätten får bli filéspett med frisk bulgursallad. Ingen krånglig matlagning.
Så den söta avslutningen. Rabarberkaka med kaffe. En liten klick glass till kakan sitter inte fel.
I korgen packar jag också gurka, tomater, god ost och lämpliga drycker förutom duk, bestick och tallrikar. Göm inte öppnare!
Recepten är beräknade till 6--8 matglada personer. Alla rätterna går att förbereda och packa i korgen för utflykt i grön-gräset, lunch på balkongen eller besök i sommarstugan.
24--32 stycken beroende på storlek
Gott bröd förhöjer utflykten. Här är ett recept, som kan bakas ut till större och mindre bullar. De brukar ha strykande åtgång så ofta bakar jag dubbel sats och sparar några bullar i frysen.
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
50 g smör eller margarin
1 äggula
2 tsk salt
2 msk brödsirap eller honung
2 dl grovt rågmjöl
10--12 dl vetemjöl
Pensling:
1 lättvispad äggvita
Strössel:
sesam-- och solrosfrö
Smula jästen i degbunken. Häll i vattnet och rör tills jästen är löst. Tillsätt smöret i klickar, äggula, salt, sirap eller honung, rågmjöl och 1 liter vetemjöl. Arbeta degen smidig. Tillsätt ytterligare mjöl om degen känns lös. Jäs under bakduk 30--40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 bitar. Trilla ut varje del till en lång rulle. Skär den i 12 bitar för stora bullar eller 16 för små. Kavla eller platta ut dem till runda kakor cirka 1 cm tjocka. Jäs dem 30--40 minuter, bakduk över. Sätt ugnen på 275 grader.
Pensla med lättvispad äggvita och garnera med sesam--och/eller solrosfrö. Grädda i mitten eller övre delen av ugnen 6--10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Servera sillgömman i glas så håller den sig fräsch och går lätt att äta.
2 burkar matjesfiléer à 255 g
2 kokta potatisar
1 äpple
1 liten rödlök
1 dl gräddfil
1/2 msk senap
1/2 tsk socker
salt
nymald vitpeppar
dill
6--8 plastglas
Häll spadet av sillen. Dela stora bitar. Skär potatis och äpple i jämna tärningar. Skala och hacka löken. Blanda sillen med potatis, äpple, lök, gräddfil, senap och socker. Krydda med salt och peppar. Fördela sillröran i plastglasen och garnera med en dillkvist.
Pajdegen är mager och lätthanterlig och har blivit en favorit. Har du ett eget bra recept, använd gärna det.
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt mjukt smör eller margarin
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
3 ägg
3 dl mjölk
4--5 dl grovriven cheddarost eller lagrad grevé
1/2--1 kryddmått kajennpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Blanda 3 1/2 dl av mjölet med bakpulvret. Finfördela smöret i mjölet.
Häll i mjölken och arbeta samman till en mjuk, smidig deg. Känns den lös, arbeta in ytterligare mjöl. Forma degen till en boll och kavla eller platta ut den till en tunn kaka.
Klä en pajform cirka 24 cm i diameter med degen. Nagga botten.
Vispa samman ägg, mjölk, ost och kajennpeppar. Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen tills degen fått färg och fyllningen stelnat. Det tar 30--35 minuter. Servera pajen ljummen eller kall med de marinerade räkorna.
Kräftstjärtar kan ersätta räkorna.
500--750 g räkor, cirka 2--3 dl skalade
2--3 msk matlagningsyoghurt
1 msk hackad dill
salt
nymald peppar
1--2 msk riven pepparrot
Skala räkorna och blanda dem med yoghurt, dill, lite salt och peppar. Lägg upp räkröran i en skål och strö över pepparroten.
Lika goda varma som kalla är de här spetten. Köttet skall inte saltas sojan ger tillräcklig krydda. Bulgursalladen, frisk i smaken, är ett bra komplement.
750 g fläskfilé
2 msk olja
1--2 dl japansk soja
6--8 blötlagda träspett
Dela den tjocka delen av fläskfilén på längden. Skär den och resten av filén i 4--5 cm långa bitar. Trä upp dem på spetten. Bryn dem runt om i oljan i en stekpanna. Häll på sojan och låt den koka in tills köttet känns mört. Låt svalna. Servera spetten varma eller kalla med salladen.
Bulgursallad:
3 dl bulgur
7 1/2 dl svag grönsaksbuljong
1 mango
1 blodgrape
1 gul eller röd paprika
6 körsbärstomater
Dressing:
4 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 hackad rödlök
1/2--1 msk färsk timjan, gräslök eller persilja
salt
nymald peppar
Häll bulgur och buljong i en kastrull. Låt koka upp och sedan koka tills bulguren mjuknat, 10--12 minuter. Häll av överflödig vätska.
Skala och skär mangon i bitar. Skala grapen, ta även bort den inre vita hinnan, och skär ut hinnfria klyftor. Dela paprikan. Skär bort de ljusa fruktväggarna, skrapa ur fröna och skiva sedan halvorna. Dela tomaterna. Rör ner mango, grapeklyftor, paprika och tomater i den avsvalnade bulguren. Vispa samman dressingen och häll den över.
Njut av den färska rabarbern nu är den som bäst. Konjaken kan bytas ut mot pressad citron-- eller apelsinsaft.
2--3 stjälkar rabarber
2 msk smör
2 msk strösocker
2 msk konjak eller whisky
3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g smält smör eller margarin
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en 1 1/2 liters sockerkaksform.
Skölj och skär rabarbern i 2--3 cm långa bitar. Stek dem på svag värme i smöret i en stekpanna tills de mjuknat en aning. Häll på socker och konjak. Låt sjuda upp och sedan svalna.
Vispa ägg och socker. Rör ner rabarbern, mjölet blandat med bakpulvret och det smälta smöret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25--30 minuter. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den. Glass smakar gott till.