...och här är fler favoritrecept

Mat & dryck2002-03-20 09:00
Gretas kokosnötter

1 1/2 hg havregryn

1 hg socker

2 hg rumsvarmt smör

1/2 äggula

1/2 dl vetemjöl

4--5 rivna bittermandlar

7 rivna sötmandlar

Blanda ihop och tryck 1 tsk av smeten i små formar, som gräddas i 175 gr 5--6 min.

Om man vill ha dem dubbla med kräm emellan: Gör en vanlig ägg- och smörkräm med t ex riven blockchoklad, likör eller punsch.

Lisa Karlsson, Skänninge

Äppelkärlek

2 paket bacon

1 purjolök

1 stort äpple

timjan

grovmalen svartpeppar

Klipp baconet i små bitar och fräs i en stekpanna. När det ser lagom brynt ut lägger man i en strimlad purjolök, och en stund senare det tärnade äpplet. När allt är stekt kryddar man med timjan och svartpeppar. Serveras till potatismos.

Annalena Palmér, Linköping

Lammgryta

4--5 portioner

1 kg lammkött med ben

3 msk smör

2 stora morötter

1 purjolök

5 dl rödvin, inte matlagningsvin

salt och grovmalen svartpeppar

3 msk tomatpuré

14 smålökar eller 3--4 stora lökar

paprikapulver

Stycka kotletter och/eller en bit av steken med ben. Tar man med benen så blir grytan mustigare. Bryn köttet i smör i en stekpanna eller stekgryta tills det har fått fin färg. Använder du en stekgryta så ta upp köttet när det är brynt. Stekgrytan används sedan för att servera ur. Skär morötterna i stavar och bryn dem lätt. Skär purjolöken i smala ringar och bryn dem tillsammans med morötterna.

Lägg tillbaka köttet i grytan, häll i rödvinet, salta och peppra samt tillsätt tomatpurén. Koka köttet och grönsakerna på svag värme ca 60 minuter.

Småkoka löken lagom mjuk och tillsätt även den i grytan. Smaka av med paprikapulver och krydda lite mer med salt och peppar om det är för fadd smak. Var inte rädd för kryddorna.

Red av såsen om den verkar tunn. Den skall vara simmig. Servera med kokt ris eller pressad potatis och njuuuut!!! Tillagningstid ca 1,5 timmar.

Gillis Juthe, Mjölby

Sillatårta

4 skivor grovt bröd, t ex Karlssons fyrkant

smör

kaviar

3 kokta potatisar

2 dl crème fraiche

inlagd sill -- eller den sill du tycker bäst om

3 hårdkokta ägg

hackad gräslök

Bred smör och kaviar på två bröd (undersidan av bröden kantskäres). Täck med skivad potatis. Klipp sill och fördela den på potatisen. Bred på crème fraiche. Bred smör och kaviar på de andra två bröden och vänd smörsidan ned mot sillen. Täck ovansidan med resterande crème fraiche. Garnera mot ytterkant runt om med gräslöken. Lägg en ring innanför med skivade ägg och klipp sill och lägg i mitten.

Krispig grönsallad med finskuren rödlök, cocktailtomater och strimlad gurka samt ett gott öl till.

Ulla-Stina Forsén, Mjölby

Ugnspannkaka med pizzafyllning

4 portioner

8 dl mjölk

4 dl vetemjöl

4 ägg

1/2 tsk salt

1 msk margarin

1 stor gul lök

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

1 tsk oregano

1 tsk basilika

4 dl riven lagrad ost

Häll hälften av mjölken i en bunke, häll i mjölet och vispa blandningen slät tillsammans med äggen. Blanda i resten av mjölken och saltet. Låt gärna smeten stå och svälla ca 20 min. Smörj en långpanna, ca 30x40 cm. Vispa upp smeten och häll den i långpannan. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.

Hacka löken och låt den svettas i margarin. Sila av tomatsaften. Lägg tomatkrosset, tomatpuré, oregano och basilika i lökhacket. Låt koka upp.

Ta ugnspannkakan ur ugnen. Strö hälften av den rivna osten på. Häll på tomatsåsen och strö på resten av osten. Grädda vidare i 15 min eller så länge att osten blir bubblande och gyllene.

Tips: Ta ett pkt bacon, klipp och gryn bitarna lätt. Lägg dessa över tomatsåsen och så osten över. Gärna pizzasallad till.

Ulla-Stina Forsén, Mjölby

Festgod levergryta

4 portioner

400 g ungnötslever

1 liten purjolök

1 tsk salt

1/2 dl äppelmos

3 dl matlagningsgrädde

1 msk vetemjöl

1 litet pkt djupfrysta ärter

Skär levern i centimetertjocka strimlor. Skölj och skär purjolöken i strimlor. Bryn levern. Lägg över den i en gryta. Tillsätt purjolök, salt, äppelmos och 2 dl av grädden. Tillsätt detta i levergrytan. Låt koka på svag värme ca 10--15 min eller tills levern känns klar. Ärterna tillsättes och grytan får koka upp.

Serveras till pressad potatis eller ris.

Ulla-Stina Forsén, Mjölby

Örtagårdssill

1 pkt färdiginlagda sillfiléer

Lag

2 dl crème fraiche

1 dl lättmajonnäs

2 msk söt senap

1 dl klippt kryddgrönt (persilja, dill, oregano/torkad)

1 krm svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna. Skär sillen i 1 cm breda bitar. Ta ca hälften av lagen och häll i en skål. Lägg i sillen. Häll resterande lag över.

Färsk potatis och grovt bröd är gott till.

Ulla-Stina Forsén, Mjölby

Bacon- och paprikasås

4 portioner

1 gul lök

150 g bacon

3 små röda paprikor

2 dl crème fraiche (lätt)

2 dl buljong

Finhacka lök och strimla bacon och paprikor. Fräs lök och bacon. Späd med buljongen och crème fraiche. Tillsätt paprika och smaka av med salt och peppar. Låt koka några minuter.

Nykokt färsk pasta + parmesanost till.

Ulla-Stina Forsén, Mjölby

Rosépeppar-kyckling

8 portioner

4 dl crème fraiche

1 tsk rosépeppar

1/2 citron

8 --10 kycklingbröst

färskost med rosépepparsmak (200 g)

salt

3 msk smör

1 dl hett vatten

1/2 hösbuljongtärning

Blanda crème fraiche med krossad rosépeppar och rivet citronskal. Snitta kycklingbrösten och fyll dem med osten. Salta lätt. Bryn dem runt om och lägg över i en traktörpanna eller vid kastrull. Häll på det heta vattnet. Bräsera i 20 min. Tillsätt crème fraiche och koka ytterligare 10 min.

Servera med sparris och kokt ris.

Inga-Lill Wejdenmark, Linköping

God kasslerrätt

4 portioner

8 hg kassler

1 burk crème fraiche (15 proc)

150 g vitlöksost

1 dl persilja

3 smördegsplattor

Kavla ihop två smördegsplattor som läggs i botten på en eldfast form. Placera kasslerskivorna ovanpå och bred crème fraiche-, vitlöksost- och persiljeblandningen över dessa. Kavla ut den tredje smördegsplattan och lägg ovanpå. Kläm ihop med bottenplattorna och pensla med lägg. Gratineras i 225 gr ugn i ca 25 min.En grönsallad serveras till.

Annalisa Sundgren, Linköping

Levergryta med purjolök och bacon

4 portioner

400 g ungnötslever

1 purjolök

margarin

2 msk vetemjöl

1 dl buljong

2 dl vispgrädde (27 proc)

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 paket bacon, ca 150 g

Torka levern och skär den i centimetertjocka strimlor. Skölj purjolöken och strimla den. Bryn levern i lite margarin i en stekpanna och tillsätt purjolöken. Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong och grädde. Låt alltsammans koka på svag värme ca 5 min. Smaksätt med salt och peppar. Stek baconet i strimlor och låt det rinna av på hushålls-papper. Strö sedan baconet över grytan. Servera med kokt ris eller potatis och sallad.

Annalisa Sundgren, Linköping

Goda våfflor

6 laggar

1 ägg

2 msk socker

2 dl kallt vatten

2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

75 g smält smör

Elsa Gustafsson, Tranås

Entrérätt

4--8 hårdkokta ägg

50--75 g smör

salt

svart- och kajennpeppar

gräddfil eller crème fraiche

avokado

Äggen delas och vitorna hackas fint. Smält smöret med kryddorna. Lägg i de mosade gulorna. Blanda allt och lägg i en form eller portionsskålar. Täck med gräddfil eller crème fraiche. Låt stå några timmar. Garnera med skivor av avokado.

Serveras med citronklyftor och grönsallad.

Gunborg Härdmark, Linköping

Hönsgratäng

1 höna (kokas i 2 liter vatten, 2 msk salt, 2 krydd- och 5 vitpepparkorn, 1 nejlika och skivad lök)

2--3 dl ris kokas i hönsbuljongen

champinjoner

ost

Gratängsås:

2 msk smör

4 msk mjöl

2 dl buljong

2 dl tunn grädde

1 ägg

Koka först såsen och rör sedan i 1 ägggula. Häll den sedan över hönsbitarna som lagts på risbotten i en form. Lägg de smörfrästa champinjonerna över och drivor med ost. Gratinera i 250 gr ugn.

Gunborg Härdmark, Linköping

Parfait

2 äggulor röres pösigt med 2 msk florsocker. Vispa 2 dl grädde och blanda med äggsmeten. Smaksätt med vaniljsocker och ev whisky. Rör i 3--4 msk lingon eller röda vinbär. Fryses.

Gunborg Härdmark, Linköping

Mays falska råmjölkskaka

7 dl torrmjölk

2 ägg

kanel, socker, salt

Blanda ingredienserna, smaka av. Häll smeten i ugnsfast form. Grädda i vattenbad i 200 gr ca 40 min.

Serveras med sylt och vispad grädde.

Gunborg Härdmark, Linköping

Potatissoppa med purjolök och broccoli

4 portioner

4--5 st 300 g potatis

1 gul lök

1 purjolök

broccoli (en bukett)

2 msk margarin

0,6 liter vatten + 2 hönsbuljongtärningar

mjölk eller crème fraiche

Skär löken i små bitar och fräs utan att ta färg. Skala potatisen och skär i bitar. Dela broccolin och koka alltsammans under lock ca 15--20 min. Kör i matberedare med stålkniven eller mixa. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt mjölk eller crème fraiche till lämplig konsistens. Ät med oststängerna nedan.

Rune Petterson, Linköping

Oststänger

2 dl vetemjöl

100 g margarin

2 dl riven lagrad ost

Lägg mjöl, fett och riven ost i en hög på bokbordet. Fettet skall vara rums-varmt och mjukt. Arbeta ihop till en deg. Svep om folie och låt den vila i kylskåp ca 30 min. Dela degen i 3--4 bitar och rulla ut dem till knappt fingertjocka långa stänger. Skär dem i 6--8 cm långa stänger. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min i 200 gr.

Rune Petterson, Linköping

En gryta för alla

2--4 portioner

300 g quorn i kuber

1 gul lök

2 äpplen

1 burk ananas i bitar

1--2 burkar krossade tomater

1/2--1 msk grönsaksfond

5 dl vatten

1 purjolök

1 burk vattenkastanjer

1 burk kronärtskockshjärtan

1 burk bambuskott

1 röd paprika

1 krm sambal oelek

1 dl chilisås

Praktisk rätt att göra i en järngryta.

Stek tärnad quorn, krydda efter behag + örtsalt. Gärna starkt. Bryn löken som är finskuren. Skala, kärna ur och tärna äpplen. Lägg i ananas samt en del av spadet. Häll i de krossade tomaterna, grönsaksfonden och chilisåsen. Vatten i lagom mängd. Tag lite i taket och se på tjockleken hur den önskas. Låt detta koka ca 15 min.

Tillsätt finskuren purjolök, skivade vattenkastanjer, kronärtskockshjärtan skuren i bitar, bambuskott och finskuren paprika. Tillsätt till sist sambal oelek. Önskas mer sötma ta i lite flytande honung. Späd och krydda efter behag.

Serveras till ris med en enkel grönsallad. Rött vin eller en kall öl är gott till.

Är man ej vegetarian eller allergiker kan man byta ut quorn mot kyckling eller fläskkött. Späd med vispgrädde och minska vattenmängden.

Marie-Anne Evefjord

Älgfärslandgångar

1 långfranska

4 tomater

600 g älgfärs

1 1/2 tsk salt

2 krm mald svartpeppar

1 1/2 dl vatten

1 1/2 dl chilisås

2 gula lökar

1 påse bearnaisesås

italiensk salladskrydda

Bryn färs, krydda och slå på vatten och chilisås. Skiva löken och stek den.

På landgången lägger du skivad tomat, stekt lök och toppar det med köttfärs. Över häller du bearnaisesåsen.

Gratinera i 250 gr ugn till det fått färg.

Joakim Strömberg, Linghem

Kycklinglåda

4 portioner

1 hel grillad kyckling i bitar

1 stor burk champinjoner

1 påse chips, valfri smak, 300 g

1 burk crème fraiche

1 dl grädde

salt, peppar, paprikapulver

Fräs svampen i en kastrull och blanda i kycklingbitarna, crème fraiche, grädde och kryddor. Lägg chipsen i en ugnssäker form och häll över kycklingröran. Sätt in i 150 gr varm ugn i 15--20 min. Bjud sallad till.

Gerd Flerén-Hanson, Rappestad

Filé passionata

4 portioner

4--6 kycklingfiléer

Kryddblandning:

1/2 dl hackad persilja

1 tsk torkad basilika

1 tsk torkad oregano

2 msk fransk senap

Sås:

1 burk krossade tomater

1 dl crème fraiche

Skär snitt i kycklingfiléerna och fyll dem med krydd- och senapsblandningen. Bryn dem i matfett. Salta och peppra. Rör ihop såsen i en gryta och lägg i filéerna. Låt puttra ca 10 min. Tärna två skivor rökt skinka och dela gröna oliver. Lägg över rätten.

Servera med ris och sallad.

Gerd Flerén-Hanson, Rappestad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!