Här är vår egen variant på pasta loco. Nio smala rätter för fyra att slita med hälsan. Mängden pasta avgör du själv.
Golden nuts med svamp
Snart kommer den. Chokladkakan som ersätter en måltid och som gör att du går ner i vikt. Mums, tänkte jag först. Men sen tänkte jag om. Jag vill inte byta ut mat mot en chokladkaka. Speciellt inte när man kan göra den här lyxsåsen som slår vilken chokladbit som helt med hästlängder. Dessutom är det trivsammare att slå sig ner kring en bit mat än en chokladkaka. Såsen passar bra till tagliatelle.
1 burk cremé fraiche i lättvariant
1 citron
200 g shiitakesvamp eller champinjoner
50 g valnötter
Några nävar rucola
2-3 vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar
parmesan
Tvätta citronen och riv skalet. Hacka vitlöken och skiva svampen och fräs tillsammans i en stekpanna. Blanda ner fraichen, skalet och pressa citronsaften över. Salta och peppra. Hacka rucolan och valnötterna och blanda ner så att det blir genomvarmt. Riven parmesan på toppen är pricken över i.
Kärlek het som räkchili
En extremt smal pastasås. Räkor är gott men tänk på att inte låta dom koka, då blir det mer tuggummi av dem. Är du extra hungrig så släng i lite wokgrönsaker. Spaghetti är gott till.
1 kg räkor med skal
Fyra msk stenbitsrom
1 färsk chilipeppar
1 röd paprika
1 citron
2-3 vitlöksklyftor
2 dl fiskbuljong
salt och peppar
olivolja
bladpersilja
parmesan
Skala räkorna. Strimla paprikan, kärna ur och strimla chilin och hacka vitlöken. Tvätta citronen och riv skalet. Fräs chili, vitlök och paprika i oljan. Häll i fiskbuljongen och låt koka upp. Lägg i citronskalet och räkorna och låt allt bli genomvarmt. Blanda ner den nykokta pastan. Pressa över citronsaft och skeda i stenbitsromen. Hacka bladpersilja och strö över så att det ser ännu grannare ut. Självklart passar det med riven parmesan över, trodde du något annat? Inte tillräcklig hetta? Droppa tabasco över.
Chicken ajvar
Ajvar relish är en trevlig liten ungersk blandning av bland annat paprika och auberginer. Blanda ihop med cremé fraiche och vips så har du en såsbas. Riktigt tuggpasta typ penne är kanon till.
4 kycklingfiléer
1 dl ajvar relish
1 burk creme fraiche av mager variant
2 vitlöksklyftor
2 äpplen
2tsk malen ingefära
salladslök
Salt och peppar
olivolja
Strimla filéerna i mindre bitar. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Hacka vitlöken och fräs tillsammans med filéerna i oljan. Släng i äppelklyftorna och fräs mjuka. Blanda ner fraichen, ajvar relishen och ingefäran och låt koka upp. Salta och peppra. Klart att servera.
Crème de la crème
Kall mat är inte någon av mina favoriter egentligen. Men den här pastasalladen med lax och mango är något så otroligt god för att missa. Passar lika bra till påskbuffén som i matpytsen. Att den är mager är det ingen som kan gissa. Koka luftig pasta till, typ pastahjul.
300- 400 g kallrökt lax
1 stor mango
1 burk lättkesella
2 tsk sambal oelek
Ett par nävar blandsallad
salladslök
gurka och tomat
1 lime
salt och peppar
Skär laxen i mindre bitar. Strimla salladen och löken. Skiva gurkan och klyfta tomaterna. Blanda allt i en stor bunke tillsammans med den kalla pastan. Skär mangon i bitar och blanda med kesella, limesaft, sambal oelek och blanda i bunken. Salta och peppra och njut.
Gyllene kokoskräftor med sting
½ burk kräftstjärtar, ungefär 85 g
200 g torsk
2 dl lättkokosmjölk
1 dl lättmjölk
1 paket saffran
1 fiskbuljongstärning
1 tsk sambal oelek
1-2 msk maizena
1/2 paket wokgrönsaker
Vispa ihop maizena kokosmjölk, mjölk, buljongtärning, saffran och sambal oelek. Koka upp i en tjockbottnad kastrull och låt koka ett par minuter. Dela torsken i mindre bitar, lägg i grytan tillsammans med grönsakerna och låt sjuda ett par minuter. Sist men inte minst, släng i kräftstjärtarna och salta och peppra. Mums med tagliatelle.
Maffioso Cannelloni
8 färska lasagneplattor
1 burk tonfisk
1 burk chilikeso
½ zucchini
½ dl kapris
Tomatsås:
1 burk krossade tomater
1 tsk paprikapulver
1 msk tomatpuré
salt och peppar
Strimla zucchinin och blanda med tonfisk, kapris och chilikeso. Mixa ingredienserna till såsen. Klicka ut röran på plattorna och rulla ihop till cigarrer. Lägg dem tätt i en ugnsfast form. Häll över tomatsåsen och gratinera i ugnen i 20-25 minuter i 200 grader.
Tips: Har du vanlig keso hemma så smaksätt med 1-2 tsk sambal oelek eller med 1 msk senap.
Tottes Tomatsoppa med grillad paprika
200-250 g tortellini
2 gula lökar
½ liter grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater
½ zucchini
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
2 tsk socker
2 paprikor
salt och peppar
parmesan
olivolja
Halvera paprikorna och rosta dem i ugn i 225 grader i ca 20 minuter. Skalet ska bli blåsigt och svartna lite. Lägg dem i en plastpåse och dra av skalet när de har svalnat och strimla.
Riv zucchinin. Hacka löken och vitlöken och fräs i oljan. Tillsätt buljongen, tomatkrosset och zucchinin och låt koka ett par minuter. Lägg i tortellinin och koka. Grovhacka basilikan och vänd ner tillsammans med paprikastrimlorna i soppan. Salta, sockra och peppra. Späd med mer vatten om det behövs. Vill du ha ännu matigare soppa så släng i en burk kikärter eller röda bönor.
Pasta på tom plånbok
Många har fördomarna mot bönor och linser. Men den här rätten är helt suverän! Dessutom supersmal och superbillig och perfekt att göra storkok av och frysa in. Vill du spara mer pengar och dessutom miljö så koka egna kikärter enkelt. Blöttlägg ärterna över natten, (tre gånger så mycket vatten som ärter.) Skölj av dem och låt dem koka i rikligt med vatten i 1-2 timmar (tiden beror på mängden och hur gamla dom är). Skölj kikärterna i kallt vatten.
1 burk kikärtor, ungefär 265 g ärtor
1 stor gul lök
2 morötter
1 burk krossade tomater
1 chilipeppar
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
salt och peppar
1 tsk oregano
olivolja
Skölj kikärtorna och hacka dem grovt. Kärna ur chilifrukten, hacka lök, vitkök, chili och fräs i oljan. Häll i tomatkrosset och låt koka. Riv morötterna och lägg ner i pannan. Tillsätt kikärtorna. Krydda med oregano, salta och peppra. Späd med mer vatten om det behövs.
Banangömma med hallontäcke
8 lasagneplattor, förkokta i ca 3 minuter eller färska
2 bananer
2 kiwi
1 burk kesella vanilj
Hallonsås:
2 dl hallon
1 msk socker
smör till formen
(glass)
Skala och tärna bananerna och kiwin. Blanda med kesellan. Klicka ut blandningen på lasagneplattorna och rulla ihop, lägg dem tätt i en smörad ugnsfast form. Mixa hallonsåsen och häll över rullarna. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca tio minuter. Glass gör det goda godare.