Soppa på jordärtskockor med olivoljeconfiterad äggula, varmrökt grissida och smörgåskrasse
10 personer
25 st jordärtskockor - skalade, sköljda.
2 st bananshalottenlök skalade, finhackade.
2 st vitlöksklyftor skalade, finhackade.
1 kvist färsk timjan.
1-2 lagerblad.
1-2 dl vitvin.
5dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong.
1 liter mjölk 3%.
5 dl grädde.
1 liter olivolja.
12 st äggulor.
150 g varmrökt sidfläsk
1 ask smörgåskrasse
Dela jordärtskockorna i skivor, men spara 5 - 6 st hela. Lägg dem på en plåt med olivolja och grovsalt, och stek dem i ugnen (250 grader) tills de är gyllenbruna.
Mjukfräs under tiden lök och vitlök i olivolja. Tillsätt skockorna, hälften av vinet, buljongen, mjölken och grädden. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka i cirka 15 minuter.
Värm olivoljan till 79 grader. Häll lite av av oljan i en form och lägg försiktigt i äggulorna en och en. Häll över resten av oljan. Ställ in i ugn (80 grader) och låt steka i 25 minuter.
Skär bort svålen på skinkan. Strimla skinkan.
Mixa soppan, smaksätt med vin, salt och svartpeppar. Mosa de ugnsbakade skockorna med gaffel, smaksätt med salt och svartpeppar.
Lägg upp:
Börja med skockamoset, lägg fläskstrimlor ovanpå, och sedan ett av äggen, strö över krassen. Häll upp soppan försiktigt runt om.
Mixa soppan. Tillsätt timjan och lagerblad,