Mustig soppa med Andreas

I köket på Idingstad Säteri vid Roxen hittar vi kocken Andreas Landén som denna vecka bjuder på en soppa.

Foto:

Mat & dryck2010-02-09 11:23

Soppa på jordärtskockor med olivoljeconfiterad äggula, varmrökt grissida och smörgåskrasse

10 personer

25 st jordärtskockor - skalade, sköljda.

2 st bananshalottenlök skalade, finhackade.

2 st vitlöksklyftor skalade, finhackade.

1 kvist färsk timjan.

1-2 lagerblad.

1-2 dl vitvin.

5dl hönsbuljong eller grönsaksbuljong.

1 liter mjölk 3%.

5 dl grädde.

1 liter olivolja.

12 st äggulor.

150 g varmrökt sidfläsk

1 ask smörgåskrasse

Dela jordärtskockorna i skivor, men spara 5 - 6 st hela. Lägg dem på en plåt med olivolja och grovsalt, och stek dem i ugnen (250 grader) tills de är gyllenbruna.

Mjukfräs under tiden lök och vitlök i olivolja. Tillsätt skockorna, hälften av vinet, buljongen, mjölken och grädden. Tillsätt timjan och lagerblad. Låt koka i cirka 15 minuter.

Värm olivoljan till 79 grader. Häll lite av av oljan i en form och lägg försiktigt i äggulorna en och en. Häll över resten av oljan. Ställ in i ugn (80 grader) och låt steka i 25 minuter.

Skär bort svålen på skinkan. Strimla skinkan.

Mixa soppan, smaksätt med vin, salt och svartpeppar. Mosa de ugnsbakade skockorna med gaffel, smaksätt med salt och svartpeppar.

Lägg upp:

Börja med skockamoset, lägg fläskstrimlor ovanpå, och sedan ett av äggen, strö över krassen. Häll upp soppan försiktigt runt om.

Mixa soppan. Tillsätt timjan och lagerblad,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!