Först ska vi ta kål på ett svenskt missförstånd. Det ska inte vara olja i vattnet. Oljan kan, om det vill sig illa, göra pastan klistrig. Däremot ska det vara salt i vattnet, gärna lite mer än man tror, gärna 1 matsked till 2 1/2 liter vatten.
Koktiderna varierar så det gäller att läsa på förpackningen. Själv slår jag upp pastan i durkslag, ruskar bort så mycket vätska som möjligt, och stjälper sedan tillbaka den i kastrullen igen.
Där kryddas pastan med svartpeppar och blankas av med en knapp matsked olivolja. Har du smaksatt olivolja kan den komma väl till pass.
Pasta måste alltid serveras direkt eftersom den snabbt blir kall och tappar sin fräschör. Varma tallrikar är ett sätt att hålla liv i den, het sås en annan.
I Sverige brukar pastan serveras i skål med sås eller andra tillbehör för sig. Vi har liksom vant oss vid att ha var sak för sig. Obegripligt, tycker man i pastans hemland, där kocken i regel blandar ihop sås och pasta redan i köket. Dels för smakens skull men också för att pastan inte ska ges en chans att bli kall innan den hamnar på matbordet.
Ketchup och pasta är ett sorgligt kapitel. Om man äter pastan med stekt falukorv ur en matlåda må det vara hänt, men sedan är det stopp. Kan man inte klara sig utan tomater är det bättre med en egen tomatsås. Här intill finns receptet på tomatsoppa. Reder man soppan lite mer, droppar i lite god vinäger så funkar den utmärkt som sås också.
Pasta med skaldjur och citronsås
För 4 personer
400 g torkad tagliatelle
salt och svartpeppar
1 msk olivolja
Till citronsåsen:
3 dl grädde
1 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk rivet citronskal
1/2 tsk gurkmeja
Att äta till:
400 g skalade räkor
12 blåmusslor
1 msk hackad gul lök
3 persiljestjälkar
3 dl vitt vin
100 g sockerärter
dill
2 citroner
1. Koka upp grädde, vin och vatten. Red med majsstärkelse och tillsätt grönsaksbuljong. Sjud såsen 5 minuter. Färga med gurkmeja. Smaka av med citronrasp, salt och peppar.
2. Fräs 1 msk gul lök, 1 msk olivolja och persiljestjälkar i en kastrull. Slå på vitt vin och lägg i sköljda och stängda musslor. På med lock. Musslorna är klara när de öppnat sig.
3. Koka pastan i saltat vatten. Efterkrydda med svartpeppar och olivolja. Ge sockerärterna ett uppkok. Lägg upp pasta, slå på sås och toppa med skaldjur, sockerärter, dill och citron.
Italiensk råkost
Riv eller skiva fänkål, zucchini, morötter, blekselleri och kålrabbi. Lägg upp i grupper. Blanda olivolja, vinäger, salt och peppar. Slå dressingen över.
Pasta med ostsås och gratinerad tomat
För 4 personer
400 g fusilli
salt och svartpeppar
1 msk olivolja
Till ostsåsen:
3 dl grädde
3 dl vatten
1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
2 dl riven parmesanost
1 tärning grönsaksbuljong
1 msk hackad timjan
Till paprikapeston:
2 stora tomater
1 röd paprika
1 msk kapris
10 gröna oliver utan kärnor
1 msk hackad gul lök
4 msk olivolja
Att äta till:
20 svarta oliver
2 msk stor inlagd kapris
riven parmesanost
1. Kör urtagen paprika, kapris, gröna oliver och lök i mixer. Arbeta i olja och smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna och lägg lite röra på snittytan. Gratinera tomathalvorna 5 minuter i 200 graders ugn.
2. Koka upp grädde och vatten. Red av med majsstärkelse och lägg i en buljongtärning samt hackad timjan. Sjud såsen 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka pastan saltat vatten. Efterkrydda med svartpeppar och olivolja. Lägg upp pastan, slå på sås och toppa med kapris, oliver och riven parmesanost. Placera tomaterna intill.
Caprese
Varva skivade tomater med skivad mozzarella på bädd av blandade salladsblad. Krydda med saltflingor och svartpeppar. Ringla över olivolja och rikligt med färsk basilika.
Tomatsoppa med risoni och kalvfrikadeller
För 4 personer
1 kg tomater
1 gul lök
olivolja
1 liter vatten
1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten
2-3 msk tomatpuré
1 msk finhackad oregano
salt och svartpeppar
1/2 tsk socker
Till frikadellerna:
400 g kalvfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Att äta till
1 1/2 dl risoni
färsk oregano
1. Snitta och doppa tomaterna i kokande vatten. Dra bort skalen. Dela tomaterna och skeda bort kärnhusen. Hacka tomatköttet grovt. Hacka den gula löken.
2. Fräs lökhacket med olivolja i en stor kastrull. Tillsätt tomathack, vatten och tomatpuré. Koka upp och låt soppan sjuda i 10 minuter. Red lätt med majsstärkelse löst i vatten och sjud soppan 5 minuter till. Smaka av soppan med hackad oregano, salt, svartpeppar och socker.
3. Arbeta samman kalvfärs, ägg, salt och peppar. Forma köttbullar som sjuds till frikadeller i saltat vatten i cirka 6 minuter.
4. Koka risoni. Fördela soppan och lägg försiktigt i frikadeller. Strö över risoni och färsk oregano. (TT Spektra)
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se