Lyxlax på ett tjillevipp

Foto:

Mat & dryck2002-04-17 07:04

Ni läsare... gillar mat. Recepten trillar in i en strid ström och matredaktionen har ett elände att kora en vinnare varje månad.

Vi har visserligen haft en fiskrätt som vinnare tidigare, men det kan inte hjälpas. Catharina Engzéns lätta lyxlax måste få vinna.

Den är snabb, udda och lätt, utan en massa krångliga ingredienser.En perfekt fredagsmiddag.

Men här finns många fler godingar. Riv ur och spar!

Lätt lyxlax

500 gr laxfilè

1/2 tsk salt

1 tsk ingefära

1 tsk farin socker

1 msk citron saft

1-2 vitlöks klyftor

2 dl mellan grädde

Ta bort skinnet och ev ben i lax- filéerna. Lägg filéerna i en smord form. Blanda de torra kryddorna och strö över.Hacka vitlöken och strö över. Pressa citronen över fisken. Häll grädden vid sidan av fisken i formen, och sätt in ugnen. 225 grader i 15 minuter. Ät med bara wokade grönsaker och/eller ris. Mycket gott!

Catharina Engzén, Skänninge

Rösti med zuccini

4 portioner

6 potatisar

1/2 zuccini

3 msk mjöl

1 finhackad lök

hackad persilja

salt och vitpeppar

lite muskotnöt

Riv potatis och zuccini på den grova sidan av rivjärnet. Krama ur potatisen lite. Ha i mjöl, lök, persilja, salt, vitpeppar och muskot. Blanda och stek gyllenbruna på medelstark värme.

Serveras med riven morot och eventuellt lite soyasås.

Jessica Strömberg, Linghem

Fisk à la madame Junod

4 portioner

400--500 gr fiskfilé av kolja, sej eller torsk

1 1/2 tsk örtsalt

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

Lägg det frysta eller halvtinade fiskblocket i en trång smord ugnsform. Strö över örtsalt och häll gräddmjölken vid sidan av fisken. Sätt in i 200--225 g ugnsvärme i 40--50 min. Fisken skall inte ösas -- den blir läckert gyllengul ändå.

Servera kokt pressad potatis och små fina ärter till.

Eva Rofors, Mjölby

Goda köttbullar

1 kg blandfärs

3 medelstora rårivna potatisar

1 stor riven gul lök

2 1/2 tsk salt

1/2 tsk socker

3 krm vitpeppar

Rör socker och lök. Blanda ihop alltsammans.

Linnéa Kindberg, Ljungsbro

Fläskfilégryta

4 portioner

5 hg fläskfilé

1 purjolök

smör att steka i

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

6 krossade enbär

1 msk soya

3--4 msk rönnbärsgelé

1 1/2 dl köttbuljong

2 dl crème fraiche

Skär filén i 2 cm tjocka skivor och skiva purjolöken. Bryn köttet och löken i stekpanna. Häll i crème fraiche, buljong, gelé, soya, enbär, salt och peppar. Låt puttra i ca 10--15 min.

Servera ris eller kokt potatis och sallad till.

Birgitta Lindberg, Boxholm

Hjälp oss med matsidan genom att skicka in ditt favoritrecept. Varje månad korar vi en vinnare som får en exklusiv kniv. Mejla ditt recept till carina.glenning@corren.se Eller skicka det till Corren, Carina Glenning, 581 89 Linköping. Märk kuvertet "Receptet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!