Förutsättningarna för årets sista måltid är kristallklara. Det ska vara enkelt och lyxigt, vilket inte alltid är egenskaper som går hand i hand. Lösningen är skaldjur, som även har den fördelen att de kan förberedas i god tid.
Räkor, vårt vanligaste skaldjur, ska inte undervärderas. De går trots allt hem i de flesta läger, och vad är enklare än att bjuda på stora, saftiga räkor med sallad, några sorters dressing och sprödvärmt bröd.
Avsluta med ost, kex och färsk frukt före fyrverkeri och nyårsskål.
Krabban passar bäst i sallad. Krabba på burk är okej där färsk eller vakuumförpackad inte finns.
Skaldjurssallad blandas av strimlad isbergssallad, sparris, tomatklyftor, gurkbitar, ärter och hårdkokt ägg förutom skaldjuren. Blanda gärna flera sorter som krabba, räkor och musslor. Toppa med klickar av grovkornig rom som ger salladen lyxkänsla.
Festligast av allt är hummer. Färsk kostar den en förmögenhet, men fryst säljs den till överkomligt pris. Tina hummern långsamt i kylskåp. Försök aldrig snabbtina skaldjur i varmvatten, då blir de ofelbart sega och trista.
Klyv hummern på längden med vass kniv. Stick in kniven strax bakom huvudet och skär bakåt på stadigt underlag. Beräkna en hummer per person som ensamrätt. Till förrätt räcker det bra med en halv per person.
Med tillbehör kan skaldjuren klara sig på egen hand. Vill man ändå bjuda på en efterföljande varmrätt är det två saker som är viktiga. För det första måste det vara gott, men nästan lika viktigt är att maten går att förbereda. Ingen vill rusa upp efter förrätten för att steka kött och röra i grytor utan här gäller principen att bara plocka ut maten från ugnen. Satsa därför på helstekt.
Bryn köttet i god tid. Det osar en del, men kan göras flera timmar innan köttet steks färdigt i ugn. Stektiden varierar beroende på hur röd eller genomstekt man vill ha sin filé. Vill alla kring bordet ha genomstekt kött kan även stekningen ske i förväg. Linda in den färdigstekta filén i folie och håll den varm i 70-gradig ugn.
4 personer
2 humrar
blandad sallad (isberg, rosâ och ekblad)
100 g färska champinjoner
2 tomater, 1 knippa rädisor.
Till örtdressingen:
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk koncentrerad grönsaksfond
3 msk finhackad gräslök
3 msk finhackad dill
3 msk finhackad persilja
ev lite salt
Till garnering:
1-2 citroner och färsk dill
1. Rensa humrarna. Plocka bort allt kött från stjärten. Knäck klorna, men ta inte ut köttet.
2. Blanda samman örtdressingen. Örterna kan hackas för hand eller också kan allt köras i matberedare. Dressingen ska vara kall.
3. Arrangera blandade salladsblad på tallrik eller i stora glas. Lägg på bitar av tomat, skivor av färska champinjoner och avsluta med hummer och rädisor. Ringla över lite örtdressing och avsluta med garnering i form av citron och dill.
4 personer
500 g frysta, gröna musslor
100 g färsk, grön sparris
blandad sallad (isberg, rosâ och ekblad)
1 gurka, 2-3 tomater
Till limedressingen:
2 färska limefrukter
3 msk olivolja (gärna citronessensolja)
1 msk balsamvinäger
1 nypa salt (gärna grovt gourmetsalt).
Till garnering:
1 rödlök och 2 limefrukter
1. Blanda limedressingen. Tvätta limefrukterna och riv bort det yttersta gröna skalet med hjälp av rivjärn. Dela och pressa ut saften ur frukterna. Blanda raspet och fruktsaften med olivolja och balsamvinäger. Smaksätt med lite grovt gourmetsalt.
2. Tina och lägg musslorna på fat. Droppa lite limedressing på varje mussla. Låt musslorna stå och marinera minst 15 minuter.
3. Koka sparrisen i lättsaltat vatten cirka 15 minuter. Ta upp och låt svalna.
4. Arrangera blandade salladsblad på tallrikar eller i stora glas. Fortsätt med bitar av tomat och gurka. Avsluta med marinerade musslor och sparris.
5. Slå på resterande limedressing och garnera med tunna skivor rödlök och klyftor av limefrukt.
4 personer
1 hummer
12-16 stora musslor
100 g räkor
100 g löjrom
2 tomater, citron och dill
1 litet huvud isbergssallad, 1 tsk grovt gourmetsalt, 2 msk citronessensolja
1. Stora, väl rengjorda snäckskal läggs på tallrikar täckta med fint strimlad isbergssallad. Salladen fungerar som "broms" för snäckskalen så de inte åker omkring på tallriken när man äter.
2. Fyll upp snäckskalen med skaldjur och tomatklyftor. Toppa med löjrom, dill och citron.
3. Ringla över lite citronessensolja. Stöt grovt gourmetsalt i mortel och strö lite salt över varje portion. Serveras med nyrostat bröd.
4 personer (som förrätt räcker receptet till 8 personer)
4 kokta humrar
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1 dl torrt vitt vin
2 dl grädde
1 tsk ljus, fransk senap
1/2 tärning fiskbuljong, 1 dl fryst hollandaisesås, 2 msk konjak (kan uteslutas), 5 msk riven ost (gratängost), salt och peppar, 4 tomater, färsk broccoli, vitt bröd och citron
1. Klyv humrarna på längden. Plocka bort tarm och magsäcken som sitter bakom ögonen. Ta bort och knäck klorna. Plocka bort allt kött ur klor och stjärt samt ta hand om hummersmöret i skölden. Skär köttet i bitar.
2. Fräs samman smör och vetemjöl i kastrull. Späd med vitt vin och grädde. Låt koka ihop till ganska tjock stuvning. Smaksätt med senap, en halv tärning fiskbuljong och konjak om man vill. Avsluta med riven ost som får smälta ner i såsen.
3. Dra kastrullen från spisen. Efter en stund, när såsen inte är direkt kokhet, blandas hollandaisesåsen ner. Smaka av med salt och peppar. Rör till sist ner hummerbitarna och hummersmöret.
4. Lägg de tomma hummerskalen på bädd av grovsalt på ugnssäkert fat. Fyll skalen med stuvning. Ställ hela, snittade tomater på fatet. Så här långt kan rätten förberedas och förvaras i kylskåp.
5. Pensla tomaterna med olja och krydda med salt och peppar. Gratineras i 225 graders ugn i 10-12 minuter eller till dess fyllningen fått fin färg. Lägg upp och garnera med lättkokta broccolibuketter, bitar av vitt, stekt bröd och citron. Serveras omedelbart.
4 personer
600--700 g oxfilé, helst från mittbiten av filén
salt och vitpeppar, smör eller margarin
Till kantarellsåsen:
ca 200 gram konserverade kantareller
1/2 gul lök, smör eller margarin till stekning
3 dl grädde
2 dl vatten
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och peppar
maizena till redning
1. Skala och finhacka en halv gul lök. Grovhacka svampen. Smörfräs lök och svamp i kastrull. Tillsätt grädde, vatten och koncentrerad kycklingfond. Låt såsen koka upp och sedan sjuda sakta minst 10 minuter.
2. Lös upp maizena i lite vatten och slå redningen i såsen. Låt såsen sjuda ytterligare minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar, men först mot slutet då smakerna växer under tiden som såsen sjuder.
3. Gnid in köttet med salt och peppar. Bryn runt om i het stekpanna. Stek köttet i 200 graders ugn. Stektiden varierar efter köttet storlek och hur genomstekt man vill ha det. Normal stektid är 20 minuter. Genomstekt blir det efter 25 minuter.
4. Låt köttet vila ett par minuter på skärbrädan innan det skivas upp. Skär man upp köttet direkt tappar det onödigt mycket vätska. Eftersom ugnen är på och vi vill ha mat som kan förberedas är bakad potatis ett bra tillbehör.(TT Spektra)