"Aldrig kunnat föreställa mig så avancerad mat utomhus"

BILDEXTRA: Det doftar mat och röken ligger tät från eldstäderna i respektive lag. Tartar, rökt majonäs, valnötspesto, inkokade päron, kanderade valnötter, det är allt annat än snabbmakaroner när en av deltävlingarna i Svenska mästerskapen i utomhusmatlagning avgörs vid naturum Tåkern på lördagen. Längs grusvägen ner mot Naturum står de fyra lagen i varsitt bås och många besökare har lockats för att titta, smaka och inspireras av matlagning över öppen eld.

På lördag stod Naturum Tåkern värd för en av fyra deltävlingar i svenska mästerskapen i utomhusmatlagning med lokala råvaror lagade över öppen eld. Klockan 9.20 går starten för det första laget av fyra och de går sedan i mål 11.50 då de börjar presentera sina tre rätter för en jury. Vinnaren i SM koras sedan i maj 2024 på Billingen i Skövde. "Alla står här med samma förutsättningar, det är både professionella och amatörer som ska kunna mötas. Det kan vara en van kock som inte är van vid skogen eller en scout som inte är van vid köket. Man kan vara professionell på olika sätt", säger tävlingsledaren Sven Erik Larsson.

På lördag stod Naturum Tåkern värd för en av fyra deltävlingar i svenska mästerskapen i utomhusmatlagning med lokala råvaror lagade över öppen eld. Klockan 9.20 går starten för det första laget av fyra och de går sedan i mål 11.50 då de börjar presentera sina tre rätter för en jury. Vinnaren i SM koras sedan i maj 2024 på Billingen i Skövde. "Alla står här med samma förutsättningar, det är både professionella och amatörer som ska kunna mötas. Det kan vara en van kock som inte är van vid skogen eller en scout som inte är van vid köket. Man kan vara professionell på olika sätt", säger tävlingsledaren Sven Erik Larsson.

Foto: Lovisa Lindstrand

Mat & dryck2023-10-01 14:26
undefined
Helén Guricke Lemark och Mats Hafström från Linköping är båda slöjdlärare och scouter från Linköping. De ska presentera sin rätt för juryn 12.50 och tycker de ligger i fas. ”Vi har lagat en hel del över öppen eld innan men inte såhär avancerat. Vi fick reda på ingredienserna för några veckor sedan och har provlagat en gång hemma", säger Mats.
undefined
På lördag stod Naturum Tåkern värd för en av fyra deltävlingar i svenska mästerskapen i utomhusmatlagning med lokala råvaror lagade över öppen eld. Klockan 9.20 går starten för det första laget av fyra och de går sedan i mål 11.50 då de börjar presentera sina tre rätter för en jury. Vinnaren i SM koras sedan i maj 2024 på Billingen i Skövde. "Alla står här med samma förutsättningar, det är både professionella och amatörer som ska kunna mötas. Det kan vara en van kock som inte är van vid skogen eller en scout som inte är van vid köket. Man kan vara professionell på olika sätt", säger tävlingsledaren Sven Erik Larsson.
undefined
”Vi brukar laga mat ute och äter väldigt ofta mat utomhus. Det är jättekul att se på när man lagar mat professionellt utomhus”, säger Alfred Hogg-Lohm som har smakat flera av rätterna på tävlingen och gillat dem alla. Han är på SM med sin familj; mamma Hedvig, pappa Jonny och syster Magda. ”Det är kul att få lite inspiration här”, säger Jonny. De bor i Stockholm men har sommarhus i Skedet.
undefined
Michel Stetsko och Staffan Ekblad är gamla kollegor och har jobbat med mat i hela sitt liv. "Vi är halvvägs nu, vi har inte riktigt koll på tiden, vi ligger inte i fas alls", säger Staffan. Michel beskriver att han spenderar mycket tid i naturen. "Det blir naturligt att även laga mat ute då. Jag har lagat mat i hela mitt liv, men att laga ute är lite av ett nyfunnet intresse. De flesta brukar ju bara lägga fokus på en grillad korv med bröd men jag vill äta god mat ute, det smakar så mycket bättre ute". Staffan Ekblad brukar inte laga mat ute. "Jag lagar mycket mat, men inne. Det är mer bekvämt och praktiskt, men mat är mat. Ute måste man hålla igång elden och det är primitiva förhållanden, men det är en utmaning. Det är väldigt kul".
undefined
Siri Strotz och sonen Idris är på plats för att kolla på SM. ”Jag får rök i ögonen", säger Idris. "Vi äter jättemycket mat ute, det är kul att se vad de lagar. Jag gillar att grilla korv och marshmallows”. Mamma Siri instämmer. "Vi är ute mycket och lagar ofta mat på en muurikka hemma, men om vi är ute i skogen blir det mest korv", säger Siri, som bor söder om Ödeshög.
undefined
”Vi har tvistat om lite, hjorten till förrätt som en tartar, vegetarisk Ramensoppa till huvudrätt och ost till efterrätt. Vi kallar det "Östgötsk Ramen då det är rotfrukter istället för nudlar. Den är gjord på grönsaksrester från de andra rätterna då vi vill minimera svinn och spill", säger Marcus Andersson och Oskar Eriksson, som båda jobbar som kockar och är gamla kollegor från Söderköping. De brukar även jaga tillsammans.
undefined
”Just nu är det väldigt stressigt”, säger Bo Ericsson från Munkedal. ”Vi har lagat mat utomhus förut över öppen eld, men vi har aldrig varit med i något sådant här.
undefined
Bo Ericsson från Munkedal steker pannkakor och bakar bröd, över öppen eld.
undefined
SM i utomhusmatlagning, Naturum, Tåkern.
undefined
Efteråt får besökare smaka på rätterna. "Det är spännande och kul evenemang. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att man kunde laga så avancerad mat utomhus med så enkla medel. Fina råvaror och hög klass", säger Susanne Bard. Susanne och Anders Bard från Godegård har fått inspiration att laga mer mat ute. De testar en hjort-tartar från ett av lagen. ”Jag brukar inte tycka om rått kött men det här var jättegott. Vi har gjort hemma så det kanske får bli det ikväll, säger Susanne. ”Det kan absolut bli mer matlagning ute nu”, säger Anders. Vi brukar grilla korv, men nu känner jag mig inspirerad. Mitt förslag att vi skulle hit, tror min man kommer vara väldigt intresserad av att laga mat i skogen nu. Anders: SM i utomhusmatlagning, Naturum, Tåkern.
undefined
Oskar Eriksson grillar in i det sista för att få rätterna så varma som möjligt vid presentationen till juryn.
undefined
Stressen stiger hos Marcus Andersson och Oskar Eriksson, som gör det sista innan de ska gå iväg med sina rätter till juryn.
undefined
Team "Godagens skogen", med Michel Stetsko och Staffan Ekblad från Örebro har gjort en trerätters meny med bland annat hjorttartar, rökt majonäs, valnötspesto och inkokade päron med kanderade valnötter.
undefined
Naturums föreståndare Jenny Carlsson är nöjd med dagen. ”Det har varit jätteroligt. Vi anordnar SM för andra året, det är ett sätt att lyfta lokala producenter och att fler ska bli inspirerade att vara aktiva i friluftslivet. Vi vill också visa att allt inte är ’svart eller vitt’, man behöver inte vara vegetarian för att vara miljövänlig, bara man använder bra råvaror. Vi tycker det är viktigt”. SM i utomhusmatlagning, Naturum, Tåkern.
undefined
Oskar Eriksson förbereder sex förrätter som ska till juryn för bedömning på SM i utomhusmatlagning, Naturum Tåkern.
undefined
”Vi håller på mycket med utomhusmatlagning. Allt mellan himmel och jord, paella, rökt lax, rökta räkor och lamm, både hemma och i skogen. Hemma har vi grill, rök, stormkök ute. Det är trevligt och enkelt att laga ute på muurikka exempelvis. Det brukar bli någon gång i veckan och några gånger om året ute i skogen”, säger Christina Olsson och Gunnar Olsson från Blåvik i Boxholm.
undefined
Molly Kjell-Andersson från Linköping tycker att det är en rolig tävling att titta på. "Det är väldigt avancerad matlagning, det är mysigt att vara ute i skogen".
undefined
SM i utomhusmatlagning, Naturum, Tåkern.
undefined
Bo Ericsson från Munkedal i utomhuslagnings-SM vid naturum Tåkern.
undefined
SM utomhusmatlagning, Naturum, Tåkern.
undefined
Hanna Höglund är ofta ute i naturen och lagar då mat på stormkök. Hon torkar grönsaker och svamp hemma för att ha med sig på sina turer. "Det är viktigt att det är gott när man äter ute".
undefined
Efter juryns överläggning var det Tartar på hjort, rökt majonäs, valnötspesto och inkokade päron med kanderade valnötter som blev det vinnande konceptet. Michel Stetsko och Staffan Ekblad "Team Godagens skogen" från Örebro var dagens vinnande lag i deltävlingen vid Tåkern. Nu väntar SM i Billingen i maj 2024. Juryn tyckte de hade en välkomponerad meny och jobbade bra tillsammans. Det var rent och snyggt på arbetsplatsen och det var en bra skogskänsla i alla rätter. ”Det känns otroligt, jättekul”, säger Michel. ”Det blir kul med final i maj. Man får se till att ha kul, inte ta det för pretentiöst, det är så kul med utomhusmatlagning”.
undefined
Lea Anderssons pappa tävlar i ett av lagen idag. Hon berättar att hon ofta är med när hennes pappa jagar och att de då brukar både äta och laga mat ute.
undefined
Helén Guricke Lemark och Mats Hafström från Linköping är båda slöjdlärare och scouter från Linköping.
undefined
"Vi fick en lista på ingredienser innan och man får komponera en trerätters meny utifrån dem. Det blir bland annat rårakor med tomatsalsa, grillad Hallomi, vitlöksspenat till förrätt. Grillad hjort på grönsaksbädd med fänkål-päronsallad och picklad rödlök till huvudrätt. Sedan en bulle med päron och valnötter till efterrätt", beskriver Mats Hafström från Linköping.
undefined
Mats Hafström från Linköping, SM utomhusmatlagning, Naturum Tåkern.
undefined
SM i utomhusmatlagning, Naturum Tåkern.
undefined
SM utomhusmatlagning, Naturum Tåkern.
undefined
Marcus Andersson och Oskar Eriksson från Söderköping.
undefined
SM i utomhusmatlagning vid Naturum Tåkern.
undefined
Provsmakning och folkvimmel på SM i utomhusmatlagning vid Naturum Tåkern.
undefined
SM i utomhusmatlagning, Naturum Tåkern.
undefined
”Vi har precis byggt en utegrill och har använt den en gång på tre veckor, men det kommer bli mer. Vi brukar inte laga så mycket mat ute men allt smakar ju bättre ute. Jag blir alltid mer hungrig utomhus”, säger Joachim Wallberg och Jenny Carlberg från Skedet.
undefined
Bo Ericsson från Munkedal i utomhuslagnings-SM vid naturum Tåkern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!