"Aldrig kunnat föreställa mig så avancerad mat utomhus"
BILDEXTRA: Det doftar mat och röken ligger tät från eldstäderna i respektive lag. Tartar, rökt majonäs, valnötspesto, inkokade päron, kanderade valnötter, det är allt annat än snabbmakaroner när en av deltävlingarna i Svenska mästerskapen i utomhusmatlagning avgörs vid naturum Tåkern på lördagen. Längs grusvägen ner mot Naturum står de fyra lagen i varsitt bås och många besökare har lockats för att titta, smaka och inspireras av matlagning över öppen eld.
På lördag stod Naturum Tåkern värd för en av fyra deltävlingar i svenska mästerskapen i utomhusmatlagning med lokala råvaror lagade över öppen eld. Klockan 9.20 går starten för det första laget av fyra och de går sedan i mål 11.50 då de börjar presentera sina tre rätter för en jury. Vinnaren i SM koras sedan i maj 2024 på Billingen i Skövde. "Alla står här med samma förutsättningar, det är både professionella och amatörer som ska kunna mötas. Det kan vara en van kock som inte är van vid skogen eller en scout som inte är van vid köket. Man kan vara professionell på olika sätt", säger tävlingsledaren Sven Erik Larsson.
Foto: Lovisa Lindstrand