Den där lilla skillnaden från alldagligt "gott" till "suveränt". En liten tvist av den gröna citrusfrukten, som vi lärt oss älska på gamla dar, räcker för att förföra varje matvän.
Saften är som gjord för att marinera med. Vare sig det handlar om rå fisk, bönor eller kyckling. Skalet sätter smak på efterrätter, såser och grytor. Fruktköttet är perfekt i läskande drinkar. Och alla som någon gång känt de ljuva aromerna sprida sig från wokade limeblad vet vilken potential som bor i denna lilla gröngöling.
Lime är kusin till citronen och kommer ursprungligen från sydöstra Asien, men importeras i dag från Mexiko och Venezuela. Limeträdet skiljer sig från andra citrusträd genom att det blommar och bär frukt under hela året. Frukterna skördas mogna och är rika på c-vitamin, fast inte fullt lika nyttiga som citroner.
Det asiatiska kökets otroliga framfart har ökat vår svenska limekonsumtion betydligt på senare år. Även den thailändska arten kafir lime, med sitt knöliga skal och aromatiska innanmäte, har börjat spridas mer och mer. Det är dess blad som utgör en del av stommen i thaimaten.
När du väljer en limefrukt i affären så se till att skalet är blankt, grönt och inte känns för tjockt. Limen är nämligen väldigt känslig för uttorkning och bör därför förvaras i plastpåse i kylen kortast möjliga tid.
En nödlösning kan därför vara färdigpressad limejuice på flaska. Det smakar naturligtvis inte lika gott, men är ändå bra att ha hemma. Ett annat tips är att diska limefrukterna med diskborste för att få bort alla besprutningsrester då skalet ska användas. Extra viktigt i drinkar där skalet finns med, som till exempel cahipirina eller mojito.Lime är aldrig billigt. Tyvärr. Men å andra sidan värd vartenda öre om den används rätt.
En salladsdressing jag aldrig glömmer serverades på en veranda en sen kväll i Västindien. Fullkomligt förtrollad frågade jag efter receptet och fick till svar av den bastanta värdinnan: "Men snälla lilla du, det är ju bara lite lime och vitlök."
Så enkelt kan det vara när det där lilla extra sitter där det ska.
MOJITO
1 person
Fantastiskt fräsch drink från Kuba. Som gjord för sköna sommarkvällar.
1 lime
1 rejäl knippe färska myntablad
2 tsk råsocker
5 cl mörk rom
krossad is
sodavatten (efter smak)
Tvätta limefrukten noga, och borsta gärna skalet med potatisborste eller diskborsten. Skär den i 16 bitar. Lägg lime i ett glas och fyll halva glaset med myntablad. Tillsätt socker och krossa alltsammans med en mortelstöt eller sked tills sockret löst sig.
Krossa isen i en handduk (om du inte har en iskross) och fyll glaset. Häll på romen och rör om hastigt. Späd med sodavatten för en svagare drink.
LIMERIS
4 personer
Ett fräscht sätt att tillreda riset. Passar till fisk- och kycklingrätter.
4 dl jasminris
6 dl vatten
salt
2 stjälkar citrongräs
1 vitlöksklyfta
1 lime
2 limeblad
olja
Strimla det innersta på citrongräset och limebladen fint. Hacka vitlöken mycket fint och riv skalet på limen. Häll ris, citrongräs, vitlök, rivet limeskal och limeblad i en kastrull tillsammans med lite salt. Slå på vatten och pressad lime. Koka sakta under lock tills riset är klart, cirka 20 minuter.
Ställ att svälla på en skärbräda av trä. Smörj en liten skål med olja, packa den tätt med ris och stjälp upp en timbal på varje tallrik. Servera genast med fisk- eller kycklingrätter och kanske en yoghurtsås.
LIMEGRAVAD LAX
4-6 personer<
I de flesta sammanhang går det bra att byta ut citron mot lime. Här får den gravade laxen en härligt syrlig tvist av lime.
1 kg lax, helst mellanbit
1/2 dl salt
1/2 dl socker
1 tsk grovt stött svart- och vitpeppar, blandat
1 rejäl knippa dill
1-2 limefrukter
Låt laxen ligga i frysen ett par dygn och sedan halvtina. Dela i två benfria filéer.
Hacka dillen fint och blanda med socker, peppar och salt. Gnid in filéerna med hälften av blandningen. Pressa över limen och lägg ihop filéerna.
Häll ut lite av blandningen på ett fat, lägg över laxen och strö över den sista kryddblandningen. Täck fatet väl med plastfolie och låt stå i kylen 2-3 dygn. Vänd ett par gånger.
Skrapa av laxen och skär upp i tunna skivor. Droppa lite limesaft över och servera med extra limeskivor.
Gott till kokt potatis eller rostat bröd.
KEY LIME PIE
8 personer
Kanske världens godaste efterrätt...Floridas limefrukter är kända som världens bästa.
13 digestivekex
125 smält smör
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl + 1 msk limesaft
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 1/2 dl florsocker
1 msk + 2 tsk rivet limeskal
1/2 dl vit sirap
Krossa kexen i matberedare eller plastpåse och blanda med smält smör till en deg. Tryck ut den i en smord pajform med löstagbara kanter. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter. Låt svalna.
Rör ut ägg med 1 dl pressad lime. Tillsätt grädde, mjölk, florsocker och 1 msk rivet limeskal. Häll ut blandningen i pajskalet och grädda cirka 50 minuter. Låt svalna och ställ sedan in i kylen ett par timmar.
Blanda sirap, 2 tsk rivet limeskal och 1 msk limesaft. Pensla blandningen över pajen och låt stå ytterligare en stund i kylen. Servera väl kyld med en klick grädde.