Lax i lasagne

Förr var det vanligt med laxpudding på bättre restauranger. Orsaken var enkel - de hade överskott på lax som kom tillbaka från smörgåsborden. I dag är det laxlasagne som tagit över.

Mat & dryck2003-06-26 11:47

Precis som laxpudding blir smaken godare om man blandar i lite kallrökt lax. Tänk bara på att vara försiktig med saltet eftersom den rökta fisken bidrar med mer salt än man kan tro. Mozzarella ger fyllig smak och krämig konsistens. Massor av sommarfräscha grönsaker får laxlasagnen att kännas helt rätt i tid.

Laxlasagne
4 personer
300 g färsk lax
100 g kallrökt lax
2 förpackningar mozzarella
lasagneplattor
4-5 mogna tomater
1 gul lök
1 zucchini
2 stjälkar blekselleri
1/2 färsk fänkål
1 röd paprika
500 g passerade tomater
1 msk koncentrerad kycklingfond
salt och vitpeppar
smör eller margarin

1. Ansa och skär lök, zucchini, blekselleri, fänkål och paprika i mindre bitar.
2. Fräs grönsakerna med smör eller margarin i kastrull. Tillsätt passerade tomater och smaka av med kycklingfond, salt och peppar. Låt sjuda några minuter.
3. Ta bort skinn och ben från laxen, såväl den färska som den rökta. Skär fiskarna i tunna skivor. Skär mozzarella i så tunna skivor som möjligt. Skiva även de färska tomaterna.
4. Smöra en ugnssäker form. Varva lasagneplattor med skivad tomat, tomat- och grönsaksröra, lax och mozzarella. Minst tre varv bör det vara. Avsluta med lasagneplatta, tomat- och grönsaksröra och mozzarella.
5. Grädda lasagnen 40 minuter i 175 graders ugn. Täck gärna över lasagnen under 15 minuter för att inte lasagneplattorna ska bli för hårda i kanterna.
Laxlasagne serveras med citron och grönsallad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!