Stekt fisk behöver inte alltid serveras med kalla, majonnäsbaserade såser. Trots att fisk i sig inte har så stark smak tål den ganska hårdhänt behandling med exempelvis dubbel dos curry. Hett och gott i vinterkylan.
Veckans recept lämnar den hotade torsken i fred. Istället väljer vi hällefilé, en fisk som kommit starkt på senare år, ishavssej som till stor del påminner om torsk och lax som alltid är rätt.
Hällefilén serveras med två sorters curry och mängder av frukt och grönt. Den som vill kan ta med mer grönt än vad som står i receptet.
600 g hällefilé
vetemjöl
salt och vitpeppar
Till garnityrer:
1 förpackning färsk broccoli
100 g färska champinjoner
1 röd paprika
2 fasta bananer
1 dl cashewnötter
1 gul lök, matolja
1/2 tsk indisk curry
1/2 tsk thailändsk
röd curry
smör eller margarin
Skala och hacka en gul lök. Fräs löken med en stor klick smör eller margarin i ka-strull. Tillsätt de båda currysorterna och låt allt fräsa samman någon minut. Ta kastrullen från värmen.
Skär broccolin i små buketter. Ta inte med för grova stammar. Dela champinjonerna i två eller fyra bitar. Skär paprikan i tärningar. Skala och skiva bananerna.
Dela fisken i portionsbitar. Vänd bitarna i vetemjöl och stek i medelvarm panna. Salta och peppra efter vändningen. Lägg upp fisken på varma tallrikar eller fat.
Torka ur pannan. Fräs broccoli, champinjoner och paprika med matolja någon minut. Tillsätt banan och nötter och låt allt fräsa samman ungefär en minut. Slå över currysmöret med lökbitar och låt allt bli ordentligt varmt. Fördela frukt och grönsaker över fisken och servera ris till.
En festlig och smakrik soppa som mycket väl platsar i festliga sammanhang. Fisksoppa kan lagas på flera sätt, just denna har sitt ursprung i Grekland. Servera soppan med en vitlökskryddad aioli i en skål för sig, eller använd den som ersättning för smör på rostat bröd som bjuds till.
400 g ishavssejfilé
1 liter fiskbuljong från tärning
1 dl olivolja
1 gul lök
1 grön paprika
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
4 tomater
4 potatisar
salt och vitpeppar
hackad persilja
Skala och skär den gula löken i stora bitar. Skölj tomater, paprika och purjolök och skär i centimeterstora bitar. Se till att fisken är tinad och benfri.
Mät upp vatten i en kastrull och tillsätt fiskbuljong som tärning eller fond. Tillsätt hackade grönsakerna och en skvätt oliv- olja. Pressa i vitlöken och salta lätt. Koka upp och sjud utan lock i 20 minuter. Först därefter är det dags för potatis och fisk att ge soppan den slutliga karaktären.
Skala och skär potatisarna i centimeter-tjocka skivor. Skär fisken i bitar, cirka tre till fyra centimeter i fyrkant. Lägg potatis och fisk i soppan och sjud sakta 7-8 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Serveras i portionsskålar överströdd med hackad persilja. Bjuds med rostat bröd.
2 äggulor
2 dl matolja
1 tsk vinäger
1 kryddmått salt
1 tsk senap
helst ljus osötad
1 msk hett vatten
1-2 vitlöksklyftor
Vispa äggulorna med vinäger, salt och senap. Maskin underlättar. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i fin stråle under ständig vispning.
Avsluta med en matsked varmt vatten. Pressa i vitlök och rör om. Ställ kallt i väntan på servering.
Fisk på indiskt vis bjuds med en ordentligt uppkryddad currysås. Här får den guldgula kryddan först fräsa med smör, lök och syrligt äpple. Såsen smaksätts med hel kanelstång som ger spännande smakbrytning.
600 g ishavssejfilé
salt och vitpeppar
1 citron
vetemjöl
smör eller margarin
Till currysåsen:
1 gul lök
1 syrligt äpple
2 msk smör eller margarin
1 1/2 msk vetemjöl
1-1 1/2 tsk curry
1 kanelstång
4 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och peppar
Till serveringen:
1 liten burk fruktcocktail
1 dl kokosflingor
Börja med såsen. Skala och hacka en gul lök. Skär äpplet i bitar. Fräs lök och äpple med smör eller margarin i kastrull. Pudra över curry och fortsätt fräsa någon minut. Rör ner vetemjöl och späd med het buljong.
Lägg i en liten kanelstång och sjud såsen 15 minuter på svag värme. Rör ner grädden och smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
Se till att fisken är skinn- och benfri. Dela fiskfiléerna i portionsbitar som vänds i vetemjöl. Stek fisken i smör eller margarin i medelvarm panna. Salta, peppra och pressa över saften från en citron efter vändning.
Lägg upp fisken på fat eller tallrikar. Torka ur pannan och ge fruktcocktailen en snabb vända med en smörklick i het panna. Fördela fruktcocktailen över fisken. Slå lite sås över varje portion och bjud kokosflingor till. Servera resterande currysås i skål eller kanna separat. Ris, gärna Basmatiris, smakar bäst till.
Alla recept är beräknade för 4 personer