Långkoken är mödan värd

Oxgryta med rödvin, lök, svamp och rotsaker. Härligt mustig och perfekt att komma hem till efter söndagspromenaden. Bild: DAN STRANDQVIST

Oxgryta med rödvin, lök, svamp och rotsaker. Härligt mustig och perfekt att komma hem till efter söndagspromenaden. Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Mat & dryck2003-08-30 08:07

MATLUST I en tid där all matlagning förutsätts vara avklarad på några minuter känns det skönt att ta fram den stora, tunga järngrytan. Men en mustig köttgryta behöver minst en timma på spisen - ingen mat för stressputtar alltså.

Grytor kan vara mörka och mustiga eller lätta och syrliga. Oxgryta med rödvin är en bra representant för den första kategorin. Klassisk kalvgryta med dill och ättika, dillkött i dagligt tal eller kalvfrikassé på fina krogen, är en god förebild för de ljusa grytorna.

Till ljusa grytor är det inte lika nödvändigt med järngrytor. I frikasséer, som de ljusa grytorna ofta kallas, kokas köttet utan föregående bryning i buljong och det går precis lika bra i en vanlig rostfri kastrull.

Om nu inte tiden räcker till för långkok, är man hänvisad till mikromat eller bräckt falukorv med ägg då? Nej, inte alls. Korv av god kvalitet kan mycket väl användas som bas för en gryta, gärna smaksatt med tomat. Flytande fonder och färska örter hjälper korvgrytan till oanade höjder utan att portionspriset behöver stiga upp till smärtsamma nivåer.

Väljer man korv till grytan gäller det att hitta sorter som inte är så feta. Feta korvar krymper i grytan och ser inte så roliga ut när de väl hamnar på tallriken. Mager falukorv är ett bra alternativ. Tjocka, lite kryddstarka korvar går också utmärkt att dela i bitar och blanda ned i grytan.

Genom att blanda flera olika sorters korv blir grytan både god och spännande att utforska. Med pasta, ris eller couscous, gott bröd, sallad och en flaska mustigt rödvin, gärna den på sydafrikanska pinotagedruvan som ger vinet lite lätt rökig smak, förvandlas korvgrytan till rena festmaten.

Oxgryta med rödvin

4 personer

800 g benfri fransyska

smör eller margarin

2 morötter

1 bit rotselleri

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 msk vetemjöl

3 dl rödvin

5 dl buljong från fond eller tärning

1/2 tsk timjan

1 lagerblad

1 liten purjolök

1 msk tomatpuré

100 g bacon

100 g färska champinjoner

12 små lökar

salt och peppar

1 knippa persilja

Skär köttet i tärningar med tre centimeters sida. Skala och skär moroten i skivor, rotsellerin i mindre bitar och hacka de stora lökarna ganska fint. Strimla purjolök och bacon. Ansa smålökar och champinjoner.

Bryn smålökar och champinjoner med smör eller margarin i stekpanna. Ta upp och ställ åt sidan. Bryn köttet i omgångar.

Lägg köttet i en stor gryta. Tillsätt morot, rotselleri och hackad gul lök. Pressa över vitlöksklyftan och rör om. Pudra över vetemjöl under fortsatt omrörning.

Häll i rött vin och buljong. Krydda med smulad timjan, lagerblad, hälften av den strimlade purjolöken, hälften av de strimlade baconskivorna, tomatpuré samt salt och peppar. Rör om, låt koka upp och sedan sjuda under lock till dess köttet är mört, vilket tar en dryg timme. När grytan är i det närmaste klar tillsätts de hela, brynta champinjonerna och smålöken. Låt allt sjuda ihop cirka tio minuter.

Servera grytan överströdd med finhackad persilja och strimlad purjolök.

Grytan kan bjudas enbart med bröd, men en fluffig potatispuré blir måltiden mer komplett.

Lammgryta med vitlök

4 personer

800 g lammstek eller putsat framdelskött

4 dl torrt vitt vin

4-5 vitlöksklyftor

1 knippa persilja, gärna bara stjälkar

1/2 kruka färsk timjan

1 lagerblad

2 tsk salt

1 kryddmått grovkrossad vitpeppar

Till serveringen:

12-16 små steklökar

1 msk olivolja

2 dl grädde

maizena till redning

1 msk koncentrerad kycklingfond

1 dl hackad persilja

Skär köttet i bitar med 2-3 centimeters sida. Lägg köttet i kastrull och ge det ett kraftigt uppkok i vatten. Sila och spola av köttet.

Lägg tillbaka köttet i rengjord kastrull. Tillsätt vin och vatten så det täcker. Lägg i grovt hackad vitlök, timjan, lagerblad, persiljestjälkar, salt och krossad vitpeppar. Låt grytan koka upp och sjuda sakta under lock till dess köttet är mört. Skala och bryn steklökarna i olivolja.

När köttet är mört silas kokvätskan av i bunke. Plocka bort timjankvistar och lagerblad. Slå tillbaka så pass mycket vätska att det knappt täcker köttet. Blanda 2-3 msk maizena med grädden och slå blandningen i grytan. Låt koka upp och sjuda ett par minuter.

Lägg i steklökarna, smaka av med kycklingfond, salt och vitpeppar samt strö över hackad persilja. Serveras med kokt potatis. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!