MATLUST Kokosmjölk, gul eller röd thailändsk curry och lite fint rivet limeskal. Kombinationen ger smaklökarna en resa som leder tankarna till Thailand fast vi sitter kvar i den svenska vinterkylan.
Det här är vegetarisk mat som man kan servera till alla, de mest inbitna köttälskare inräknade. Kryddningen är typiskt thailändsk, det vill säga med sötma och styrka i förening.
Vill man ta ut svängarna ordentlig kryddar man vidare med chili och ersätter saltet med thailändsk fisksås, nampla, som finns att köpa i små flaskor.
Valet av grönsaker är mycket en fråga om tillgång.
Morötter, zucchini, shitakesvamp, sticklök eller annan lök är en bra grund. Har man inte tid att strimla själv kan frysta, strimlade wokgrönsaker vara ett alternativ. Pannan serveras med ris.
4 personer
1 liter fint strimlade grönsaker, exempelvis morot, zucchini, champinjoner eller shitakesvamp, sticklök eller purjolök
2 msk rapsolja
1 msk gul eller röd thailändsk curry (båda finns på kryddhyllan)
4 dl kokosmjölk
2 limefrukter
1 kruka färsk koriander
1 msk socker
salt alternativt fisksås och chiliflakes
Strimla grönsakerna fint. Svampen kan vara hel eller i halvor, allt beroende på storlek.
Fräs grönsakerna med rapsolja i het kastrull eller vid panna, typ wok. Se till att de hårdaste grönsakerna, exempelvis morötter, har börjat mjukna.
Krydda med gul eller röd thailändsk curry. Tillsätt kokosmjölk och låt allt koka upp. Tvätta limefrukterna noga och riv av det yttersta gröna från skalet. Blanda i raspet och pressa även i saften från frukterna.
Avslutningsvis smakas pannan av med färsk koriander, lite socker och salt alternativt fisksås och chili- flakes. (TT Spektra)