Kärlek i grytan

Alla hjärtans dag kan vara en anledning så god som någon att se till att det börjar pirra lite extra. Gör som Gunnar Boqvist som bjuder sin sambo och blivande fru Caroline Håkansdotter på kärleksmiddag.

Caroline och Gunnar tycker om att servera lite festligare middagar både till familjen och vännerna.

Caroline och Gunnar tycker om att servera lite festligare middagar både till familjen och vännerna.

Foto: Linda Wikström

Mat & dryck2010-02-13 08:00

Med en bakgrund vid grytorna i flera av Luleås restaurangkök är det ingen högoddsare att Gunnar tillbringar en hel del tid också i det nyrenoverade köket i villan i Notviken. Det blir inte alltid tre rätter som i dag, förstås, men både Caroline och Gunnar tycker om att servera lite festligare middagar både till familjen och vännerna. Även Caroline lagar mat, men hon hävdar att det i första hand är Gunnars område.

- Jag är mer för att baka, säger Caroline, även om Gunnar intygar att också hon är matkunnig.

Det var under en kväll på stan tillsammans med vänner som de träffades, en kväll som resulterade i att de ville lära känna varandra bättre. Trots att de hade ganska olika bakgrund dröjde det inte länge innan pusselbitarna föll på plats.

- Jag var hemmapappa och du var prinsessa, skrattar Gunnar.

- Ja, jag hade ju lite annat för mig. Jag reste och satsade på karriären, säger Caroline, som är frisör med tio år i yrket, de nio senaste i egen regi.

Gunnar bytte yrkesbana för några år sedan. Han ville prova på något annat och lämnade restaurangbranschen men matintresset finns fortfarande kvar.

Att ha eget innebär mycket jobb för Caroline, och Gunnars barnaskara ska ha sin del av uppmärksamheten, men när de är på tu man hand brukar de passa på att gå på bio, träna eller åka längdskidor.

- När vi åker slalom vill vi ha barnen med, säger Carolin

Nu planerar de både fortsatta renoveringar och utbyggnad av huset. Caroline drömmer om ett kylrum som man kan gå in i istället för det gamla vanliga trånga kylskåpet och en ångugn. Inredningsintresset är stort och det syns både på valet av möbler och inredningsdetaljer och på det nya stilrena köket med den vita helkaklade köksväggen.

Men det är inte bara huset som de ska bygga på utan även förhållandet. Först och främst har de ett bröllop att se fram emot - sitt eget.

När Gunnar för en tid sedan friade behövde inte Caroline fundera länge. Det blev förstås ett ja och ingen av dem ser någon anledning att dra ut på det nu när de väl har bestämt sig.

- Vi har struntat i att förlova oss. Vi gör allt på en gång i stället, säger Caroline.

Det ska bli ett stort sommarbröllop med alla vänner och släktingar. De tänker laga all mat själva med hjälp av några vänner.

- Det är bra att man har kvar kontakter i branschen, säger Gunnar.

Caroline blir en vit brud och håruppsättningen ska en frisörkollega fixa.

Ännu är det en stund kvar innan det är dags att gå fram till altaret och det finns fortfarande tid till att passa på att impa lite extra på varandra. Den här gången är det Caroline som ska uppvaktas med en trerättersmeny för två.

Först ut är en förrätt med rensteksröra på smörstekt toast, följd av gravlaxfylld pangasiusfilé med vitvinssås och musslor och som avslutning en oemotståndlig chokladtårta på hallonspegel.

Vill du göra som Gunnar? Följ hans egna recept.

Snabb rensteksmousse

4 personer

150 g philadelphiaost

1,5 dl crème fraiche över 30 procents fetthalt

150 g rökt renstek (gärna i bit)

4 skivor toastbröd

1 msk smör

pepparrot

vitpeppar och salt

Garnering:

salladsmix med olika färger

balsamvinäger

olivolja

Vispa crème fraichen tills den börjar tjockna, häll i philadelphiaosten. Hacka rensteken och häll den i crème fraicheröran, blanda runt försiktig. Spara lite av renstekshacket att strö över lite vid garnering av tallriken. Smaksätt med riven pepparrot, salt och peppar efter smak.

Bryn toastbrödet på båda sidor till gyllenbrun färg och skeda upp moussen. Garnera med fina salladsblad, en god balsamvinäger och några droppar olivolja.

Lyxiga fiskrullader

4 pers

600 g filéer av vit fisk, exempelvis pangasius, rödspätta

200 g skivad gravad lax

1 purjolök

2 dl vitt vin

fiskfond, salt och vitpeppar

Skär långa strimlor av purjolöken ca 0.5 cm breda. Lägg gravlaxskivor på fiskfilén och rulla ihop den. Knyt ihop rulladen med en purjolöksstrimla.

Pochera fiskrulladen i vatten smaksatt med vitt vin och fiskfond. Salta och peppra.

Servera med pressad potatis, garnera med färsk dill och ett smaksatt flingsalt. Övriga tillbehör kan vara blåmusslor, garnityr och vitvinssås.

Blåmusslor som tillbehör

200 g blåmusslor

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

2,5 dl vitt vin

1 dl fiskfond

1 msk smör

Skölj och skrapa musslorna rena i kallt vatten. Skala och hacka den gula löken samt vitlöken.

Fräs löken i smöret, tillsätt musslorna och rör om några varv.

Tillsätt vinet och fiskfonden, låt koka under lock cirka tre minuter tills musslorna öppnat sig.

Garnityr till fisken

1 knippe grön sparris

1 rödlök

2 morötter

1 pkt sockerärtor

1 msk smör

Skär bort cirka en cm av nedersta delen på sparrisen. Skala och finstrimla moroten. Skala och skär rödlöken i klyftor.

Hetta upp en kastrull, tillsätt smör. Häll i grönsakerna och fräs dem lätt. Se till att de bara blir lättstekta så att de behåller sin krispighet.

Vitvinssås

4 personer

1/2 gul lök

2 färska champinjoner

3 dl fiskfond

3 dl vitt vin

3 dl grädde

1/2 msk smör

salt, vitpeppar

maizenamjöl

Hacka den gula löken, skär champinjonerna i mindre bitar. Fräs löken i smör, tillsätt champinjonerna och låt dem brynas. Tillsätt vinet och fiskfonden, låt blandningen koka ihop till hälften.

Häll i grädden och låt allt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizenamjöl till önskad konsistens och servera till fisken och musslorna.

Saftig chokladkaka

12 bitar

150 g smör

2 ägg

3 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker

Glasyr:

2,5 dl grädde

1 msk honung

1,5 msk strösocker

100 g mörk choklad av bra kvalitet

2 tsk smör

Hallonsås:

250 g hallon

0,5 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda ägg och socker i en bunke. Häll ner det smälta smöret i blandningen.

Blanda mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Häll ner de torra ingredienserna i äggsmeten och blanda noga.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter, cirka 22 cm i diameter. Grädda kakan i 30 minuter. Tryck ner kanterna när kakan är klar så att den blir jämntjock.

Blanda grädde, honung och socker till glasyren i en kastrull. Låt blandningen koka upp.

Bryt chokladen i en bunke och klicka i smöret. Häll den varma blandningen över och mixa slätt med en stavmixer. Låt blandningen svalna i kylen. Bred den sedan över kakan när den svalnat.

Mixa hallon och socker till en slät sås. Sila blandningen genom en finmaskig sil för att få den helt slät.

Servera kakan med lättvispad grädde och hallonsås. Garnera med färska frukter och bär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!