Hellre aptitretare än dessert

Hund eller katt? Skog eller city? Förrätt eller efterrätt? Alla jag frågar svarar snabbt och bestämt. Vad svaren säger om oss som människotyper kan man fundera länge över...

Har du tröttnat på att servera samma förrätt år efter år? Pröva då getosttoasten, eller något av de andra recepten nedan. Bild: PIA MOLIN

Har du tröttnat på att servera samma förrätt år efter år? Pröva då getosttoasten, eller något av de andra recepten nedan. Bild: PIA MOLIN

Foto:

Mat & dryck2002-03-18 10:08

Jag svarar: katt, skog och förrätt. Tveklöst. Ibland på krogen har jag till och med beställt två olika förrätter istället för en varmrätt. Jag tycker nästan alltid att förrätterna är mer intressanta och genom det valet sprider man så att säga ut riskerna.

En del tycker att förrätter är fjolligt. Det är synd. En förrätt är en perfekt liten aptitretare som gör att middagen dras ut, med en lagom liten paus. Och att sitta länge vid matbordet, och inte kasta i sig maten i X 2000-fart, tycks vi västerlänningar behöva öva oss på.

Men det får ju vara måtta. Med fasa minns jag en Frankrikesemester för tio år sedan och ett restaurangbesök där sju rätter på raken serverades. Det var förförrätt och soppor och blodiga stekar och puddingar och förefterrätt och praliner och ostar och jag vet inte allt. Efter tre timmar vacklade maken och jag ut, stinna som spärrballonger och oförmögna att ens ta en pytteliten promenad. Allt vi mäktade med var att dråsa ner i hotellsängen och fisa. Romantik när den är som skirast.

Ofta snöar jag in på någon enkel förrätt och har den som säkert kort år efter år. Länge, länge var det varm svampmacka (trattisar, crème fraiche, soja). Därefter en räk- och avocadokonstellation tätt följd av orgier i små minipajer som fylldes med feta- eller ädelost och soltorkade tomater. Sedan kom min parmaskinka och fetaostperiod (rostad brödskiva med skinka, fetaost, citron och flytande honung).

Men just nu är jag såld på något helt annat - fillodeg. Om du aldrig provat det så gör det! Fillodeg är en magrare, tunnare variant av smördeg och köps på rulle. De ligger bredvid smördegen i frysdiskarna. Utomlands används den mest till bakverk, men den passar fint även till förrätter. Lite pysslig är den, det ska erkännas, och man ska krångla länge med den — sedan den tinat — bör man lägga över en fuktig handduk så att den inte torkar och blir skör. Jag svor en hel del första gången.

Övning ger färdighet och nu är vi sams, fillodegen och jag. Jag gör små paket av allt möjligt — kryddig köttfärs, goda ostar, skaldjursröror ... Och så in i ugnen i 20 minuter. Klart! Sprött och jättegott. Deg som blir över kan man rulla ihop och frysa igen. Dessvärre (om man nu är lagd åt gluff-gluff-hållet) går det utmärkt att äta mängder av små fillodegspaket utan att tröttna.

Andra förrätter gör sig bäst i små mängder. För något halvår sedan fick jag i ett ystert ögonblick för mig att äta tre skink- och fetaostmackor på en gång. Som middag. Det är inte att rekommendera. Fetaosten stod mig upp i halsen efteråt, såväl bildligt och bokstavligt.

Här kommer lite förrättsinspiration, i form av egna och andras favoriter, att ta till när du tröttnat på ditt "säkra kort".

Paprikagubbar

  • 4 portioner
  • 2 paprikor i olika färger
    100-150 g Keso
    2-3 msk riven ädelost
    8 fyllda oliver
    lite finriven gul lök
    cayennepeppar
    persilja

Skär paprikorna i två centimeter tjocka ihåliga skivor och lägg en paprikaring på varje förrättstallrikarna. Blanda Keso och ädelost och krydda med lök och lite cayennepeppar. Fyll paprikaringarna med röran och garnera med persilja, paprika och oliver. Den här förrätten är ganska mäktig, så välj inte för stor paprika.

Varm getost-toast

  • 4 portioner
  • 4 skivor vitt bröd
    150 g skivad getost
    2 msk flytande honung (helst Tropical)
    färsk rosmarin
    valnötter

Rosta brödet och fördela getosten ovanpå. Gratinera i 225 grader i 5-6 minuter. Ringla över honungen, dekorera med rosmarin och valnötter. Ät direkt.

Bruschetta

  • 4 portioner
  • 4 skivor vitt bröd
    4 mogna, hackade tomater
    1 hackad rödlök
    olivolja
    basilika
    vitlöksklyfta
    salt, peppar

Bruschetta kan göras lite hur som helst. Man kan variera sig genom att använda mozzarella på toppen eller pesto i botten. Blanda tomater, lök, basilika, salt och peppar. Stek brödet i olivolja, eller rosta, så det får fin färg. Gnid ovansidan med en vitlöksklyfta. På med tomatröran. Klart.

Laxtårta

  • 10 portioner
  • 200 g kavring
    75 g smält smör
    200g rökt lax i småbitar
    4 gelatinblad
    1 finhackad rödlök
    en knippa hackad dill
    1 burk Kesella
    3 dl gräddfil
    vitpeppar, salt
    dill, citron
    1 burk svart kaviar
    1 burk kräftstjärtar i lag

Den här tårtan gjorde succé på både bröllopet och 40-årsfesten. Vill du ha den magrare går det att byta ut gräddfilen mot mager fraiche. Kör kavringen i en mixer och blanda ned smöret. Blötlägg gelatinbladen i 10 minuter. Klä en form (helst med löstagbar kant) med plastfolie och platta ut kavringen som en botten. Blanda lax, rödlök, dill, Kesella och gräddfil. Smaka av med vitpeppar och salt. Krama ur vattnet ur gelatinet och smält det på svag värme i en kastrull. Blanda gelatinet med resten av ingredienserna och bred ut det över kavringen. Låt tårtan stelna ett par timmar i kylen och garnera sedan med citron, kaviar och kräftstjärtar. Gott så man gråter!

Lätt som en plätt

  • 4 portioner
  • 8 plättar (smaksätt gärna smeten med cayenne eller mosad avocado)
    1 burk svart kaviar
    ett par nävar räkor
    dill, citron

Hemma äter vi plättar stup i kvarten och då är det här en praktisk förrätt dagen därpå, eftersom det ofta blir lite över. (Fast i sanningens namn går resterna oftast till hönsen...)Lätt är det hur som helst. Bara att lägga ihop och servera.

Mexikanska cigarrer

  • 4 portioner
  • 3 ark fillodeg
    300-400 g blandfärs
    1 hackad lök
    mexikansk kryddblandning (eller andra kryddor som du gillar)
    färsk chili eller några stänk Tabasco
    smält smör

Lite pyssligt, som sagt, men värt besväret! Fräs färs och lök. Krydda efter behag och låt röran svalna.
Tina alla fillodegs-ark i förpackningen. Rulla ut bunten av ark och skär den i fyra delar så att du får rektangulära bitar som är ungefär 12x25 centimeter. Lägg ihop alla ark i en bunt.
Lägg ett par matskedar färsröra i kortänden på det översta arket. Vik in långsidorna (annars ramlar fyllningen ut där) och rulla sedan ihop till en liten "cigarr". Fortsätt med arket under tills färsröran är slut. Blir det fillodeg över kan du rulla ihop den och frysa igen.
Pensla cigarrerna med lite smör och grädda dem gyllenbruna i 200 g varm ugn. Det tar 20-30 minuter. Låt dem svalna en aning och njuuut.

Bettans laxrullar

  • 4 portioner
  • 2 tunnbröd
    1 dl grädde (lätt créme fraiche går också)
    100 g kallrökt lax
    pepparrot, dill

Enkel, vansinnigt god liten sak som gör sig lika bra till vickning, och som med fördel görs dagen före. Den blir bara godare av att rullas in i plastfolie och mojsa till sig i kylen.
Vispa grädden och smaksätt med pepparrot. Bred ut över tunnbröden och täck därefter hela ytan med laxbitar. Toppa med dill. Rulla ihop och skär i 2-3 centimeter breda bitar. Ät med händerna.

Majsans silldipp

  • 4 portioner eller fler
  • 200 g matjessill utan spad
    1 burk crème fraiche
    1 stor finhackad rödlök
    dill

Hacka, blanda och njut med Finncrisp.

Inbakad fårost

  • 4 portioner eller fler
  • 1 paket tinad smördeg på rulle
    1 paket fryst bladspenat
    200 g grekisk fårost
    ½ paket basilika
    en klick smör
    1 uppvispat ägg

Tina spenaten långsamt med en klick smör i kastrull. I med fårost och basilika. Rör om tills det blandas. Låt svalna lite.
Rulla ut smördegen i en långpanna och behåll bakplåtspapperet som ligger under. Bred ut spenatröran på hälften av smördegen. Vik över den tomma delen och knipsa ihop. Pensla med ägg och grädda i cirka 15 minuter, tills ytan är gyllenfrasig. Skär i bitar.

Avocadomousse

  • 2-4 portioner
  • 1 stor avocado
    2 vitlöksklyftor
    ½-1 burk créme fraiche
    2-3 tsk fransk senap
    1 hackad rödlök
    citron
    cayennepeppar (det ska vara hot!)
  • Garnering
  • räkor
    dill
    rostade trekanter

Mixa och garnera!

Raggig munk

  • 4 portioner
  • 4 stekta raggmunkar
    1 burk crème fraiche
    1 burk röd stenbitsrom

Rejält och lätt. Låt raggmunkarna svalna och klicka sedan på crème fraiche och rom.

Snabb musselröra

  • 4 portioner
  • 4 bitar ljust bröd
    1 röd och 1 gul hackad lök
    smör
    1 burk avrunna musslor
    persilja, salt

Stek löken försiktigt i smöret tills den fått fin färg. Lägg i musslorna och låt dem bli varma. Salta, strö över persilja och servera med en bit bröd.

Räkcocktail

  • 4 portioner
  • 2 dl lätt crème fraiche
    1 tsk balsamvinäger
    vitlök efter smak
    en rejäl knippa hackad dill
    salt, peppar

Rör samman allt detta och låt röran stå och dra en stund. Blanda den därefter med nedanstående:

  • 1-2 tärnade avocado (citronindränkta)
    1 stort, skalat och tärnat päron (sött, men inte för mosigt)
    2-3 dl räkor

Fördela härligheten i höga glas och dekorera med sharonfrukt, dillkvistar och en rostad trekant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!