Vårlik glass med rabarbersorbet
1 kg rabarber
1,4 kg strösocker
10 ägg
1 l grädde
2 st citroner
1 vaniljstång
1,5 l vatten
2 krm ingefära
1 krm kardemumma
Skär rabarbern i cm-tjocka skivor och lägg dem i en kastrull. Tillsätt 1 kg socker, citronskal och vaniljstång.
Koka tills rabarbern faller isär. Sila.
Ta bort en tredjedel av sorbeten. Häll resterande i glassmaskin alt. frys i två påsar.
Koka upp grädden tillsammans med resterande rabarberlag och kryddor.
Vispa äggula och 100g socker pösigt.
Slå över den uppkokta grädden och häll tillbaka i kastrullen genom en sil.
Koka upp till 84grader eller gör skedprov.
När sorbeten är klar i glassmaskinen, lyft ur hälften.
Vispa 3 vitor tillsamman med några droppar citron. När den är ett vitt skum tillsätt 300 gram socker i omgångar.
Vänd ner marängen i resterande sorbet och lyft ur.
Kör gräddglassmeten i maskinen.
Har du inte glassmaskin byt ut detta moment mot att du mixar glassen i matberedare.