Frossa i äpplen

Slut på semestern, mörkare kvällar ochinte fullt lika varmt ute. Trist, mensamtidigt går vi in i den storaskördeperioden med allt vad naturen kanbjuda. Äpplen står först i tur.

Äpplen, lök, bönor och mangold direktfrån landet eller affären får denvanliga fläskfilén att bli renadelikatessen. Bild: Dan Strandqvist

Äpplen, lök, bönor och mangold direktfrån landet eller affären får denvanliga fläskfilén att bli renadelikatessen. Bild: Dan Strandqvist

Foto:

Mat & dryck2003-08-21 13:00

Äpplet är med all säkerhet världens mest spridda och omtyckta kärnfrukt. Antalet äppelsorter är närmast oöverskådligt. Uppskattningsvis finns det omkring 7 500 olika sorter världen över, men ingen tycks veta exakt.
Den svenska äppelsäsongen närmar sig och alla med egna äppelträd har säkert redan lagt märke till hur tunga grenar skriker efter stöd och hjälp för att inte brista.
Äpplen är ömtåliga och måste skördas försiktigt. Fallfrukt är ett bevis på att man inte hann fram i tid, men för den skull behöver fallfrukten inte kastas på komposten. Fallfrukt går utmärkt att göra äpplemos av eller använda i den typ av matlagning där äpplena ger smak utan att synas.
Äpplen och curry
Den finaste currysåsen kokas med lök och syrliga äpplen som smakförstärkare. Fräs samman matfett med lök, äppelbitar och curry, redan från början. Då utvecklas currysmaken på ett sätt som inte går att åstadkomma vid efterkryddning. Skulle man vara alltför snål med curry i stuvningen går det inte att höja currysmaken med enbart curry i efterhand. Om så är fallet är det bättre att ta en knivsudd cayennepeppar som även den har en förmåga att lyfta fram currysmaken. Bra att veta om det inte blev tillräckligt drag i såsen eller stuvningen.Äppelcurry passar lika bra till kött som fisk och skaldjur. Köttet klarar kanske lite handfastare smaksättning än fisk och skaldjur.
Äppelmos
Har man tillgång till egna äpplen några veckor om året finns det ingen anledning att köpa äppelmos. I princip alla sorters äpplen kan användas till mos, också renskuren fallfrukt, även om smaken blir bäst på fast, lite syrlig sort.
Före hushållsmaskinernas tid kokades frukten mjuk i kastrull. Med hushållsmaskin försedd med passertillsats kan man mjuka upp äppelbitarna i hundragradig ugn och sedan köra dem genom kvarn och passerapparat. Oavsett om man kokar eller passerar måste fruktmoset kokas upp med socker, citronsaft och natriumbensoat för att hålla sig och inte mörkna. Förvaring av äppelmos sker antingen mörkt i täta burkar eller, vilket nog är att föredra, väl tillslutna plast- eller papperslådor i frysen.Svensk äppelkaka
Avslutningsvis den svenska äppelkakan som är mjuk, kaneldoftande med syrliga äppelbitar "svävande" inne i kakan. För att äppelbitarna inte ska sjunka till botten innan kakan är gräddad måste smeten vara mycket tjock.
Svensk äppelkaka bjuds gärna med hemlagad vaniljsås. Må vara lite bökigare än att bara vispa ner ett färdigt såspulver i mjölk, men ingenting går upp mot vaniljsås som verkligen kokats på äkta vaniljstång.

Recept:

Fläskfilé med äpple, bönor och mangold
4 personer
600 g fläskfilé
3-4 syrliga äpplen
8 späda mangoldblad
bönor, gärna blandade sorter
smör till stekning
salt och vitpeppar

1. Putsa fläskfilén fri från fett och hinnor. Dela den i åtta bitar på 3-4 centimeter som läggs på högkant och bankas ut lätt med köttklubba eller knuten hand.
2. Ansa och koka bönorna cirka 5 minuter i lättsaltat vatten. Bönorna ska ha kvar sin spänst men inte kännas råa.
3. Späda blad av mangold kan ätas råa, lite kraftigare bör sjudas någon minut i lättsaltat vatten.
4. Skala och skär äpplena i tunna skivor.
5. Stek fläskfiléskivorna i smör. Salta och peppra lätt efter vändning. Lägg köttet på fat och håll varmt. Stek äppelskivorna.
6. Lägg upp mangoldblad på tallrikar, fortsätt med bönor och avsluta med två skivor fläskfilé med stekta äppelskivor mellan. Eventuellt kan man slå lite brynt smör från pannan där äpplena stektes över. Bjud stekt potatis till.

Fisk på indiskt vis
4 personer
600 g fiskfilé
salt och vitpeppar
1 citron
vetemjöl
smör eller margarin
Till currysåsen:
1 gul lök
1 syrligt äpple
2 msk smör eller margarin
1 1/2 msk vetemjöl
1 - 1 1/2 tsk curry
1 kanelstång
4 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och peppar
Till serveringen:
1 liten burk fruktcocktail
1 dl kokosflingor

1. Hacka löken. Skär äpplet i bitar. Fräs lök och äpple med smör eller margarin i kastrull. Pudra över curry och fortsätt fräsa någon minut. Rör ner vetemjöl och späd med het buljong.
2. Lägg i en liten kanelstång och sjud såsen 15 minuter på svag värme. Rör ner grädden och smaka av med salt och peppar. Sila såsen.
3. Dela det rena fiskköttet i portionsbitar som vänds i vetemjöl. Stek fisken i smör eller margarin i medelvarm panna. Salta, peppra och pressa över saften från en citron efter vändning.
4. Lägg upp fisken på fat eller tallrikar. Torka ur pannan och ge fruktcocktailen en snabb, het vända med en smörklick. Fördela fruktcocktailen över fisken. Slå lite sås över varje portion och bjud kokosflingor till. Servera resterande currysås i skål eller kanna separat. Gärna basmatiris till.

Äpplemos
3 kg äpplen, helst av fast och lite syrlig sort
5 dl vatten
9 dl strösocker
1 citron
2 kryddmått natriumbensoat

1. Skär det rena fruktköttet i bitar och lägg i kastrull.
2. Slå på vatten. Koka under lock på svag värme och sjud frukten mjuk men inte helt mosad i cirka 15 minuter. Frukten är söt och kan, om man har otur, fastna i botten på kastrullen. Rör om i kastrullen lite då och då.
3. Lyft kastrullen av spisen och rör ner sockret.
4. Koka upp det sötade fruktmoset. Pressa saften från en citron och rör ner den tillsammans med natriumbensoat som blandats ut med lite fruktmos.
5. Häll upp äppelmoset i rena, varma glasburkar. Sätt på lock och låt svalna. Förvara moset svalt och mörkt.
Äppelmos kan även frysas. Tips! Tryck ner plastpåsar i väl rengjorda mjölkförpackningar. Fyll upp med kallt mos och förslut med tejp.

Svensk äppelkaka
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4-5 syrliga äpplen
1 msk kanel
1 msk florsocker

1. Smöra och bröa en rund form. Skala, kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor.
2. Vispa rumstempererat smör eller margarin med strösocker till en fluffig smet.
3. Knäck ner äggen och arbeta ihop smeten så gott det går. Den blir inte helt slät, men det spelar mindre roll.
4. I en annan bunke blandas vetemjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
5. Tippa upp blandningen i den smorda och bröade formen. Tryck ner äppelklyftorna i kakan och strö över lite kanel. Sätt in kakan på nedersta falsen i 175 graders ugn och grädda omkring en timme. Den färdiga kakan stjälps upp efter ett par minuter. Låt svalna.
6. Vänd den kalla kakan. Sikta över florsocker.

Äkta vaniljsås
4 personer
4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1/2 vaniljstång

1. Vispa äggulor och strösocker pösigt.
2. Snitta upp vaniljstången på längden. Koka upp grädde och mjölk med den uppskurna vaniljstången med i kastrullen.
3. Ta upp vaniljstången. Vispa ner den kokheta gräddmjölken i skålen med ägg- och sockersmet. Slå tillbaka blandningen i kastrullen och sjud utan att det kokar till dess såsen tjocknar. Det är viktigt att såsen inte börjar koka för då övergår äggulorna till omelett och såsen blir grynig.
4. Slå upp den färdiga såsen i bunke. Rör då och då i bunken under avsvalningen för att minska risken för skinnbildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!