Fira påsken med fågel och fisk

Påsken är efterlängtad. Februari och mars har passerat utan några festliga avbrott. Låt oss ta igen skadan nu när våren är i antågande.

I högsätet vid påskbuffén: Varmrökt lax med sparris.

I högsätet vid påskbuffén: Varmrökt lax med sparris.

Foto:

Mat & dryck2003-04-12 08:04

Enligt gammal tradition hör ägg, lax, sill och lamm till påskens bord. Det var vid påsktiden som hönsen började värpa efter vinterns mörker och man kunde frossa i äggmat.

Laxen är en kvarleva från den salta laxrygg med korintsås som serverades på långfredagen och påskalammet omnämns i Bibeln. Lammet hoppar jag över i år och bjuder i stället på kyckling till påskdagens middag.

Men påskaftonens buffé är traditionell, sill, ägg, lax och strömming kompletterat med sallad, bröd, ost och en påskbakelse som avslutning.

Så här ser mitt förslag ut till påskens mat. Buffén räcker till 8--10 personer och påskdagens middag till 6--8 personer.

Påskbuffé

Citron- och dillsill

Hel ansjovis i burk

Kräftströmming

Varmrökt lax med sparris

Tomatsallad

Bulgursallad Rädisor

Ost, bröd

Påskbakelse

Påskmiddag

Matjestartar

Lårfilé av kyckling med potatis- och sellerimos

Rabarberkompott med vaniljglass

MIDDAG MED KYCKLING

Matjestartar

Tartaren kan stå klar i kylen för att sedan läggas upp strax innan den skall avnjutas.

2 kokta potatisar

2 hårdkokta ägg

2 matjesfiléer

2--3 msk crème fraiche

2 msk finhackad rödlök

1 msk finhackad dill

1 msk finhackad gräslök

nymald peppar

salt

6--8 kavringskivor

dillkvistar

Dillolja:

1/2 dl olja med neutral smak

1/2 dl finhackad dill

2 tsk finhackad rödlök

2 tsk finhackad gräslök

Skala potatis och ägg. Skär dem och sillen i tärningar. Rör ner crème fraiche, rödlök, dill och gräslök till en fast kräm. Smaka av med peppar och salt.

Vispa samman olja, dill, rödlök och gräslök till dilloljan.

Ta med mått ut runda kavringskivor. Lägg dem på assietter. Klicka på sillröran. Ringla dill-oljan runt om. Toppa med en dillkvist.

Lårfilé av kyckling med potatis- och sellerimos

Lårfilé är en ganska ny styckningsdel och bekväm att laga till. Dessutom är köttet smakrikt, mört och saftigt. Lårfilén kan ersättas av kycklinglår eller bröstfilé.

1 kg lårfilé av kyckling

salt

nymald peppar

smör eller margarin

2 skivade purjolökar

2 hackade vitlöksklyftor

1 msk finhackad chilipeppar

4 tomater, urkärnade och delade i klyftor

1/2 tsk timjan

1--2 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1--2 msk kycklingfond

Mos:

1 1/4 kg potatis, 14-15 stycken

250 g rotselleri

2-3 dl mjölk

1 msk smör eller margarin

salt

nymald vitpeppar

Krydda lårfiléerna med salt och peppar. Bryn dem hårt i ett par omgångar i fettet i het stekpanna. Ta upp dem och ställ åt sidan. Häll av fettet. Vispa ur pannan med lite vatten. Sila och spara skyn.

Mjukfräs purjo, vitlök och chili utan att ta färg i stekpannan. Rör ner tomater och timjan. Späd med urvispad sky, vatten vin och kycklingfond. Lägg kycklingen på lökbädden. Sjud under lock tills kycklingen känns färdig och köttsaften är klar och genomskinlig. Det tar 10--15 minuter. Smaka av och krydda med salt och peppar om s behövs.

Skala och skär potatis och selleri i bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och ånga av potatisen. Pressa eller mosa potatisen. Tillsätt 2 dl mjölk och smöret. Vispa moset luftigt. Späd med mera mjölk om moset känns fast. Smaka av med salt och peppar.

Rabarberkompott med glass

Av vårens första späda rabarber lagar jag en syrlig kompott och kompletterar med söt vaniljglass.

6--8 stjälkar rabarber

1 1/2 dl rårörsocker

vaniljglass

Ansa och skär rabarbern i bitar. Blanda dem med sockret i en stekpanna. Smält försiktigt på svag värme till sockret smält och rabarbern mjuknat. Låt svalna.

Skeda upp kompotten i glas eller på assietter och toppa med en klick glass.

BUFFÈ MED VARMRÖKT LAX

Citron- och dillsill

Citron och dill ger vårlig frisk smak till sillen.

1 burk inläggningssill, 420 g

1 citron i skivor

1 knippa dill

2 tsk hel vitpeppar

Lag:

3 dl vatten

1 dl ättika, 12 procent

2 dl socker

Börja med lagen. Koka upp vatten, ättika och socker. Låt lagen svalna.

Skölj sillen och låt rinna av väl. Skär den i sneda breda bitar. Varva sill, citron, dill och peppar i en glasburk. Häll över den kalla lagen. Låt sillen stå svalt 1--2 dygn.

Kräftströmming

Är lika god kall som varm.

600 g strömmingsfilé

2 msk finhackad gul lök

1 msk dillfrö

1 1/2 tsk salt

2 dl tomatjuice

2 msk tomatpuré

2--3 msk sherry, kan uteslutas

Sätt ugnen på 225 grader. Klipp av ryggfenan på strömmingen och skölj den under kallt vatten. Låt rinna av väl.

Strö ut hälften av löken och dillfröna i en smord ugnssäker form. Rulla ihop strömmingarna med köttsidan ut och lägg dem tätt i formen. Strö över resten av lök och dillfrö tillsammans med saltet.

Blanda tomatjuice, tomatpuré och sherry. Häll blandningen över strömmingen. Grädda mitt i ugnen 20--25 minuter.

Varmrökt lax med sparris

Laxen kan bytas ut mot annan rökt fisk som öring, sik eller böckling och den färska sparrisen mot djupfryst.

1 bunt färsk grön sparris

1 sida varmrökt lax, cirka 500 g

sallat

1 citron i skivor

dill

Marinad:

1 dl olja med neutral smak

1/2 dl vitvinsvinäger

1/2 dl vatten

1--2 tsk Dijonsenap

1/2 tsk salt

Skär av 2--3 cm på sparrisskaften. Koka sparrisen knappt mjuk i lättsaltat vatten. Det tar cirka 5 minuter. Låt sparrisen rinna av på hushållspapper och svalna.

Plocka bort de små ryggbenen på laxen och dra av skinnet om det sitter kvar. Lägg laxen på ett stort fat med sparrisen bredvid.

Vispa samman olja, vinäger, vatten, senap och salt. Häll marinaden över lax och sparris. Låt stå svalt ett par timmar och garnera sedan med sallat, citron och dill.

Tomatsallad

Den här salladen är en av mina favoriter.

8-10 tomater

1 sallatshuvud

3 msk finhackad lök

1 msk finhackad persilja

Dressing:

1/2 dl olivolja

1/4 dl vinäger

1/4 dl vatten

1/2 tsk salt

några varv med pepparkvarnen

Skiva tomaterna. Skölj sallaten. Bottna en skål eller ett fat med sallaten. Lägg på tomatskivorna. Strö över lök och persilja.

Vispa samman olja, vinäger, vatten, salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.

Bulgursallad med salami

En mättande sallad.

1 stor eller 2 små röda paprikor

3 dl bulgur

kallt vatten

200 g fetaost i bitar

1 dl svarta oliver

1/2 gurka i tärningar

10 körsbärstomater, några delade i halvor

Dressing:

3/4 dl olivolja

saften av 1 pressad citron

2 msk vatten

1 pressad vitlöksklyfta

1/2--1 tsk salt

1/2 kryddmått nymald peppar

några stänk grön tabasco

Garnering:

100 g salami i tunna skivor

Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och baka dem i ugnen tills de mjuknat, cirka 20 minuter. Låt svalna.

Häll bulgurkornen i en skål. Töm på kallt vatten så att det täcker väl. Låt stå 30 minuter att svälla. Häll upp i en sil och låt vattnet rinna av väl.

Blanda bulgur, paprika, fetaost, oliver, gurka och tomater i en stor skål. Vispa samman olja, citron, vatten, vitlök, salt, peppar och tabasco. Ringla dressingen över salladen. Garnera med salami.

Påskbakelse

Lättfixat godis till kaffet.

1 hembakad eller köpt rulltårta

vispgrädde

konserverade aprikoshalvor

Skär rulltårtan i tjocka skivor. Lägg dem på ett fat. Täck med vispad grädde och lägg en aprikoshalva mitt på varje bakelse. Glad påsk!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!