Fisk innehåller dessutom ämnen som vi mår bra av, bland annat ett välgörande fett. Det får vi på köpet. En bra sak till. Fisk är lätt mat och man känner sig inte tung och däst efter en fiskmåltid, utan pigg och lätt till sinnes. Och så smakar det så gott. Även den enklaste fisk kan förvandlas till en läcker rätt.
Många drar sig för att laga fisk och tror att det kräver stora kunskaper. Dagens recept bevisar motsatsen. De här tre fiskrätterna klarar även novisen av med glans. Den första rätten, Vingagryta, är ett vardagsrecept, som jag lagar, när tiden är knapp. Är fisken tinad, är grytan klar på 15 minuter. För att ytterligare förenkla det hela använder jag färdig sås i tetra.
Lax har nästan blivit vardagsmat och säljs ofta till förmånliga priser, men har ändå lite festprägel över sig. Det här laxreceptet är tänkt som fredagsgodis och inledning till helgen. Liten fest utan stora insatser i köket.
I vanliga fall kokar man fisken med i soppan. Det är inget bra sätt. Nästan alltid kokar fisken sönder och ligger och simmar i små bitar i soppan. Gör så här i stället. Trä upp fiskbitar på spett, stek eller grilla och servera spetten bredvid. Om man sedan vill lägga fisken i soppan eller äta den separat är en smaksak.
4 portioner
600 g fiskfilé, torsk, abborre, sej, lax
1/2 msk smör eller margarin
salt
nymald svartpeppar
saften av 1/2 citron
1 msk finhackad dill
1 förpackning mild citronsås, 2 1/2 dl
dill
citron
Skär fisken i bitar. Lägg dem i en gryta med lite smält smör. Krydda med salt och peppar. Häll citronsaften över. Strö på dillen. Sjud sakta under lock 5--10 minuter. Häll såsen över fisken och hetta upp alltsammans. Garnera med dill och citron. Kokt potatis, ris eller pasta och en grönsak som broccoli smakar gott till.
4 portioner
Gravningen ger både stadga och smak till fisken. Torsk, abborre och gös kan lagas till på samma sätt.
4 portionsbitar lax à 150 g
4 msk socker
2 msk salt
1 msk smör eller margarin
Sås
1 burk lätt crème fraiche eller matlagningsyoghurt, 2 dl
1 msk flytande honung
1--2 msk grovkornig senap
1/4 tsk salt
Att servera till
1 morot
1--2 rödlökar beroende på storlek
200 g sockerärtor eller bönor
1 msk olja
salt
Blanda socker och salt och strö över laxen. Fukta fisken med lite vatten genom att duscha den med en blomspruta. Låt ligga 10--15 minuter.
Blanda crème fraiche, honung och senap. Smaka av med lite salt.
Skala morot och lök. Skiva moroten och klyfta löken. Dela ärtorna om de är stora. Fräs morot och lök i olja i en stekpanna eller gryta tills de knappt mjuknat. Rör ner ärtorna. Smaka av med salt.
Torka av fisken med hushållspapper. Hetta upp en stekpanna med smöret och bryn laxen till vacker färg på båda sidor. Sänk värmen och efterstek laxen 4--6 minuter.
Hetta upp grönsaksblandningen och fördela den på fyra varma tallrikar. Toppa med fisken och ringla över såsen. Bjud kokt potatis, ris eller pasta till.
4 portioner
Välj fisksort efter tillgång och smak. Trä upp fiskbitarna på två spett, så glider de inte runt under tillagningen.
1--2 bananschalottenlökar
1 liten purjolök
1 msk smör
1 fänkålsstånd
1 stjälk bladselleri
1 liter vatten
3 dl torrt vitt vin
1/2 msk tomatpuré
3 tärningar fiskbuljong
1/4 tsk anis
salt
Spett
400 g fiskfilé, blandade sorter som lax, hälleflundra, tonfisk, gös, abborre
4 havskräftor eller stora räkor, kan uteslutas
8 blötlagda blompinnar
1 msk smält smör eller margarin
1 tsk japansk soja
salt
timjan
Vitlökscrème fraiche
1 burk lätt crème fraiche, 2 dl
1--2 pressade vitlöksklyftor
1--2 krm salt
Örtbröd
1 stor baguette
1 vitlöksklyfta
olja
hackad persilja
riven ost
Skala och strimla schalottenlöken. Ansa, snitta, skölj och strimla purjon. Mjukfräs alltsamman i smöret utan att ta färg.
Ansa och skiva fänkål och selleri. Rör ner alltsammans i grytan. Späd med vatten, vin och tomatpuré. Tillsätt buljongtärningar och anis. Koka soppan cirka 10 minuter. Smaka av och krydda med salt om så behövs.
Skär fisken i lika stora bitar. Trä upp dem och havskräftorna på spetten. Stek dem i smöret och sojan, var sida 2--3 minuter, eller lägg dem på folieklädd plåt och stek i ugnen, 250 grader grillvärme. Det tar 8--10 minuter. Vänd spetten efter cirka 6 minuter. Krydda med salt och timjan.
Blanda crème fraiche, vitlök och salt.
Värm ugnen till 250 grader. Skiva baguetten diagonalt till långa skivor. Gnid in dem med en delad vitlöksklyfta. Ringla över oljan och strö över persiljan och osten. Sätt in brödet i ugnen och låt stå tills det blivit lätt rostat och fått vacker färg. Det tar 6--8 minuter.
Servera soppan i varma tallrikar med spetten, vitlökscrème fraichen och örtbrödet.