En stång med ljuvlig smak

Snarare en exklusiv orkidé än en blyg viol. Vi talar om vaniljstången. Denna oansenliga bruna lilla pinne som förmår lyfta smaker till himmelska höjder. Lär dig ta vara på de svarta guldkornen.

Mat & dryck2002-06-12 07:28

Det är något respektingivande med en vaniljstång. Bara detta faktum att den säljs styckevis i en ensam glasburk, där det normalt trängs hund-ratals frön, korn och kryddor, gör hemmakocken lite lätt skrajsen.

Men det gäller att våga sig på den där pinnen. Den rymmer nämligen den ljuvaste av aromer, som minner om allt ifrån farmors pannkakor till vidunderliga årgångsviner och förföriska parfymdofter.

Men så är det också världens tredje dyraste krydda, efter saffran och kardemumma. Orsaken är att den är både krånglig att odla och tar lång tid att få fram.

Vaniljstången är egentligen fröskidan från vanilj-orkidén. Ursprungligen växer den som en slingrande parasit på luftrötterna till höga träd i utkanten av Mexikos tropiska regnskogar. Vaniljblomman hittas ofta högt upp, ända upp till 15 meter ovanför marken, och pollineras bara av kolibrier och en viss sorts bin. Varje pytteliten blomma varar en enda dag och måste då också bli befruktad för att kunna utveckla de långa hängande frökapslarna. Det gäller dessutom att plocka dem i exakt rätt ögonblick, kapslarna ska ha skiftat från grönt till gult, men får absolut inte vara övermogna.

Därefter ångas eller kokas fröskidorna, torkas i dagar i solen och vätskar sig om nätterna. Till slut får man fram dessa mörka, klibbiga, böjliga stänger som först då börjar dofta vanilj.

Eftersom det går åt fem gånger så mycket kapslar för att få fram ett kilo vanilj är det fortfarande en bökig och dyr process. Därför finns det gott om billiga kopior och inte minst det syntetiska ämnet vanillin.

Hoppa över dem. Har du en gång lagat en äkta vaniljsås på vaniljstång lär du lämna påspulvret därhän.

Chèvrekräm med vanilj

4 portioner

1 vaniljstång

2 röda paprikor

100 g chèvre (getost)

1 tsk flytande honung

2 dl crème fraiche light

salt & nymalen svartpeppar

ev 4 skivor bröd

Rosta paprikorna under grillelementet i ugnen i 250 grader så att de blir brun-svarta runt om. Lägg dem i en platspåse och knyt om. Låt vila i 20 min, dra sedan försiktigt av skalet och rensa bort alla kärnor. Skär köttet i breda remsor.

Kör ost, crème fraiche och honung i en mixer. Klyv vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna i krämen. Kör ett par sekunder till och smaka sedan av med salt och peppar.

Bred krämen på varsin bit rostat bröd och lägg över paprikan.

Vaniljsås med lime

5 dl standardmjölk el gammaldags mjölk

3 äggulor

100 g socker

2 vaniljstänger

4 limefrukter

1 kruka citronmeliss

Vispa äggulor, mjölk och socker till en slät smet. Riv skalet från limefrukterna och blanda i tillsammans med hackad citronmeliss. Snitta vaniljstängerna på längden och skrapa ner de svarta kornen i smeten.

Låt koka upp på svag värme under kraftig vispning i 10 min eller tills den blir precis lagom tjock. Sila såsen och servera till valfri dessert.

Vinkokta vaniljpäron

4 fasta päron

2 vaniljstänger

1 tsk hela kardemummakapslar

ca 2,5 dl vitt vin

4 msk råsocker

1/2 citron

Skala, kärna ur och dela päronen i stora klyftor. Pressa över citronsaft.

Häll upp vinet i en kastrull och tillsätt kardemummakapslarna. Snitta upp vaniljstängerna på längden, skrapa ur fröna och blanda i vinet tillsammans med stängerna. Tillsätt råsocker och rör om tills det helt lösts upp. Lägg ner päronen och koka sakta under lock i ca 15 min eller tills päronen känns mjuka.

Lyft upp päronen med en hålslev och lägg i en skål. Koka ner vinet tills det tjocknat något. Häll lagen över päronen och servera rätten varm eller ljummen med crème fraiche, löst vispad grädde eller vaniljglass.

Pannacotta med vanilj

2 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1/2 dl socker

1 vaniljstång

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 5 min. Snitta vaniljstången på längden och lägg i en kastrull tillsammans med grädde och socker. Låt sjuda 5 min.

Ta upp stången och skrapa ner innanmätet i grädden. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dem. Låt kastrullen svalna i kallt vattenbad och häll sedan upp pannacottan i portionsskålar. Låt vila i kylen i 2 timmar.Servera med bär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!