Snarare en exklusiv orkidé än en blyg viol. Vi talar om vaniljstången. Denna oansenliga bruna lilla pinne som förmår lyfta smaker till himmelska höjder. Lär dig ta vara på de svarta guldkornen.
Det är något respektingivande med en vaniljstång. Bara detta faktum att den säljs styckevis i en ensam glasburk, där det normalt trängs hundratals frön, korn och kryddor, gör hemmakocken lite lätt skrajsen.
Men det gäller att våga sig på den där pinnen. Den rymmer nämligen den ljuvaste av aromer, som minner om allt ifrån farmors pannkakor till vidunderliga årgångsviner och förföriska parfymdofter.
Men så är det också världens tredje dyraste krydda, efter saffran och kardemumma. Orsaken är att den är både krånglig att odla och tar lång tid att få fram.
Vaniljstången är egentligen fröskidan från vaniljorkidén. Ursprungligen växer den som en slingrande parasit på luftrötterna till höga träd i utkanten av Mexikos tropiska regnskogar. Vaniljblomman hittas ofta högt upp, ända upp till 15 meter ovanför marken, och pollineras bara av kolibrier och en viss sorts bin. Varje pytteliten blomma varar en enda dag och måste då också bli befruktad för att kunna utveckla de långa hängande frökapslarna. Det gäller dessutom att plocka dem i exakt rätt ögonblick, kapslarna ska ha skiftat från grönt till gult, men får absolut inte vara övermogna.
Därefter ångas eller kokas fröskidorna, torkas i dagar i solen och vätskar sig om nätterna. Till slut får man fram dessa mörka, klibbiga, böjliga stänger som först då börjar dofta vanilj.
Det var spanjorerna som upptäckte vaniljorkidéns förunderliga smak när de erövrade Mexiko på 1500-talet. Den användes främst inom hovet för att smaksätta Montezumafamiljens favoritdryck -- choklad, men började senare skeppas till Europa.
Numera har man kommit på metoder att odla vanilj, och de flesta stänger vi köper kommer från Madagaskar, Réunion eller öar i Indiska oceanen.
Men eftersom det går åt fem gånger så mycket kapslar för att få fram ett kilo vanilj är det fortfarande en bökig och dyr process. Därför finns det gott om billiga kopior och inte minst det syntetiska ämnet vanillin. Hoppa över dem. Har du en gång lagat en äkta vaniljsås på vaniljstång lär du lämna påspulvret därhän. Så himla dyrt behöver det inte bli, eftersom vaniljstänger faktiskt är återanvändbara. När stången kokat med i maträtten lyfter du helt enkelt upp och sköljer av den och torkar den på ett varmt ställe. Därefter förvarar du den bäst i sockerskålen, där den ger en underbar smak på sockret, tills det är dags att använda stången igen.
Och det där med svarta prickar är faktiskt ingen myt. När du skär upp stången på längden består innanmätet av en kletig massa av svarta korn. Skrapa ur så många du kan och förgyll din dessert hela vägen till himlen. Ju fler svarta prickar desto godare resa.
Äkta vaniljsås med lime
4 pers
En spännande kombination som är extra lyckad till desserter med choklad i.
5 dl standardmjölk el gammaldags mjölk
3 äggulor
100 g socker
2 vaniljstänger
4 limefrukter
1 kruka citronmeliss
Vispa äggulor, mjölk och socker till en slät smet. Riv skalet från limefrukterna och blanda i tillsammans med hackad citronmeliss. Snitta vaniljstängerna på längden och skrapa ner de svarta kornen i smeten.
Låt koka upp på svag värme under kraftig vispning i 10 min eller tills den blir precis lagom tjock. Sila såsen och servera till valfri dessert, gärna med choklad, frukt eller bär. Dekorera med lime och citronmeliss.
Chèvrekräm med vanilj och rostad paprika
4 pers
En underbar förrätt att servera på toast eller som den är. Vaniljen ger det där lilla extra.
1 vaniljstång
2 röda paprikor
100 g chèvre (getost)
1 tsk flytande honung
2 dl crème fraiche light
salt och nymalen svartpeppar
ev 4 skivor bröd
Rosta paprikorna under grillelementet i ugnen i 250 grader så att de blir brunsvarta runt om. Lägg dem i en platspåse och knyt om.
Låt vila i 20 minuter, dra sedan försiktigt av skalet och rensa bort alla kärnor. Skär köttet i breda remsor.
Kör ost, crème fraiche och honung i en mixer. Klyv vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna i krämen.
Kör ett par sekunder till och smaka sedan av med salt och peppar.
Bred krämen på varsin bit rostat bröd eller lägg upp en klick på varje tallrik.
Lägg sedan över paprikaremsorna i ett vackert mönster och servera.