En mindre dålig semla

Nyttiga semlor? Låter det motsägelsefullt? Vi kan säga så här, det finns dåliga och mindre dåliga semlor.

Mat & dryck2010-02-16 10:30

Här är ett recept på en mindre dålig, kreerad av den självutnämnde semmelkungen Bert Karlsson (Ja, han i Skara) och Anna Skipper från tv-programmet "Du blir vad du äter". Med dinkelmjöl förstås.


Dinkelsemlor

Ca 16 st:

50 g jäst

3 dl havremjölk el sojamjölk

7 dl siktat dinkelmjöl

1 dl fullkornsmjöl av dinkel

honung

1 tsk stötta kardemummakärnor

75 g smör

1 ägg

+

1 ägg till pensling


Mandelmassa:

100 g sötmandel

honung eller agave sirap

inkråm av bullar

¾ dl grädde


2 dl grädde

bakplåtspapper


Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt. Värm havremjölken till 37°. Lös jästen i lite av havremjölken. Häll på resten av havremjölken. Tillsätt dinkelmjölet, lite i taget. Vispa upp ägget i en kopp. Häll i flytande honung, klicka i smöret och rör ner ägget. Degen ska bli något lösare än vanlig vetedeg, men fortfarande lite kladdig. Arbeta degen i 5 minuter. Jäs ca 30 minuter.


Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Dela varje rulle i 8 bitar. Ta dinkelmjöl på händerna och rulla runda bullar. Lägg på plåten och jäs i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.


Vispa upp ägget i en kopp. Pensla bullarna med vispat ägg och ställ in plåten på mittersta falsen i ugnen. Sänk värmen till 225°. Grädda bullarna i ca 10 minuter eller tills de är genomgräddade och har vacker färg. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär av lock på bullarna när de har kallnat helt. Gröp ut lite av inkråmet i varje bulle.

Skålla, skala och mal mandeln. Blanda samman mandel, honung och inkråm. rör ner grädden lite i taget tills massan fått önskad konsistens. Vispa grädden till fyllningen till fast skum. Fyll bullarna med mandelmassa och klicka eller spritsa grädde ovanpå. Lägg sist på locket.

Maria Soomro 
       
  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!