En besk favorit

Grapefrukten Àr vÄr nya favorit. Lika saftig som nyttig. Ett par solmogna guldklot i veckan fÄr kroppen att jubla.

Mat & dryck2002-03-20 08:12

Vi har fÄtt en ny frukt att slÄss om hÀr i köket. Alla vill Ät grapefrukten. FrÄn hungriga karlar till fotografens lille ettÄring. Förmodligen kÀnner ingen av dem till dess latinska benÀmning, men Citrus Paradisi Àr ett synnerligen passande namn.

Men inte nog med att frukten smakar suverÀnt. Den Àr dessutom rena hÀlsokuren för kroppen. 2--3 grapefrukter i veckan ger dig i princip all C-vitamin du behöver sÄ hÀr Ärs. Och en lÄng rad bonuspoÀng pÄ vÀgen.

Grapefrukt motverkar höga kolesterolvÀrden, Àr bra för matsmÀltningen, stimulerar blodcirkulationen och aptiten, Àr vÀtskedrivande, blodrenande och bra mot bÄde allergier och infektioner i leder, munhÄla och hals. Det vita i speciellt blodgrapen innehÄller dessutom ett Àmne som motverkar alla sorters inflammationer. Och grapefrukten Àr ju Àven kÀnd som bantningsmat. SÄ det Àr bara att slafsa i sig!

Grape-sallad

2 blodgrapefrukter

2 mogna avokado

2 tsk fransk senap

1 pkt bacon

2 tsk balsamvinÀger

2 msk olivolja

ev 1 pÄse blandade salladsblad

salt & nymalen svartpeppar

SkÀr bort skalet pÄ grapefrukterna med en vass kniv sÄ att du fÄr bort det vita. SkÀr sedan ut klyftorna sÄ att inga hinnor kommer med. Spara gÀrna lite saft. Strimla och knaperstek baconet och lÄt rinna av pÄ hushÄllspapper.

Dela och skiva avokado. LÀgg upp salladsblad pÄ varsin assiett eller avokadoskivorna direkt pÄ tallrikarna. Fördela grapefruktklyftorna över.

Blanda balsamvin-Àger med salt, senap och peppar. HÀll i olivoljan under omrörning. HÀll dressingen över sallads-tallrikarna. Pressa över överbliven grapefruktsaft och strö sedan ut baconstrimlorna och lite extra peppar. Servera som förrÀtt till fyra personer.

Lax med grapesÄs

4 skivor laxfilé 2 tsk rosépeppar

1 blond grapefrukt

ev 1 dl grapefruktjos pÄ kartong

2 dl grönsaksbuljong

1 dl matlagningsgrÀdde

1,5 msk maizena

olivolja

salt och nymalen peppar

ev 1 nypa socker

grÀslök el krasse

salt & peppar

Torka av laxbitarna med hushÄllspapper, gnid sedan in dem med lite olja och doppa i krossad rosépeppar.

SkÀr bort skalet och allt det vita pÄ grapefrukten med en vass kniv. SkÀr ut klyftorna, ta bort hinnorna och försök ta till vara sÄ mycket saft som möjligt.

HÀll grapefruktsaft (ta ev frÄn kartong ) i en kastrull tillsammans med buljong, grÀdde, salt, peppar och en aning socker. Koka upp och lÄt sjuda en stund. Rör ut maizenan i lite kallt vatten, hÀll i kastrullen medan du vispar och koka i 2 min.

Stek laxen i lite olivolja. Servera laxen med grapeklyftor, sÄs och kokt potatis.

Magisk efterrÀtt

3 blodgrapefrukter 3 bananer

1 paket frusna hallon (el fÀrska!)

1 citron

1,5 msk rÄsocker

Skala grapefrukterna med en vass kniv och skÀr bort allt det vita. SkÀr loss klyftorna och ta bort alla hinnor.

Skiva bananerna och blanda med grapefrukten i en skÄl. TillsÀtt hallonen. Pressa över citron och strö över rÄsocker. Blanda och lÄt stÄ och dra en stund. Kan serveras med löst vispad grÀdde.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!