Eget godis

Godare godis. Hemlagat julgodis uppskattas alltid antingen det bjuds i bit eller ges som inslagen julklapp. Bild: DAN STRANDQVIST

Godare godis. Hemlagat julgodis uppskattas alltid antingen det bjuds i bit eller ges som inslagen julklapp. Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Mat & dryck2002-12-21 10:43

Kalla och mörka decemberkvällar är som skapade för glögg, julmusik och egen godistillverkning.

Proffsen har alltid bra redskap. För den som arbetar med konfekt är spritspåsar ett utmärkt hjälpmedel. Genom att använda spritspåse är det exempelvis lekande lätt att fylla ischokladformar. Har man ingen lämplig sprits- påse kan man faktiskt även använda en kraftig plastpåse. Ladda påsen med trögflytande choklad och klipp ett litet hål i ena kanten.

Hemlagad tryffel är inte svår att göra och resultatet brukar gillas av de flesta. Kom bara ihåg att förvara den färdiga tryffeln kallt och ta fram dem först när de ska serveras. Man bör inte göra för stor sats eftersom tryffeln inte håller sig mer än cirka fem dagar. Men, det brukar sällan vara något problem...

Knäcktips

Alla kan koka knäck, men god knäck kräver lite omsorg för att få till. Mot slutet av knäckkokningen går det ganska snabbt så det gäller att vara påpasslig.

Har man otur bränner knäcken, vilket inledningsvis ger en bismak på knäcken och går det riktigt illa får man en minst sagt besvärlig kastrull att diska.

För att veta när knäcken kokat färdigt kan man ta hjälp av det gamla beprövade kulprovet. Det går ut på att man tar en tesked av knäckblandningen och häller ned den i ett glas med kallt vatten. När massan håller ihop och man med lätthet kan forma en kula av den är knäcken klar.

Att fylla knäcksmeten i formarna kan vara lite pyssligt, men övning ger färdighet. Ett bra tips är att använda två kaffeskedar och ställa pappersformarna på fuktat hushållspapper så de inte åker iväg vid fyllningen.

Skålla mandel

Att skålla mandel är ett pillergöra, men även här finns knep som underlättar. Koka upp lite vatten och lägg i mandlarna. Efter en dryg minut har skalet blivit mjukt och dessutom börjat släppa. Häll av vattnet och slå ut mandlarna på en grov handduk. Gnugga mandlarna i handduken och skalen lossnar lätt och behändigt.

Citrus-drömmar Ca 50 spritstoppar eller 30 kulor

100 g mörk choklad

1 dl grädde

5 msk florsocker

50 g osaltat smör

2--3 cl citruslikör (typ Grand Marnier), kan uteslutas

knäckformar

Hacka chokladen ganska fint och lägg i en skål. Sikta ner florsockret i skålen. Koka upp grädden och häll den över chokladen som får smälta under omrörning. Blanda i rumstempererat smör och smaksätt med likör. Ställ tryffelsmeten kallt till dess den stelnat.

Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små toppar i knäckformarna. Fuktat hushållspapper under formarna gör att de står still under arbetet. Tryffelmassan kan även formas till små kulor som rullas i kakaopulver. Färdiga tryfflar förvaras kallt.

White Christmas Ca 30 bitar

250 g nougat

ca 1 1/2 dl riven kokos

200 g vit choklad

Dela nougaten i cirka 30 bitar som rullas till kulor. Rulla kulorna i kokos. Tryck gärna till lite så att kokosen fastnar. Ställ därefter kallt. Smält den vita chokladen i vattenbad. Hacka chokladen och lägg den i en skål som placerats över en kastrull med hett vatten. Här gäller det att vara försiktig så att varken vatten eller vattenånga hamnar i chokladen, för då blir den förstörd. Svag värme på spisen och försiktig omrörning i chokladen brukar vara bästa sättet att få den flytande utan missöden.

Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel och skrapa av lite mot kanten. Lägg de doppade kulorna på smörpapper. Låt kulorna stelna och förvara dem sedan svalt.

Klassisk knäck Ca 100 knäck

3 dl grädde

3 dl strösocker

3 dl ljus sirap

2 msk smör

2 dl sötmandel

knäckformar

Skålla och hacka mandeln. Sila den hackade mandeln i grovmaskig sil för att bli av med de minsta bitarna.

Blanda grädde, socker, sirap och smör i en kastrull. Använd inte alltför liten kastrull. Då finns risk att knäcken kokar över.

Koka upp knäckblandningen utan lock och under omrörning. Låt den koka till stemperaturen är 125 grader eller till dess den klarar kulprovet. Tiden det tar varierar mycket beroende på kastrull och värme. Rör om i kastrullen med jämna mellanrum och lämna den aldrig utan uppsikt. Tillsätt den hackade mandeln.

Ställ kastrullen på ett grytunderlägg för att bevara temperaturen. Fyll knäckformar med hjälp av två teskedar. Om knäckmassan blir för seg under arbetets gång kan man försiktigt värma den, men se till att den aldrig börjar koka.

Förvara knäcken i burk med lock och lägg ett smörpapper mellan varje lager för att undvika att knäcken klistrar ihop.

Eget godis

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!