Bulla upp en påskbuffé

Syrliga laxkuber, bröd med hela ägg och härlig paj. Bulla upp en buffé till påsk.

Mat & dryck2010-03-01 14:39

Buffé är alltid en trevlig lösning. Det finns något att äta för alla. Man kan sitta och plocka åt sig i timmar och umgänget blir mer avspänt, samtalsämnena givna och maten lättare att smälta.

Påsken är inget undantag. Vi måste inte sitta andäktigt och vänta på att lammsteken ska skivas upp av värden. Det finns betydligt mer opretentiösa lösningar.

Duka upp lite av varje. Alla gillar ju som bekant inte sill (en gåta, men sann), alla gillar inte lamm (lika obegripligt, det) och somliga äter inte fisk (upprörande). Och sedan har vi vegetarianer, barn och diverse kinkiga släktingar.

Kör på säkra kort
Kör på säkra kort mellan faten. Färga några ägg, blanda en jättesallad med mycket grönt, baka ett bröd (alltid uppskattat). Den som har tur och hittar schysta importerade primörer, kokar dem lätt och river över lite parmesan, på med en klick smör, dra ett par tag med pepparkvarnen och smula över lite flingsalt.

Tillsammans med klassiska påskingredienser blir buffén komplett. Sill, lax, lamm och ägg kan lagas på så många sätt. Här visar vi några nyskapande alternativ.

Snabbstek laxen i kuber med spännande såser. Kör med lammfärspaj i stället för stek. Blanda en egen knallig påskgul sill. Och baka in vackra ägg i ett grekiskt påskbröd.

Bulla upp matbordet
Eller se alltihop som ren inspiration till andra vägar att fira påsk. Tänk ett varv längre än du brukar och bulla upp tills matbordet blir fullt. Det behövs inga mängder av varje rätt. Det roliga är att få välja själv.

Efteråt serveras lämpligen något riktigt härligt kladdigt och chokladigt. Eller små påskägg fyllda med lyxchoklad i bitar om man inte har mer ork kvar för köksgöra. Huvudsaken är att man hinner mysa.

Laxkuber med citrussmak

Lättlagad och läcker laxrätt till påskbuffén. Såserna kan göras i förväg.

4 personer,

30 min + tid för såsen att dra

1 citron

3 limefrukter

3 limeblad

2 msk citronmelissblad

1/2 chilifrukt

1/2-1 msk socker

2 msk japansk soja

3 msk sesamolja

1 tsk riven färsk ingefära

1 msk rapsolja

2 tsk flytande honung

2 tsk risvinäger eller limesaft

1 tsk sesamfrön + lite extra

400 g laxfilé

2 msk olivolja

salt

nymalen svartpeppar

Filea citron och lime med en vass kniv. Dela fruktköttet i småbitar. Ta bort nerven på limebladen och strimla resten superfint. Strimla citronmelissbladen. Finhacka chili och ta bort fröna om du inte vill ha det så starkt.

Blanda alltsammans och smaka av med socker. Låt stå och dra, gärna ett par timmar.

Blanda soja, 2 msk sesamolja, ingefära, rapsolja, honung och risvinäger i en kastrull. Rosta 1 tsk sesamfrön i torr stekpanna och blanda ner. Värm såsen sakta på svag värme och smaka av. Låt svalna.

Avlägsna eventuellt skinn och ben från laxen och dela i stora kuber. Hetta upp 1 msk sesamolja och 2 msk olivolja i en stekpanna. Stek kuberna på stark värme ett par minuter på varje sida, så att de fortfarande är lite rosa inuti. Strö över sesamfrön.

Droppa lite sesamsås över laxkuberna på serveringsfatet och servera resten vid sidan om tillsammans med den syrliga salsan.

Påskgul sill

Gul sill på buffén är både snyggt och gott.

4 portioner, 3 timmar

1 kuvert saffran

1/4 dl lag från sillen

1 1/2 dl gräddfil

1 dl majonnäs

1/2 liten purjo eller 2 salladslökar

1 litet rött äpple

1 vitlöksklyfta

cayennepeppar

eventuellt salt

250 g inlagda sillfiléer

Rör ut saffran i lagen från sillen. Blanda med gräddfil och majonnäs. Strimla purjo eller salladslök fint och tärna äpplet smått. Blanda ner i smeten och pressa i en vitlöksklyfta och dofta över cayennepeppar. Smaka av eventuellt av med lite salt.

Skär sillfiléerna diagonalt och vänd ner i smeten. Låt stå i minst tre timmar eller över natten i kylskåp.

Grekiskt äggbröd

I Grekland är det påsktradition att baka bröd med hela ägg i. Det här är både vackert och skojigt att baka.

1 bröd, 2 1/2 timme

4 dl naturell yoghurt

50 g jäst

2 msk olivolja

1/2 msk salt

9-10 dl vetemjöl special

6 ägg, varav 5 kan vara färgade

Värm yoghurten tills den blir fingerljummen, 37 grader. Rör ut jästen i yoghurten tills den löst sig. Tillsätt olja, salt och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i tio minuter och låt sedan jäsa under bakduk i en timme.

Arbeta in resten av mjölet, knåda väl och skär bort en tredjedel av degen. Kavla ut resten till en cirkel. Smörj en form med löstagbara kanter och klä med degcirkeln.

Dela den återstående tredjedelen i sex bitar. Rulla varje bit till en fingertjock längd. Lägg två längder i kors över formens botten. Lägg de andra bitarna i en rund ring i de "lediga" fälten.

Ställ ett rått (eller lättkokt och färgat) ägg i mitten av varje cirkel och ett i mitten. Låt jäsa under bakduk i en halvtimme.

Vispa upp det sista ägget och pensla. Grädda sedan brödet i 200 grader på nedre falsen i cirka en halvtimme eller tills det fått fin färg.

Påskpaj med lamm

En dekorativ och mättande påskig paj.

8 portioner, 1 1/2 timme

125 g smör

3 dl vetemjöl

3 msk vatten

2-3 färska rödbetor

200 g lammfärs

olivolja

3 vitlöksklyftor

1 rödlök

2 ägg

2 dl matlagningsgrädde

riven muskot

salt

nymalen svartpeppar

200 g chèvre

ett par kvistar färsk rosmarin

Skär smöret i fyrkanter, blanda snabbt ihop med mjölet till en grynig massa. Tillsätt iskallt vatten och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en halvtimme.

Koka under tiden rödbetorna i lättsaltat vatten tills de är nästan mjuka. Låt svalna och skala (kokas de skalade kan spadet användas till att färga ägg).

Klä en smord pajform, 24 cm i diameter, med degen. Nagga och ställ in formen i frysen i en halvtimme. Förgrädda sedan pajskalet i 200 grader varm ugn i tio minuter.

Bryn lammfärsen i lite olivolja. Pressa i två vitlöksklyftor och fräs ytterligare någon minut. Låt svalna.

Skala och skiva rödlöken och fräs den glansig i stekpanna.

Sprid ut färsen över pajdegen. Skiva rödbetorna och fördela över i ett vackert mönster. Fördela löken överst.

Vispa ihop ägg och matlagningsgrädde. Pressa i den sista vitlöksklyftan, riv i muskot, salta och peppra. Häll smeten över pajfyllningen. Ta bort kanterna på chèvren och smula över osten. Tryck ner några hela kvistar rosmarin här och där.

Grädda i 175 grader i 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!