Bortglömd krydda gör comeback

Mat & dryck2003-04-19 09:20

Det hippaste du kan servera på en restaurang anno 2003 är ryggbiff med béarnaisesås och hasselbackspotatis. Känns det bekant månne? Kan tro det.

När retrovindarna blåser som bäst i rikets restaurangkök vill jag därför passa på att slå ett slag för en personlig favorit som hade sin storhetstid för en sisådär 30 år sedan. Grönpeppar. Och då snackar vi inte grön chili, oumbärlig i sig, utan omogna pepparkorn med en fantastisk säregen smak som inte liknar något annat.

Svart-,vit- och grönpeppar växer på samma buske, men skördas vid olika mognadsgrad. Den gröna plockas när kornen fortfarande är omogna. Det ger en aromatisk och mjuk smak, samtidigt som peppar-ens hetta finns där.

Grönpeppar säljs hel, frystorkad eller inlagd i vinäger eller lag. Kornen kan användas hela eller krossade. Ska du krossa dem rekommenderas den torkade varianten och en mortel. Grönpeppar i lag förvaras i kylskåp efter att burken öppnats.

Grönpepparbiff

4 personer, 20 minuter

Kött och grönpeppar är en underbar duo. Den här såsen får mig att slicka tallriken.

4 skivor biff av nötkött, t ex ryggbiff

2 dl köttbuljong, helst från fond på flaska

50 g ädelost

1 schalottenlök

1 dl lätt crème fraiche

1 msk fransk senap

1 msk soja

1 msk grönpeppar i lag

1 msk torkad grönpeppar

1 msk grovkrossad svartpeppar

1 knippe persilja

2 msk smör

1/2 dl rött vin eller portvin

1 tsk worcestershiresås

salt

Ta ut köttet ur kylen minst en halvtimme i förväg. Krossa den torkade grönpepparen i mortel och blanda med grovkrossad svartpeppar och lite salt. Klappa in biffarna runtom med blandningen.

Stek biffarna i smör i cirka 2 minuter på varje sida. Ta upp dem, linda in i folie och håll dem varma.

Hacka löken fint och låt den fräsa i stekpannan med lite extra smör. Späd med vatten och buljongfond (eller en halv tärning). Rör i crème fraiche, senap, soja, worcestershiresås, vin och grönpeppar i lag. Låt koka ihop och rör sedan ner ädelosten som får smälta. Smaka av. Strö över hackad persilja.

Servera biffen med såsen, sallad och klyftpotatis eller hasselbackspotatis.

Grillad grön-pepparlax

4 personer, 45 minuter

Laxfilé finns numera i smarta styckeförpackningar. Perfekt att ha hemma i frysen. Grönpeppar passar till den lite feta fisken.

4 laxfiléer

1 gul lök

1 citron

1 tsk torkad grönpeppar

1 tsk rosmarin

1 tsk mejram

1 tsk salvia

1 tsk fransk senap

1 dl oliv- eller solrosolja

2 vitlöksklyftor

salt och nymalen svartpeppar

Hacka löken fint och blanda i en plastpåse med saft från halva citronen, olja, krossad vitlök, stött grönpeppar, rosmarin, mejram, senap, svartpeppar, salt samt finstrimlat citronskal. Lägg filéerna i påsen och knyt om. Låt ligga i en halvtimme, vänd påsen efter halva tiden.

Låt fisken rinna av och grilla på utegrill eller i ugnen i 250 grader, cirka 5 minuter på varje sida. Pensla med den överblivna marinaden ett par gånger under tiden.

Servera genast med grönsallad och pressad potatis.

Jordgubbar med grönpepparsås

4 portioner, 15 minuter

En djärv dessert där modet belönar munnen. Mumsigt även till vintergubbar.

1 l jordgubbar

1 1/2 dl vispgrädde

1 dl råsocker

50 g osaltat smör

1-2 tsk grönpeppar i lag

Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker, grädde och grönpeppar. Låt sjuda tills sockret smält. Koka i 2 minuter eller tills såsen tjocknat.

Snoppa jordgubbarna och fördela dem i fyra portionsskålar. Häll på såsen varm.

MATLUST Retro är rätt. Dags att damma av en missförstådd 70-talsklassiker i krydd- hyllan. Heja grönpepparn!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!