Skördetid
Bönor måste kokas och det känns naturligt att bjuda salladen ljummen med de nykokta bönorna, gärna flera sorter, som grund för salladen. Sommarens isbergssallad får stå tillbaka för mer rustika blad från mangold eller spenat. Är bladen grova bör även de förvällas innan de blandas i salladen. Några bitar fetaost och vitlök i den olivoljebaserade dressingen ger salladen extra smak.
4 personer
400 g färska bönor, gärna olika sorter som vaxbönor och haricot verts
100 g blad från mangold, spenat eller smakrik sallad
100 g fetaost i tärningar
1 dl svarta oliver
stora kvistar persilja eller körvel
Till dressingen:
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 nypa salt
1 tsk nymald peppar
1 vitlöksklyfta
1 tsk citron- eller limesaft
Ansa bönorna och skölj salladsbladen. Dela bönorna i bitar på 3 centimeter och lägg dem i kokande, lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Mot slutet kan även grova blad från mangold eller spenat läggas i vattnet för att råheten ska gå ur.
Slå av vattnet. Strimla bladen grovt och lägg allt i skål.
Blanda samman dressingen av olja, vinäger, salt, nymald peppar, pressad vitlök och lite citron- eller limesaft direkt från frukt. Slå dressingen över bönor och blad.
Tillsätt oliver och fetaost. Servera salladen ljummen, gärna dekorerad med persilja, körvel eller annan bladkrydda och bjud gott bröd till. (TT Spektra)