Bönsallad i skördetid

Ljummen bönsallad som toppas med feta och oliver. Bild: DAN STRANDQVIST

Ljummen bönsallad som toppas med feta och oliver. Bild: DAN STRANDQVIST

Foto:

Mat & dryck2003-08-30 08:04

Skördetid innebär ett överflöd av fräscha grönsaker. Nyskördade bönor, mangold och lök finns i alla välsorterade grönsaksdiskar .

Bönor måste kokas och det känns naturligt att bjuda salladen ljummen med de nykokta bönorna, gärna flera sorter, som grund för salladen. Sommarens isbergssallad får stå tillbaka för mer rustika blad från mangold eller spenat. Är bladen grova bör även de förvällas innan de blandas i salladen. Några bitar fetaost och vitlök i den olivoljebaserade dressingen ger salladen extra smak.

Ljummen skördesallad

4 personer

400 g färska bönor, gärna olika sorter som vaxbönor och haricot verts

100 g blad från mangold, spenat eller smakrik sallad

100 g fetaost i tärningar

1 dl svarta oliver

stora kvistar persilja eller körvel

Till dressingen:

3 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

1 nypa salt

1 tsk nymald peppar

1 vitlöksklyfta

1 tsk citron- eller limesaft

Ansa bönorna och skölj salladsbladen. Dela bönorna i bitar på 3 centimeter och lägg dem i kokande, lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Mot slutet kan även grova blad från mangold eller spenat läggas i vattnet för att råheten ska gå ur.

Slå av vattnet. Strimla bladen grovt och lägg allt i skål.

Blanda samman dressingen av olja, vinäger, salt, nymald peppar, pressad vitlök och lite citron- eller limesaft direkt från frukt. Slå dressingen över bönor och blad.

Tillsätt oliver och fetaost. Servera salladen ljummen, gärna dekorerad med persilja, körvel eller annan bladkrydda och bjud gott bröd till. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!