Barnens bästa firre

Mat & dryck2002-02-07 07:56

Känns scenen igen? Det är onsdag, barnen är just hämtade från fritids och dagis och hela familjen inramlad i ett hem där någon militant kärnfamiljsmotståndare tycks ha gått runt med en gigantisk elvisp. Klockan är 17:30, om en halvtimme börjar Bolibompa. Barnen är döende av hunger, sliter som ulvar i dina byxben och kräver något att äta. NU.

Och den enda maträtt du din stackare kan komma på där du står vilse i pannkakan mellan skitiga kastruller och ett berg av tvätt, ja den enda maträtt som över huvud taget tycks existera i sinnevärlden, är snabbmakaroner och stekt falukorv. Eller om man är på sitt riktigt spralliga crazyhumör -- snabbmakaroner och köttbullar.

Jag upplever scenen flera gånger i veckan. Jag menar, det är en sak att fixa helgmys, tända ljus och laga mat i godan ro -- och en helt annan att dag efter dag prestera spännande vardagsföda.

Visst, man får ju sina ryck även i veckorna. Är en God Mor och anstränger sig för att förvandla falukorven till "Tropisk korvgryta" i stället för till stekta skivor. Men vad har man för det, när 4-åringen trumpet föser undan ananasbitar och allt som kan kallas tropiskt för att misslynt komma åt att picka i sig de små falukorvssnuttarna?

Om ni tror att jag här ska kräva kvinnorna tillbaka till heltidstjänst vid spisen, och förfasa mig över dåligt matplanerande, så misstog ni er. Tvärtom -- hurra för uppfinningar som snabbmakaroner och falukorv! Snabbt, enkelt och högt älskat.

Det är just sådana små finurligheterna som gör att kvinnor på gränsen till nervsammanbrott emellanåt lyckas stanna på gränsen.

Och hurra får sådana sinnrika, enkla barnmatsrecept som det vi fått från föräldrakooperativet Våga Gård i Vadstena.

Anna Fång, som arbetar där, har skickat in ett lätt recept till Gräslöksfisk som barnen älskar. Och alla sätt att få barn mindre tjurigt inställda till fisk bör premieras tycker matredaktionen. Grattis till kniven!

Mina egna ungar äter fisk utan knot, om det inte är ben i den, och vinnarreceptet mottogs glatt. Jag använde 8-procentig "fraiche" och det gick utmärkt.

"Jättegott! Kul med mat som har gräsfläckar. Det här vill vi äta flera gånger".

Till er som inte fått med ert recept i dag: Lugn, det kommer, det kommer. Till er andra: Dela med er av era recept ni också. Adressen står längst ner i artikeln.

(För att inte hetsa upp någon nitisk näringsfysiolog allt för mycket: jodå, mina barn får grönsaker till snabbmakaronerna och nej då, de äter inte korv och makaroner precis varje dag.)

Skicka ditt recept till

Corren

Carina Glenning

581 89 Linköping

Märk kuvertet "Receptet"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!