Konserver har sina fördelar. Visst. Men nÀr det handlar om vÀrldens godaste frukt finns det inget som gÄr upp mot originalet. En fullmogen skiva fÀrsk ananas har allt det som inte ryms i en konservburk.
Den smakar sol, söder, sötma och saft. Ăt den i bitar och förflyttas till frukostbuffĂ©n pĂ„ den dĂ€r paradisön i VĂ€stindien. Eller gatustĂ„ndet i Thailand, balkongen i Kalifornien, poolkanten i Spanien. Ananas sĂ€tter gomseglet pĂ„ full rigg med kurs mot solen.
Namnet ananas Àr indianska och betyder "oövertrÀffad frukt". Kan det bli mer passande?
Och ÀndÄ Àr det sÄ lÀtt att glömma bort denna drottning av fruktdisken. Hon stÄr dÀr och vippar med sin spretiga krona av blad och ser sÄ ... komplicerad ut. "Det blir ÀndÄ inte av att jag Àter den", tÀnker trÄkkonsumenten och lullar vidare med sin varuvagn.
Gör inte det. VÀlj i stÀllet ut ett praktexemplar som kÀnns tungt och ger efter lite lÀtt nÀr du trycker med tummen. Sött ska den dofta ocksÄ. Lyfter du dessutom i det mittersta bladet och det lossnar -- dÄ vet du. HÀr har du en perfekt mogen ananas -- fÀrdig att avnjutas. Naturell, i mat eller som dessert. Allt klÀr en skönhet.
Speciellt bra trivs ananasen i sÀllskap med kyckling, rÀkor, flÀskkött och anka. Men som sagt. Att skÀra den i klyftor och njuta den rÀtt upp och ner Àr en himmelsk njutning och antagligen den enklaste dessert som gÄr att uppbringa.
Stocken i mitten kan dock var trÀig och hÄrd, sÄ den kan du gott skÀra bort. Och skalet Àr lite pilligt, men det gÄr lÀtt att bli av med om kniven Àr vass.
Ananasen bör förvaras svalt, men inte kallt. GÀrna pÄ mjukt underlag eftersom den kan fÄ tryckskador av sin egen tyngd. I rumstemperatur hÄller den bara ett par dagar.
En gammal 80-talsgoding som stÄr sig utmÀrkt Àven 2002.
5-8 hg rÀkor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
2--4 tsk curry, beroende pÄ styrka
1 tsk paprikapulver
1 grön paprika
3 dl grÀdde
2 bananer
3-5 skivor ananas
1 dl vitt vin + ev ananasspad
1/2--1 chilifrukt, beroende pÄ styrka och smak
salt & peppar
Skala rÀkorna. Hacka lök och vitlök vÀldigt fint och frÀs genomskinligt i smör. Dofta över curry och paprikapulver. LÄt frÀsa nÄgon minut. SlÄ pÄ grÀdde, vin och eventuellt saft frÄn ananasen. LÄt koka ihop ett par minuter.
KÀrna ur paprikan och chilin och skÀr strimlor. SkÀr ananasen i bitar och skiva bananen och hÀll ner i grytan och lÄt koka med en stund. TillsÀtt till sist banan, ananas, chili och rÀkor. VÀrm hastigt och smaka av med salt, peppar och ev mera kryddor. Servera med ris.
4 portioner
Lite asiatiskinspirerad kycklingrÀtt för vardagslyx med smak.
1/2 ananas
100 g fÀrsk svamp, t ex champinjoner el shiitake
4 kycklingfiléer, el 2 kalkonfiléer
2 msk jordnötter
2 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili, beroende pÄ styrka
5 dl oxbuljong + ev ananasspad
olivolja
1 msk soja
2 kvistar fÀrsk rosmarin el 1 tsk torkad
1 kvist fÀrsk timjan el 1 tsk torkad
salt & peppar
SkÀr bort skalet frÄn ananasen med en vass kniv. TÀrna kycklingköttet och ananasen. Finhacka schalottenlök och vitlök och skiva svampen.
FrÀs löken glansig i olja, tillsÀtt svamp och kyckling och stek 5 minuter. SlÄ pÄ buljongen, ev ananasspad, kryddor, strimlad chili, soja och rostade jordnötter. LÄt koka ihop cirka 10 minuter eller tills kycklingen blir helt vit. Smaka av.
Servera med ris eller couscous.
4--6 portioner
LÀckert tillbehör till grillat, flÀskkött eller fÄgel. Extra tjusigt blir det om man serverar salsan i ananasens skal.
1 ananas
1 röd paprika
1/2--1 röd chili
3 salladslökar
1 knippa fÀrsk mynta
1 lime
1 msk rÄsocker
salt & svartpeppar
Gröp ur ananasen försiktigt. SkÀr bort stammen i mitten och tÀrna resten fint. KÀrna ur och hacka paprikan i 1 cm bitar. Strimla salladslök och chili och hacka myntan grovt. Blanda allt i en skÄl, smaksÀtt med salt, socker och peppar och pressa över limesaften. Smaka av. Fyll ananasens skal med salsan och stÀll fram pÄ bordet.
4 portioner
VÀrldsenkel efterrÀtt som sitter suverÀnt efter en tung middag.
1 mogen ananas
4 msk rÄsocker
1 knippa fÀrsk mynta
VÀlj ut en mogen ananas (se texten). SkÀr av bÄda Àndarna, skalet och avlÀgsna mittstocken. SkÀr sedan fruktköttet i 2--3 cm bitar eller tunna, tunna skivor och lÀgg upp pÄ ett fat.
Stöt myntabladen tillsammans med rÄsocker i en mortel tills sockret blir grönt och luktar mint. Strö sockret över ananasen och servera genast.
en drottning i högform