Ingen jul utan pepparkakor.
Men det kan lätt blir för många.
Använd dem i maten. Pepparkakor passar till mer än vi tror.
Konsten att äta sig snäll är hedervärd. Men det finns gränser för hur många pepparkakor man orkar proppa i sig. Framför allt när man köpt fyra hinkar fulla för att gynna barnens alla klassresor.
Varför då inte använda pepparkakorna på nya sätt? Den pikanta smaken, som inte alls är så pepprig, blir en perfekt smakbrytare i de mest oväntade sammanhang.
Pepparkakor och grönmögelost är till exempel en kanonkombination. Tillsammans med ett körsbärsvin, eller varför inte en kopp glögg, blir det kul jul på modernt vis. Att smula pepparkakor i frukostfilen är en gammal pålitlig klassiker som aldrig slår fel. Numera finns till och med färdig pepparkaksfil att köpa. Av samma orsaker blir en pepparkakscheesecake en kulinarisk fullträff. Krocken mellan syrlig gräddfil och kryddiga pepparkakor blir oändligt mycket mer spännande än när Philadelphiaost paras med söta digestivekex.
Pepparkakan är en större del av vårt kulturarv än vi anar. Redan romarna bakade en liknande kaka att ha med sig i matsäcken när de drog ut på slagfältet. Kakan var nämligen väldigt hållbar och möglade inte under resans gång. I våra trakter hittar vi pepparkakshistoria från så tidigt som 1300-talet. Nunnorna i klostren bakade pepparkakor mot alla möjliga krämpor och åkommor. Eller vad sägs om pepparkakor mot diarré, svagsinthet och melankoli? Dessutom sades pepparkakan ha en sexuellt stimulerande effekt på män -- vad nu nunnorna skulle med det till...
Nu för tiden har vi trots namnet sällan peppar i pepparkakor, men i ursprungsrecepten finns det med som en av flera bortglömda ingredienser. Kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron och pomeransskal ingick också.
Man tror dessutom att namnet även uppstått på grund av att peppar under medeltiden var det folkliga namnet för det främmande fenomenet kryddor. Följaktligen borde det alltså heta kryddkakor, vilket väl egentligen känns mer passande.
Det var dock inte förrän på 1800-talet som pepparkakan blev en julkaka. Det var också då som metallformarna började användas på allvar. Och vet du att de har olika betydelser?
En ängel för godhet. En gris för livets välfärd. Och ett hjärta för kärlek.
Tänk på det när du bjuder härnäst.
Världsgott tilltugg till drinken eller glöggen. Gör så många du har lust, men inte för långt innan eftersom pepparkakorna mjuknar fort.
pepparkakor
cirka 100 g ädelost
cirka 50 g kesella eller crème fraiche
1 näve torkade aprikoser + 1 skvätt konjak eller sherry
eller
1 näve färdiga aprikoser i Amaretto på glasburk
Lägg aprikoser i blöt i sherry eller konjak. Gärna över natten. Det finns också goda färdigmarinerade att köpa.
Mosa osten med en gaffel och blanda ut den med crème fraiche eller kesella till en tämligen slät smet.
Bred ut oströra på alla pepparkakor och skär aprikoserna i halvor eller breda strimlor och lägg ovanpå.
Servera genast. Gärna till körsbärsvin eller glögg.
Den kära gamla efterrättsälsklingen får sig ett rejält lyft om man använder pepparkakor till pajbotten. Med light-ost blir den dessutom mera tillåten.
25 pepparkakor
1 tsk kanel
60 g smör
300--250 g Philadelphiaost light
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl socker + 1 msk
2 1/2 dl gräddfil
Krossa pepparkakorna i en plastpåse med en brödkavel. Tillsätt kanel och blanda med smält smör. Tryck ut smuldegen i en pajform med avtagbar kant, cirka 25 cm i diameter. Ställ in formen i frysen så att degen stelnar.
Rör osten mjuk, gärna med elvisp eller mixerstav. Tillsätt ett ägg i taget, samt 1/2 dl socker och 1 tsk vaniljsocker. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i 15 minuter i 175 grader, utan att kakan får färg.
Höj värmen till 225 grader. Blanda gräddfil med resten av vaniljsockret och 1 msk strösocker. Bred ut krämen ovanpå det gräddade täcket. Ställ in i ugnen i fem minuter. Låt kallna.
Ännu ett mumsigt pepparkakstilltugg. Godast till ett glas bubbel!
25 pepparkakor
100 g rökt lax i skivor
250 g kesella citrus eller crème fraiche citron
1 citron
nymalen svartpeppar
Skär laxskivorna ganska fint och blanda med kesella eller crème fraiche. Smaka av med mera citron och peppar. Skär resten av citronen i små tunna trekanter.
Bred ut laxröran på pepparkakorna och garnera med citronskivor. Servera genast.
Det finns antagligen lika många pepparkaksrecept i Sverige som det finns familjer. Här är ett:
3 dl vatten
1/2 dl sirap
2 1/2 msk kanel
2 msk malda nejlikor
2 msk ingefära
2 msk bikarbonat
400 g margarin
750 g socker
1 350 g vetemjöl
Låt vatten, sirap, kryddor och bikarbonat koka upp. Blanda margarin och socker. Häll kryddblandningen över och låt smeten svalna. Arbeta in nästan allt mjöl (resten används vid utbakningen). Låt stå tills nästa dag. Kavla degen så tunn som möjligt, ta ut figurerna, grädda cirka 5 minuter i 225 grader. Låt kakorna svalna på plåten.
Körsbärsvin eller glögg passar bäst till spännande pepparkakstilltugg.
Älskad kaka
på nytt sätt