Älg --magert och gott

Förr gjorde man sitt bästa för att förstöra älgköttet. Lät det bada i mjölk och blandade ut det med fläskfärs. Viltsmaken skulle bort. Nu vet vi bättre.

Den bästa chilin kokar du på älgkött.Bild: MONIKA GOTTFRIDSSON

Den bästa chilin kokar du på älgkött.Bild: MONIKA GOTTFRIDSSON

Foto:

Mat & dryck2002-10-05 08:14

Viltsmaken har vi lärt oss att tycka om. Och magert kött står högt på våra moderna dietlistor. Men vad gör man om man överumplas av en älg i frysen? Tar det med ro. Man behöver inte laga till allt köttet på en gång. Älgköttet är nämligen så fiffigt konstruerat att fettet lagras utanpå musklerna och håller sig därför betydligt längre i frysen än annat kött. Du kokar en gryta när du har tid helt enkelt.

Huvudregeln är att älgkött kan användas på precis samma sätt som nötkött. I de flesta recept går det bara att byta ut oxköttet mot motsvarande bit älg. Välj hellre bakdel än bog, och skär bort synligt fett.

Älgfärsjärpar med rotfruktspytt

4 personer

Somliga tycker att älgfärs är för torrt och blandar ut det med fläskfärs. Jag tycker att det är synd. Du väljer själv.

500 g älgfärs (eller 400 g + 100 g fläskfärs)

cirka 10 enbär

1 kvist färsk rosmarin

3 vitlöksklyftor

1 msk messmör

riven muskot

1 ägg

1 dl öl

1 tsk balsamvinäger

1 tsk salt eller soja

nymalen svartpeppar

smör

1 gul lök

3 morötter

3 palsternackor

3 potatisar

250 g svamp

olivolja

Skala och riv två vitlöksklyftor. Hacka rosmarin och krossa enbären med mortel. Blanda i färsen tillsammans med messmör, muskot, peppar och salt. Ställ in i kylen en timme så att smakerna blandas.

Rör ner ägg, vinäger och öl. Forma till avlånga järpar och stek försiktigt i smör i stekpanna eller i ugnen på 200 grader tills de får fin färg.

Skala morötter, palsternackor, potatisar, vitlök och lök. Skär vitlök och lök i tunna skivor och fräs lätt i lite olja. Skär svampen i bitar och rotfrukterna i tärningar och häll ner i stekpannan. Krydda med salt och peppar och stek på mellanvärme tills allt mjuknat och fått färg. Servera med järparna.

Älgrullader med ädelsås

4 personer

Viltrullader är något av en svensk nationalrätt. Fyll dem med sånt du gillar!

8 skivor älginnanlår

1 gul lök

4 skivor bacon

salt- eller ättiksgurka

1--2 msk fransk senap

smör

1 dl matlagningsgrädde

150 g ädelost

1 buljongtärning

Banka ut köttskivorna mellan två lager plastfolie så att de blir riktigt tunna. Skala och skiva löken tunt och bryn den lätt.

Skär gurkan i stavar eller skivor på längden. Stryk senap på köttskivorna, lägg på gurka, lök och en liten stav ädel-ost. Rulla ihop med en baconskiva runt om och fäst med tandpetare. Gör fyra likadana rullar.

Bryn köttet runt om och vispa sedan ur pannan med en bottenskyla vatten. Sänk värmen, häll i buljongtärningen och brässera under lock i cirka 40 minuter. Plocka upp rulladerna och ta bort tandpetarna.

Häll i grädde och resten av ädelost-en. Höj värmen och koka ihop. Tillsätt eventuellt en klick smör blandat med vetemjöl under vispning. Smaka av såsen med mera fransk senap, salt och peppar. Lägg tillbaka rulladerna och servera med klyftpotatis.

Moosehead Chili

4--6 personer

Den godaste och enklaste chili som tänkas kan. Proportionerna är höftade och inte så noga. Det viktigaste är att låta älgköttet koka sönder ordentligt. Och en stor gryta!

1 kg grytbitar av älg

1 kg gul lök

1 vitlök

2 flaskor lättöl

1 msk spiskummin

2 burkar konserverade tomater

2 tsk kanel

2 tsk kakao

cirka 1/2 l hönsbuljong

1--2 färska chilifrukter, beroende på styrka och smak

2 tsk oregano

olivolja

Skala och skär löken och vitlök i bitar. Hetta upp olja i en stor gryta och häll i lök, kött, tomater, öl och så pass mycket buljong att vätskan täcker alltihop.

Hacka chilin, skär bort kärnorna och häll i så pass mycket att det inte blir tokstarkt, men ändå hett. Tillsätt alla kryddor utom oregano.

Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda ett par timmar tills köttet kokat sönder till trådar. Rör om då och då så att det inte bränner vid, häll på mer vätska om det behövs. Tillsätt oreganon på slutet och smaka av med mera kryddor. Servera med gräddfil, hackad lök, riven ost och guacamole.

Tjälknöl

6--8 personer

Sonen har döpt den här älsklingsrätten till "torrbuckla". Idén till tjälknöl lär ha uppstått av tålamodsbrist kombinerat med en frusen stek.

1 kg frusen stek av älg (så rund som möjligt)

4 dl vatten

3/4 dl salt

1/2 dl socker

6 krossade enbär

1 msk blandade örtkryddor

Sätt ugnen på 80 grader. Lägg det djupfrysta köttet i en ugnsfast form och ställ i mitten av ugnen. Stek köttet i cirka tolv timmar.

Blanda ingredienserna till lagen i en kraftig platspåse och se till att sockret löser upp sig. Lägg ner det varma köttet i påsen, knyt ihop och låt marinera i fem timmar.

Servera kallt i tunna skivor med potatisgratäng och sallad. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!