Medan pastan kokar gör man denna sås:
1 paket bacon
1/2 hackad gul lök
1/2 hackad röd paprika
1 köttbuljongtärning
1 burk crème fraiche
Bryn baconet och ta upp det ur pannan. Bryn sen lök- och paprikahacket. Lägg i baconet och rör ner crème fraiche och buljongtärningen.
Anette Gustafson, Motala
6--8 portioner
2 hela fläskfiléer
salt och svartpeppar efter smak
4 dl delikatesskryddad tomatpuré
4 dl rödvin (ej för surt)
3--4 dl grädde
2 krm basilika
Bryn fläskfilén runtom (dela varje filé i två) Lägg över i gryta. Salta och peppra. Rör ihop tomatpuré, vin och basilika som hälls över filén. Koka på svag värme under lock i ca 20 min.
Ta upp filén och skär i 1 cm tjocka skivor. Häll i grädde (ev en nypa socker) i grytan och rör om. Lägg ner fläskfilén och koka upp. Styrkan på såsen bestämmer man själv med gräddmängden.
Servera med ris, sallad och majs.
Kan förberedas helt och värmas när riset är klart.
Cathrine Renström, Linköping
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten
1 dl Heinz tomatpuré
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackad lök
1 msk pizzakrydda, oregano eller timjan
salt och vitpeppar efter smak
1 dl klippt persilja
ev 1 msk redningsmjöl om man vill ha den lite kraftigare
Blanda ihop allt utom salt och peppar och låt det gärna stå. Koka upp, smaksätt och häll över persiljan.
Lisbeth Forsberg
2 pkt jäst
5 dl 37-gradigt vatten
3/4 dl olja
2 tsk salt
1,5 l vetemjöl
Baka och låt jäsa på plåt 20 min. Pensla med ljummet vatten och grädda i 275 g tills de fått färg, ca 5 min.
Lisbeth Forsberg
1,5 dl vatten
1 dl vispgrädde
50 gr smör
1,5 dl vetemjöl
4 ägg
Koka upp vatten, grädde och smör. Rör i mjölet och vispa till dess smeten släpper botten. Låt svalna något och tillsätt sedan äggen ett i taget och rör kraftigt mellan.
Enklare är att köpa färdig petit-choumix.
Bred ut på bakpappersklädd plåt och grädda i nedre delen av ugnen 20 min i 200 gr. Låt svalna.
Vispa 3 dl grädde kraftigt. Rör i en hackad gul lök, 1 dl klippt dill, räkor efter behag eller rökt skinka i småbitar, svartpeppar och salt. Ev lite pepparrot.
Lisbeth Forsberg
4 portioner
4 kycklingfiléer
2 buljongtärningar
50 g riven Parmesan-, Västerbottenost el egen ost
1 tsk paprikapulver
2 krm peppar
1 burk lätt crème fraiche (200 g)
Lägg filéerna på ett ugnssäkert fat. Smula ost och buljongtärning över. Krydda med peppar och paprika. Klicka crème fraiche över. In i ugnen i mitten 15--20 minuter. Servera med kokt pressad potatis och gärna bröd till. Jättegott!
Sandra Ericsson, Boxholm
Ca 10 potatisar, rivna
2--3 gula lökar, rivna
3 ägg
1 burk keso (250 g)
Rör ihop allt och bred ut i långpanna. Lägg bacon över. 200 grader i 30--45 minuter. Servera med lingon, och lite sallad kanske. Vanlig råraka är toppengott, men tar tid att steka. Sköter sig självt här.
Pia-Lena Brandt
1 liten aubergine
1 palsternacka
1 stor morot
ca 1/2 grillad kyckling
1/2 silverlök
riven ost
Skär auberginen i skivor, eller längs med i centimeterstora skivor. Strö över lite salt och låt dem ligga så att en del av vätskan dras ur. Låt skivorna sedan steka i olja, en minut på varje sida.
Skala och skär palsternackan och moroten i små bitar. Låt bitarna koka knappt mjuka.
Stek löken skuren i små bitar, men bara så pass mycket att den blir mjuk och blank.
Skär kycklingen i små bitar.
Lägg aubergineskivorna tätt i botten på ett ugnsfast fat. Lägg i grönsaker och kyckling, och strö över riven ost.
Sätt in allt i ugnen, 15--20 minuter i 200 grader. Färdigt.
Inger Thörnström, Motala
1 dl gräddfil
1 1/2 dl majonnäs (lätt)
4 msk kaviar
1 finhackad rödlök
1 dl finhackad purjolök
1/2 dl hackad dill
1 burk matjesill i bitar
5--6 kokta potatisar
4--5 ägg, hårdkokta
Koka potatis, låt den kallna. Blanda ihop gräddfil, majonnäs, kaviar, rödlök och purjolök. Skiva den kalla potatisen och blanda ihop med såsen och sillen.
Låt stå i kylskåp 1--2 timmar. Garnera med hårdkokta ägg och eventuellt gurka och tomater.
Ulla i Mjölby
4 portioner
1--2 burkar urvattnad inläggningssill
2 skivade gula lökar
1--2 skivade purjolökar
grovklippt dill
Lag:
Saft av 2 citroner
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl socker
1 lagerblad
3 kryddnejlikor
1 tsk vitpepparkorn
1tsk kryddpepparkorn
Skölj av sillen och skär i bitar. Koka upp ingredienserna till lagen och låt kallna. Varva sill, lök, purjolök och dill i din sillburk. Sila lagen och häll den över sillen. Låt sillen stå kallt ca 5 dagar innan den serveras.
Ann Nordholm, Linköping
5 hg blandfärs
3 charlottenlökar, hackade
2 aubergine, skurna i skivor
2 hg grönkål, hackad
4 dl jasminris
8 stora potatisar, skurna i skivor
2 rivna morötter
1 tsk körvel
1 tsk paprikapulver
1 tsk basilika
salt, peppar
3 msk chilisås
2 ägg
5 dl mjölk
3 msk mjölk
3 msk margarin
Smörj en eldfast form. Bryn skivad aubergine, varva den med potatis, jasminris och rivna morötter i den eldfasta formen. Bryn löken, grönkål, köttfärs, chilisås och tillsätt kryddor. Låt koka 20 minuter. Häll såsen över de skivade grönsakerna. Gör en vit bechamelsås, tillsätt 2 ägg. Häll den över det övriga i en eldfast form. Grädda ca 45 minuter i 200 grader.
Inga-Lill Wejdenmark, Linköping
4 portioner
700 g benfri färsk laxfilé (2 cm tjocka)
1/2 tsk salt
1 msk olja till pensling
Fyllning:
150 g gorgonzola
2/3 dl hackad gräslök
1/2 dl hackad persilja
Murkelsås (finns även färdig att köpa):
1 msk smör
2 msk finhackad charlottenlök
1/2 msk matlagningsmjöl
4 dl vispgrädde
2 dl finhackade murklor (=2 burkar, eller rikligt med färska champinjoner)
1 grönsaksbuljongtärning
pressad potatis
citron
Börja med murkelsåsen. Hacka murklorna och charlottenlöken mycket fint. Fräs löken i smöret. Tillsätt murklorna, fräs ytterligare. Tillsätt nymald vitpeppar. Pudra över mjölet. Späd med grädde under omrörning. Smula i buljongtärningen. Låt såsen koka i 10 minuter. Salta lite.
Sätt ugnen på 200 grader. Mosa och blanda ingredienserna till fyllningen.
Putsa laxfiléerna helt fri från revben och småben. Känn med fingret mitt uppe på filén och tag med hjälp av en liten plattång bort de ben som sitter snett ner i laxköttet. Dela filébiten rakt av i fyra lika stora bitar.
Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan. Skär ett snitt mitt uppe på varje filébit så att det blir en "ficka". Lägg laxbitarna i en smord form. Fördela ostfyllningen i varje laxbit. Pensla laxfiléerna med olja och en aning salt.
Ställ formen med fisken på galler mitt i ugnen och baka laxen i 10--15 minuter. Ge såsen ett hastigt uppkok.
Servera laxen på heta tallrikar, fördela såsen omkring och garnera med citron.
Barbro Landstedt, Ödeshög