"Vinsten" är snart uppäten

Vårdcentralen i Mantorp minskar i år kostnaden för läkemedel med 700 000 kronor genom att välja billigare mediciner. Men "vinsten" riskerar bli uppäten av de ökade kostnader som följer av landstingets nya organisation.

Jens Aagaard på vårdcentralen i Mantorp är stolt över att man sparat in på läkemedelskonstnaderna, men är samtidigt oroad över att vinsten kommer att ätas upp av landstingets omorganisation. Bild: AGNETA C HAGELIN

Jens Aagaard på vårdcentralen i Mantorp är stolt över att man sparat in på läkemedelskonstnaderna, men är samtidigt oroad över att vinsten kommer att ätas upp av landstingets omorganisation. Bild: AGNETA C HAGELIN

Foto:

mantorp2003-12-19 08:58

Landstinget framhåller Mantorp som ett föredöme när det gäller att minska kostnaderna för läkemedel.

-- Det finns tre skäl till att vi lyckats så bra. Vi började redan för två år sedan byta ut vissa dyra utvalda mediciner mot billigare, dessutom har vissa patent gått ut som gjort att en del läkemedel rasat i pris, i vissa fall med en sjättedel, säger Jens Aagaard, läkare i Mantorp.

Apoteken byter ut

Därtill sänks kostnaden av att apoteken sedan ett år tillbaka automatiskt byter ut en del läkemedel till innehållsmässigt identiskt likadana, fast billigare och med andra namn.

Jens Aagaard säger sig inte ha stött på någon stor oro bland patienter som får sin medicin utbytt. Folk förstår, bara de får saker och ting förklarat för sig.

Mantorps vårdcentral har 6 200 personer i sitt patientunderlag och den totala årskostnaden för läkemedel ligger på 10,6 miljoner kronor. I år väntas kostnaden minska med cirka 700 000 kronor, pengar som istället kan användas till vård.

"Omöjligt sparmål"

Fast glädjen över den ekonomiska vinningen överskuggas av landstingets nya organisation och de tänkta besparingarna.

Jens Aagaard tror inte en sekund på att landstinget ska kunna spara några 300 miljoner nästa år. Han hävdar att runt 70 procent av den beslutade minskningen av vårdutbudet antingen redan är genomförd eller bara är en räknekonstruktion.

Han tar prioriteringarna inom barnsjukvården som exempel. Här har landstinget listat en rad åkommor där man tror sig kunna minska kostnaden med 3,8 miljoner kronor 2004 på att lägga ansvaret för utredning på vårdcentralerna.

Var ligger bespringen?

-- Så fungerar det redan i dag och vi remitterar sällan barn vidare för de åkommor som är listade, så var ligger besparingen?

Aagaard pekar vidare på en rad tänkta åtgärder som ska minska kostnaderna på de centrala klinikerna - men som i slutändan hamnar som en utgift ute i närsjukvården, dit vårdcentralerna hör.

Att skyffla över utredning av en patient från kirurgavdelningen till berörd vårdcentral sparar visserligen pengar åt kirurgen, men innebär att den istället hamnar på vårdcentralen.

-- Det kan knappast betraktas som besparing att skjutsa runt på kostnaderna. Vi ute i primärvården har talat om att vi befarar att våra kostnader ökar och den tänkta besparingen för landstinget kommer att utebli. Risken är stor att det nästa år läggs ut generella besparingar som kommer att slå hårt mot primärvården och våra patienter.

Och de är om dem han månar. Jens Aagaard har varit mer än tio år på vårdcentralen i Mantorp som har tre ordinarie läkare. Den senaste anställde kom 1995.

-- Det är synd att primärvården inte har högre status bland läkare. Det är kul att träffa folk, att få kontinuitet och nära kunna följa familjer från barnavårdcentralen och uppåt. Jag gillar mitt jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om