När ett hus är tio år har garantierna gått ut. Den vanliga villaförsäkringen täcker inte heller skador som beror på konstruktionsfel eller byggslarv.
Det betyder att en villaägare som drabbats av fukt- och mögelskador kan få betala flera hundratusen för att få sitt hus friskt.
Det vet ägarna till 1 ½ plans-villorna på Tranbärsvägen i Mantorp. Krister Jensen har tidigare i Corren berättat om kampen för att få kommunen att betala delar av saneringen. Grannarna menade att kommunens kontrollant släppte igenom oförsvarligt byggslarv. Mjölby kommun ville inte stötta husägarna ekonomiskt, utan hänvisade till att det handlar om konstruktionsfel.
Den enda hjälp som husägarna fått är från Småhusskadenämnden. Nämnden betalar 78 000 kronor av reparationskostnaderna på 260 000 kronor. Dessutom får husägarna ersättning för sina dubbla boendekostnader under saneringstiden.
Krister Jensen och hans fru får liksom grannarna flytta ifrån husen under de omkring sju veckor det tar att sanera. Arbetet är omfattande och svårt. Alla golv rivs upp och bärande stolpar i väggkonstruktionen sågas av för att bytas ut. Görs det fel kan huset få nya skador.
-- Det är få som kan göra denna typ av saneringar på rätt sätt, säger skadeutredaren Leif Svensson. Om amatörer är framme kan huset tryckas upp och spricka. Det har hänt att folk fått problem med att öppna fönster och dörrar efter slarviga saneringar.
Men görs saneringen rätt blir husen riktigt bra.
-- Något bättre begagnat hus än ett som blivit ordentligt sanerat finns inte. Då kan man vara säker på att inte få fuktproblem.