Nästan var fjärde av Vifolkaskolans 89 elever i årskurs nio hade förra läsåret mycket väl godkänt betyg i svenska. Bara två fick inte godkänt. Betygen i matte och engelska var inte lika lysande, men ändå betydligt bättre än i de andra högstadieskolorna i Mjölby. 13,5 procent av samtliga nior hade MVG i engelska och 11,2 procent hade det bästa betyget i matte. Av Vifolkaskolans niors betyg i samtliga ämnen är nästan 15 procent mycket väl godkända och 4,9 procent är underkända.
Magnus Thor, Vifolkaskolans rektor, anser att skolans personal och dess engagemang har stor betydelse för skolans och elevernas framgångar.
-- Vår personal trivs jättebra på skolan, de samarbetar bra och även fysiskt befinner de sig nära varandra. Alla har sina arbetsrum i samma korridor, säger han.
Lärarnas arbetstidsfråga har rektorn tillsammans med facket löst på det bästa sättet, vilket också bidrar en hel del till den trevliga stämningen och det goda resultat.
-- Varje lärare har ett individuellt arbetsschema som är en överenskommelse mellan mig och den enskilde läraren. Och det är meningen att varje lärare ska få ett så bra arbetsschema som möjligt, säger Magnus Thor.
Han menar också att Vifolkaskolan är en liten, mysig skola med 335 elever och 37 anställda varav 32 lärare. Skolan har, enligt honom, en lång tradition av vänlig stämning och goda relationer mellan de anställda och elever. Stämningen känns nästan i luften så fort man kliver in i skolan, enligt honom. Och Correns utsända kan bara instämma.
Det är lugnt och trevligt i korridorerna och de ungdomar man möter hälsar vänligt. Bakom vår rygg hör vi några elever säga: "Hej rektorn, du är cool."
-- Tack. Jag vet, svarar rektorn tillbaka.
På många skolor råder det också trevlig stämning och engagerad personal saknas inte heller. Trots det uppnår de flesta skolor inte samma resultat och Magnus Thor är medveten om detta.
-- Vårt resultat har naturligtvis också med vårt upptagningsområde att göra. Vi har välmotiverade elever med rätt högutbildade föräldrar. Vi har också färre killar i klasserna, färre elever med invandrarbakgrund och färre elever med ensamstående föräldrar än genomsnittet i Mjölby kommun och i övriga landet.
Och trots att det går bra för de flesta av Vifolkaskolans elever satsar skolan hårt på dem som behöver hjälp. I resurscentrum, ett rum mitt i skolan, kan alla elever få hjälp när som helst under skoldagen. Två och en halv lärartjänst och två och en halv elevassistenttjänst har skolan avsatt till resurscentrum. Och det som är viktigt är att ingen av eleverna skäms för att gå dit. Därför fungerar resurscentrum alldeles utmärkt, enligt rektorn.
-- Våra elever har en positiv syn på resurscentrum. Det är ingen låg status i att söka hjälp där. Det är snarare tvärtom och det är jättebra.
Det finns dock vissa saker som rektorn är lite missnöjd med.
-- Vi kämpar med att våra elever inte ska kasta papper och annat överallt på skolan. Och vissa perioder är de jätteduktiga. Men vissa perioder glömmer de det helt och hållet.
Av utspridda pappershögar att döma hade Vifolkaskolans elever vid Correns besök en sådan dag när de glömde vad man gör med sopor. Men de var inte mindre trevliga för det.
-- Tack för besöket och välkomna igen, fick vi höra av ungdomar vid utgången.