Corren har tidigare skrivit om hur kommunen utfört geotekniska undersökningar på Hackelsjös jordbruksmark, utan att först ha fått hans godkännande.
Därefter detaljplanelades marken vid Parkvägen, trots att kommunen inte äger den. Det beslutet togs på byggnadsnämndens senaste möte, under protest från moderaterna och kristdemokraterna.
Byggnadsnämndens ordförande Birger Fransson (s) uppgav nyligen i Corren att det pågår förhandlingar om ett köp av marken. Uttalandet får markägaren Dag Hackelsjö att reagera:
-- Måste man inte vara två parter för att förhandla?
Han har skickat brev till både kommunstyrelsen och byggnadsnämnden, där han säger att han inte är intresserad av att sälja sin mark.
Trots detta blev Dag Hackelsjö uppringd av exploateringsingenjör Henrik Edstam, som läst brevet men ändå ville att han skulle komma in till ett möte på kommunen. Henrik Edstam förklarar att hans uppgift är att försöka komma framåt i ärendet:
-- Vi respekterar om Dag Hackelsjö inte vill sälja, men ett alternativ skulle kunna vara ett utbyte av mark med kommunen. Eventuellt skulle han då kunna få en större del än han har i dag.
Dag Hackelsjö är åtminstone i dagsläget ointresserad även av att byta mark. Han säger sig ha upplevt en arrogant hållning från kommunens sida, som inte direkt har gjort honom mer välvilligt inställd till förhandlingar.
Att ensam sammanträffa med representanter från tekniska kontoret ser han som en olustig sits:
-- Då ska de väl försöka pressa mig. Jag känner mig ganska ensam mot kommunen. Men även jag är ju en kommuninvånare som betalar skatt.
Oppositionsrådet Ann-Marie Sjöö (m) har från första början varit starkt kritisk till handläggningen av ärendet.
-- Det måste bli ett slut på det här, allt Dag Hackelsjö vill är att bli lämnad ifred. Dessutom har hans brev inte kommit fram till byggnadsnämnden, säger hon.
Enligt kommunalrådet Jörgen Oskarsson (s) kommer ärendet inte att sluta med expropriation (tvångsköp):
-- Om vi inte lyckas komma överens med Hackelsjö, är min uppfattning att vi inte kommer att fullfölja detaljplanen.
-- Hela ärendet har gått maximalt dåligt, med ett initialt misstag av kommunen, politisk oenighet och positionering i massmedia.
Han tillägger att Mantorps samhälle är inringat av "barriärer" i form av järnvägen, E4 och gamla riksettan, vilket försvårar expansion.
-- De tolv tomter som vi planerar på kommunens egen mark vid Parkvägen är därför väldigt värdefulla.