Jakob Larson Tillmar, Daniel Jern, Christoffer Aniander och Peter Simonsson, alla åttondeklassare på Vifolkaskolan, har aldrig blivit rånade, mobbade eller utsatta för våld. Men de tycker att man ska prata om det. Det händer ändå överallt och det finns mycket som man inte vet eller förstår riktigt.
-- Att man kan bli blind av bara en tesked träsprit eller att man kan dö av lite mer visste jag inte alls, säger Peter Simonsson.
Hur skor med plastförstärkning kan förstöra både någons ansikte och hela liv fick de också höra och se på en bild på en ung kille som misshandlades till döds.
Att mobbning i skolan kan leda till mycket elände vet ju alla. Men att höra det av en person som själv har varit mobbad och därefter levt ett bedrövligt liv många år är något helt annat. Medan Ulf Eriksson, från Stiftelsen Ungdom mot våld, berättade om sina erfarenheter som alkoholist och drogberoende var det otroligt tyst i klassrummet.
-- Mobbning förstör ens självförtroende och kan orsaka missbruk som ofta slutar antingen med fängelse eller självmord. Som missbrukare är man en dålig människa. Man ljuger, sviker, blir kriminell och tänker bara på sitt missbruk. Vägen från misären är lång och svår. Därför är det bäst att välja rätt från början, säger Ulf Eriksson.
Att ungdomar ska vara försiktiga och uppmärksamma är något självklart med tanke på statistiken som visar att antalet polisanmälda brott har ökat dramatiskt sedan 1950. Då polisanmäldes 200 000 brott. Förra året polisanmäldes 1,5 miljoner brott.
Men det är inte bara ungdomar som ska våga vägra våld, enligt honom. Och det är inte bara ungdomar och skolan som ska göra sitt bästa för att samhället ska förändras till det bättre så att ingen råkar illa ut.
-- Föräldrar och alla vuxna i hela samhället måste också ta sitt ansvar. Vuxna ska vara ute bland ungdomar, lyssna på dem, se vad de gör och försöka upptäcka problem innan de blir för stora, säger Ulf Eriksson.
Efter föreläsningen fyllde alla elever i en enkät där de, bland annat, svarade på frågor om mobbning samt om de har blivit erbjudna eller testat hembränt, cigaretter eller några andra droger. Elf Eriksson, som har jobbat med ungdomar och de här frågorna i åtta år, har uppmärksammat att svaren har ändrats med tiden.
-- Mobbning förekommer oftare, det är allt vanligare att elever blir erbjudna droger och allt yngre elever testar hembränt och cigaretter, säger han.
Det finns dock något som är glädjande. Åtminstone för lärare. Efter att ha kollat tusentals enkäter är Ulf Eriksson säker på en sak.
-- Det är helst till en lärare som elever skulle vända sig om de hade hamnat i nöd. Svaren varierar naturligtvis från skola till skola och flera elever väljer en kompis som hjälp i nöden. Men det är ändå roligt att så många barn har förtroende för sina lärare.
Varje årskurs på Vifolkaskolan i Mantorp hade ett eget tema som man ägnade dagen åt. Det är en tradition på skolan att elever ett par gånger per läsår lyssnar på föreläsningar om olika frågor från livet.
-- Det här handlar om viktiga områden från vardagen som tyvärr försvinner i skolarbetet. På sådana här dagar diskuteras de frågorna ordentligt, säger Inger Eriksson, lärare i engelska och idrott i årskurs åtta på Vifolka-skolan.