Den som under veckan vand-rat i skogarna kring Tomta utanför Sya kan ha stött på märkliga syner. I skogarna och på fälten kring gården Hagalund har troll, dvärgar, alver, laglösa och människor gjort livet surt för varandra under tre äventyrsfyllda dagar.
Dessa mystiska figurer har alla varit roller i ett så kallat lajv. Drygt 30 ungdomar från Vikingstad och Lambohov har deltagit. Bakom lajvet, som är en blandning mellan rollspel och improviserat skådespel, står fyra killar från Vikingstad.
-- Vi kallar vår förening Korpar och duvors edsvurna spelsällskap, säger initiativtagaren till lajvet, nittonårige Johannes Blomgren. Alla som är med här på lajvet känner varandra och det är många som är med för första gången.
Corren möter hela gänget på onsdagsförmiddagen då det bara återstår en sista måltid och lite städning av lajvet. I skuggan av ett äppelträd sitter dvärgarna, trollen, alverna och andra märkliga figurer och tar igen sig lite. Johannes Blomgren berättar vidare om arrangemanget:
-- Vi har fått låna torpet av min kompis Gustav Ringkvists farfar. Gustav är en av arrangörerna.
-- Först när vi kom i måndags så delade vi upp oss i fyra, fem olika läger. I de olika lägren har trollen, alverna och de andra försökt leva så fanasyaktigt liv som möjligt.
-- Vi har försökt hålla det så naturtroget som möjligt, men det har resulterat i många myggbett, lite sömn och några fall av pollenallergi, säger Gustav Ringkvist leende.
Torpet fick i historien fungera som värdshus, och det blev naturligt att många händelser utspelades i eller kring detta. I centrum för de största händelserna och sammandrabbningarna låg en kärlekshistoria.
Två varelser, en alv och en människa, bar på varsin förbannelse. Förbannelsen gick ut på att dessa var tvungna att gifta sig med varandra, annars skulle de dö. Detta giftermål förenade alverna och männi-skorna, vilket var något trollen och de laglösa vill förhindra till varje pris.
-- På tisdagsnatten hade vi bröllopsfest. Vi åt grillad kyckling och hade en tjusig ceremoni innan trollen och rövarna kom och förstörde festen. Det var mörkt och troligen lajvets höjdpunkt, berättar Johannes Blomgren.
Under de två dagarna har det ägt rum några stora drabbningar mellan grupperna och lite småkonflikter hela tiden. Exempelvis blev värdshuset en gång rånat och kidnappningar hände titt som tätt. Alla deltagarna har haft mjuka svärd och yxor, och det fanns regler för hur dessa fick användas för att ingen skulle bli skadad.
-- Alla som är med får improvisera och bygga på historien allt eftersom, säger Johannes Blomgren. De som dör får nya roller för att alla ska fortsätta ha kul.
-- Tanken med ett lajv är att man ska låta historien hålla på hela tiden, men vi var tvungna att ta paus då och då, och styra upp utvecklingen.
-- Det har varit ett hårt jobb med att hålla alla sysselsatta, men det verkar som att alla har haft kul, säger Blomgren.
Till sin hjälp har de fyra arrangörerna haft Oskar Jonasson, som arbetar på missionskyrkan i Vikingstad.
-- Jag står för den vuxna närvaron här och ansvarar för maten. Men det är faktiskt kul att vara ute i skogen och buffla också, säger Oskar, som är lika utklädd som ungdomarna.
Under de två gångna dagarna har maten varit tidsenlig. Det har tidigare lagats rotfuktsstuvning och grillat fläsk, och när Corren träffar Oskar i köket pysslar han för fullt med dagens lunch: kokta grönsaker, oxkött och sås.
Det verkar vara en trött men munter skara ungdomar som snart tänker ta sig an städningen av torpet, eller ska man skriva värdshuset, och det talas redan om nya lajv.
-- Det finns risk för att det blir fler lajv, säger Blomgren finurligt. Vi har redan pratat om att ordna ett vinterlajv.
-- Då slipper vi i alla fall myggen, hörs någon muttra bortifrån trollens hörna i trädgården.