Tre företag i samma klassrum

Det är kö till fruktvagnen på rasterna. Plommon, äpplen, bananer och melon går åt. Minst 120 kilo i veckan.Det är sjätteklassarna som driver "MiniCity". De har uppfunnit en lådbil också. Och skrivit en teaterpjäs.

MANTORP2004-11-05 07:03

I sjätte klass på Klämmestorpsskolan i Mantorp blomstrar företagsamheten. Hur många timmar eleverna lägger ner på sina olika företag går nog knappt att räkna ut.

Men de hinner med skolarbetet också.

- Jarå, försäkrar Moa Edberg och Olivia Forsberg bakom fruktvagnen. Vi hinner med matten och så. Och förra året vann vi "Vi i femman" i Mjölby. Det är bra med omväxling. Då jobbar vi enormt på lektionerna.

Alltihop började i femman. På fredagarna hade barnen kafé i skolan, de bakade hemma och på hemkunskapen och så fick alla kompisar köpa kaka och saft för en krona. Men till jul var hemkunskapen slut.

Köper billigt

- En förälder tyckte att vi kunde fortsätta, men kanske med något nyttigare, berättar Irene Svensson, klassläraren. Så vi började med frukt. Skolan sponsrade första terminen. Vi köpte billigt på frukthallen i Linköping, en för- älder hjälpte till att leverera. Ibland handlade barnen själva på stormarknaden här.

Då, i början, gick det åt 20 kilo frukt i veckan. I slutet av terminen hade efterfrågan ökat, det krävdes 120 kilo varje vecka. I dag säljs minst lika mycket.

Precis när Corren kommer på besök är det dags för högtidlig invigning av den nya fruktvagnen, vackert målad och försedd med korgar.

- Den här terminen får vi ingen sponsring genom skolan, eleverna får själva räkna ut vad allt ska kosta för att det ska gå ihop sig, säger Irene Svensson. Det ska inte bli någon vinst, det vore inte rättvist för dem som ska betala.

När rektor Lena Rothman fick frågan om Framtidsfrön vore något för skolan, så nappade hon direkt.

- Hon frågade om vi ville utöka vår företagsamhet till mer än frukten, och vi sa ja, berättar Irene Svensson. Det blev en uppfinnargrupp och en revygrupp.

Stilig lådbil

Uppfinnargruppen har själva gjort ritningarna till en stilig lådbil. Allt material är skänkt av olika sponsorer (klassen har skaffat tio stycken, ingen som har blivit tillfrågad har sagt nej).

- Det klurigaste med lådbilen var väl styrningen, säger Gustav Boman. Vi ritade väldigt länge innan vi kunde börja bygga.

Revygruppen är störst. Eleverna har själva utformat pjäsen efter ett manus som en av dem, Therese Kaneklev, skrev grunden till.

- Den har utvecklats väldigt mycket, säger Therese, så nu är den nästan 45 minuter. Den handlar om en tjej som blir kidnappad och när hennes kompisar letar efter henne blir de också tillfånga-tagna och ska sälja allihop till några japaner. En flicka har diabetes och när en tjuv tvingar i henne sötad yoghurt blir det väldigt spännande ...

Häromdagen spelade gänget upp sin pjäs för några gymnasie-elever på Dackeskolan i Mjölby (det var så nervöst och gick inte så bra första gången, men andra gången blev det jättebra). Nu är det dags för föreställning igen, alla 300 Dacke-elever ska få se pjäsen, och så föräldrar och vänner på kvällen.

Också lådbilen ska ut på äventyr. När Teknikföretagen har möte på BT i Mjölby ska bilen visas upp för besökarna.

-- Kanske ska vi ansöka om utmärkelsen "bästa företaget i Mjölby"? undrar Irene Svensson. Eleverna är så engagerade och det går så bra. Det här är den nya skolan, tycker jag, vi måste ut i samhället och lära oss av verkligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!