Tommy trivs som "dagisfröken"

På en punkt skiljer sig förskolan Sågen i Mantorp från de andra förskolorna i kommunen. Skillnaden heter Tommy Magnusson, Mjölbys ende manlige barnskötare.

Efter mat och sagostund blir det full fart i lekrummet med barnskötaren Tommy Magnusson. Hannes Rödin-Irebro försöker fånga bollen medan Karl Hallberg har fångat sin.

Efter mat och sagostund blir det full fart i lekrummet med barnskötaren Tommy Magnusson. Hannes Rödin-Irebro försöker fånga bollen medan Karl Hallberg har fångat sin.

Foto:

Mantorp2004-01-31 07:50

En dag på Sågen

På kommunens förskolor arbetar 275 personer. 273 av dem är kvinnor. Tommy Magnussons ende manlige kollega är enhetschefen Lars Zetterberg. De är båda överens om att verksamheten skulle tjäna på att ha fler manliga anställda, men så länge lönen är som den är tror de inte att det går att locka några killar.

Halkade in i yrket

-- Snittlönen för en barnskötare ligger omkring 16 500 kronor. Det är få män som är beredda att arbeta för sådan lön, säger Tommy Magnusson när Corren gör ett besök på Sågens förskola.

Där har Tommy arbetat sedan 1991 då han halkade in i yrket efter en längre tids arbetslöshet.

-- Mina stämplingsdagar höll på att rinna ut och jag var tvungen att jobba med något. Förskola och äldreomsorg var vad som erbjöds och eftersom jag ville arbeta här i Mantorp fick det bli förskolan.

Mer tissel i verkstaden

Tommy Magnusson trivdes bra med jobbet och kom så småningom in på en ettårig barnskötarutbildning på Birgittaskolan i Linköping.

-- För mig har yrket aldrig varit ett kall, men det finns många fördelar med att vara barnskötare. Jag är ursprungligen verkstadsmekaniker och om man jämför med det är det här ett väldigt fritt jobb, säger han.

Tommy Magnusson skulle gärna se fler manliga arbetskamrater, även om han trivs bra med sina kvinnliga kolleger.

-- Det sägs att det förekommer mycket tissel och tassel på kvinnodominerade arbetsplatser, men det tyckte jag faktiskt var värre i verkstadsindustrin.

Det är främst för barnens skull som han anser att fler manliga barnskötare behövs. Särskilt tror Tommy att många barn som lever med ensamstående föräldrar behöver förebilder av båda könen.

-- Jag tror att det finns skillnader mellan könen som är viktiga att bevara, säger han och erkänner gärna att det är han som helst tar med barnen till snickarverkstaden och om en glödlampa skall bytas tar han gärna på sig uppdraget.

-- Debatten kan ibland bli lite överdriven. Jämställdhet för mig handlar om att behandla alla, barn som vuxna, lika, inte att sudda ut gränserna mellan könen.

Fler män i yrket

I Mjölby kommun finns det en övergripande jämställdhetsplan. Därutöver har varje nämnd ansvar för att årligen följa upp och vid behov revidera en egen plan. Enligt chefen för förskoleförvaltningen Ulrica Norman finns det en ambition hos kommunen att få in flera män i yrket, men den enda konkreta åtgärd som nämns i jämställdhetsplanen är att ta in manliga praktikanter.

Inte bara Mjölby

Ulrica Norman påpekar att situationen inte alls är unik för Mjölby utan att de flesta av landets kommuner delar problemet.

Hon understryker dock att jämställdhetsarbetet inte bara handlar om att ha en bra blandning mellan män och kvinnor på arbetsplatserna.

-- Barnomsorgen har ett politiskt uppdrag att arbeta med jämställdhetsfrågor bland barnen. På fler förskolor bedrivs jämställdhetsprojekt med pengar från EU, uppger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om