Utredningen om hoten mot Veta skola läggs ned

Utredningen om hoten på Veta skola läggs ned. Polisen har spårat samtalen till en person som haft kontakt med elever via dataspelet GTA och chattforum.

På tisdagen var åter Veta skola öppen för sina 200 elever efter att ett skolhot stängt skolan på måndagen.

På tisdagen var åter Veta skola öppen för sina 200 elever efter att ett skolhot stängt skolan på måndagen.

Foto: Sune Johansson

Mantorp2023-09-20 12:00
undefined
På tisdagen var åter Veta skola öppen för sina 200 elever efter att ett skolhot stängt skolan på måndagen.

Det blev många frågor på måndagens informationsmöte för föräldar till elever på Veta skola. En lärare fick i början av terminen ett telefonsamtal om att någon med vapen skulle komma till skolan. Skolledningen valde att stänga skolan den dagen. Ytterligare ett hot ledde till stängning förra veckan.

– Hoten var så luddiga att det inte håller juridiskt. Det finns ingen inspelning och det går inte att driva en förundersökning. Det var inget brott, säger den ansvarige utredaren Jan Braf.

Han har informerat personalen på Veta skola om utredningen. Den aktuella personen är inte hemmahörande i länet. Mer än så vill inte Jan Braf säga om personen.

undefined
Björn Borg, gruppchef för lokalområdespolisen

Områdespolisen Björn Borg var på plats vid informationsmötet på skolan, men har inte själv ansvarat för utredningen. 

– Vi pratade en del om föräldrarnas ansvar för vad barnen gör på nätet. Sociala medier har en åldersgräns på 13 år och ingen av eleverna på skolan är så gammal. Det är föräldrarna som gjort det möjligt för barnen att vara i den miljön, säger Björn Borg.

Föräldrar har ofta bra koll på vem barnen är med i verkliga livet, men vet ibland mindre om det digitala umgänget, menar han.

undefined
Veta skolas rektor Jennica Berzelius.

Skolans rektor Jennica Berzelius säger att många vårdnadshavare på mötet reagerade starkt när det framkom att personen som tros ha stått för hoten chattade med skolbarn i dataspelet GTA, som har 18-årsgräns.

– Skolan anser naturligtvis att det är ett olämpligt spel för eleverna och det har vi påtalat till vårdnadshavarna, säger hon.

undefined
Christer Lordh, skolchef i Mjölby kommun.

Skolchefen i Mjölby, Christer Lordh, var också med på mötet som lockade runt 200 vårdnadshavare. Han menar att de flesta frågor och synpunkter som kom upp handlade om polisens arbete. Skolan fick ingen direkt kritik, säger han.

– I kommunens skolor har vi fokus på trygghet. Vi skapar rutiner för att hantera hot och våld, säger Christer Lordh.

Vad har ni dragit för lärdomar av de båda hoten i Veta?

– Det första är att vi inte fick kontakten med polisen, om deras bedömning av hotet. Det var mycket bättre vid det andra tillfället.

Personalen ska veta vad de ska göra om det kommer ett hot, menar han. 

– Det kan handla om inrymning, låsning, larm och liknande. Rutiner finns redan, men de måste medvetandegöras. Det gör vi genom att pröva, öva och praktisera. Men man övar inte med barn, utan bara med personal. Annars skapar man oro, säger Christer Lordh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!