Stora skulder i campingkraschen

Det saknas nära en halv miljard kronor i Östgöta Camping-konkursen. Det står klart när åtta av nio bolag räknats igenom av konkursförvaltaren.

östgöta camping i konkurs

östgöta camping i konkurs

Foto: Mia Karlsvärd

MANTORP2015-04-17 17:30

På fredagsmorgonen kom sex bouppteckningar in till Linköpings tingsrätt, dessa gäller de sex bolag som fanns i Östergötland. Ytterligare två lämnades in till tingsrätter i Stockholmsområdet och för det nionde bolaget i koncernen väntas en bouppteckning om en dryg vecka.

Med åtta av nio bolag sammanräknade står det klart att de samlade skulderna är cirka 536 miljoner kronor. Tillgångarna i de åtta bolagen värderas till 57 miljoner kronor. Summerat innebär detta att bristen är 479 miljoner kronor.

Det bolag som har störst skulder – 207 miljoner kronor – är Östgöta Camping-gruppen AB. Tillgångarna som i huvudsak består av begagnade husvagnar och husbilar är värderade till cirka 36 miljoner kronor. I den summan ingår också en mindre del kontanter på företagskontot samt reservdelslager.

I summan ingår också 1,5 miljoner kronor som elva privatkunder betalat i förskott – pengar som de nu förlorar.

Bristen i boet för Östgöta Camping-gruppen AB blir cirka 171 miljoner kronor. Största fordringsägare är Danske Bank med 84 miljoner kronor och trots att de står först i kön står det redan nu klart att de inte kommer att få tillbaka den summan.

Det konkursbolag som har näst största skuldbördan är Bürstner Sverige AB, det är de som simporterat fordonen från Tyskland. I den konkursen är bristen i boet cirka 84 miljoner kronor, men då är en stor del av detta skulder inom koncernen. Den största utomstående fordringsägaren är Bürstnerfabriken i Tyskland som levererat på kredit för 40 miljoner kronor.

Som nummer tre i skuldligan finns Mälarcamp AB som bedrivit försäljning i Borlänge. Där är bristen i boet 72 miljoner kronor. Nordea är största fordringsägare med 18 miljoner kronor.

fjärde plats finns Solifer Polar Scandinavia AB med en brist i boet på cirka 60 miljoner kronor. Även här är många av skulderna inom koncernen, bland de utomstående finns Danske Bank med cirka 10 miljoner kronor.

Nummer fem är Mobile Living Holding AB. Det bolaget har fungerat som ägarbolag i koncernen. Här finns inga tillgångar, men däremot en skuld på 22 miljoner kronor till Danske bank och en skuld till huvudägaren Stömmestad förvaltning AB. Det senare bolaget är inte försatt i konkurs

sjätte plats finns Mobile Living Group Sweden AB med en brist i boet på cirka 36 miljoner kronor. Även här finns interna skulder i koncernen, men 10 miljoner kronor finns uppsatt som en skuld till den tyska tillverkaren Hymer.

Det sjunde bolaget, Niesmann Sverige AB, har en brist i boet på cirka 29 miljoner kronor. Den största utomstående fordringsägaren är Niesmannfabriken i Tyskland med krav på cirka 17 miljoner kronor.

Det åttonde bolaget, Movera Scandinavia AB, har en brist på drygt 2 miljoner kronor som till största delen rör skulder inom koncernen.

Brist i boet betyder att konkursförvaltaren värderat och räknat bort de tillgångar som finns och som förhoppningsvis kan säljas. Lagret är inventerat ner till minsta gummilist och även om han lyckas sälja allt så kommer det alltså att fattas en rejäl summa.

Nästa torsdag hålls edgångssammanträde vid Linköpings tingsrätt för de sex konkurser som handläggs här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!