Den fyraåriga, gula labradoren Wala vädrar i luften. Hon vet vad hon ska leta efter. En bomullstuss som kontaminerats med cannabisdoft ligger i ett provrör gömd längre bort i lavendelrabatten vid Mantorp station, där undertecknad fått gömma den. Det dröjer inte länge förrän hon sätter sig ned på backen. Det är signalen till matte Sofia Björk-Timm, som i den här situationen är arbetskollega, att hon hittat målet.
– Om jag inte ser var hon har hittat det så säger jag visa och då tittar hon på den, säger Sofia.
Wala är en av hennes tre hundar som ska användas till specialsök, främst för att hitta narkotika, vapen och sprängmedel. I november blev de båda utexaminerade efter ett års utbildning i Norrtälje. När vi ses har de spenderat helgen i Mantorp där de tränat för fullt tillsammans med andra som också utbildar sina hundar.
– Vi jobbar med doftprover som vi beställer från ett laboratorium på nätet. Det här är industrihampa till exempel och är ofarligt och kan läggas ut överallt.
Hon visar flera plaströr som innehåller dofter av kokain, cannabis och THC. Den sistnämnda är den aktiva substansen i cannabis vilket kan hjälpa hundarna att även söka efter varianter av cannabis, exempelvis HHC (hexahydrocannabinol) som regeringen bestämt ska narkotikaklassas. Kristall, som är en relativt ny drog och som blir allt vanligare bland ungdomar, finns inte som doftprov ännu, berättar Sofia:
–Hundarna kan ändå markera kristall då den påminner om andra syntetiska droger.
Specialsöksuppdragen gör hon i sitt företag Specialsök Östergötland som hon driver vid sidan om sitt vanliga arbete inom den statliga ungdomsvården där hon jobbat i 15 år. Erfarenheten har hon stor nytta av i jobbet som hundförare.
– Jag ser hur knarket ökar och de unga berättar om deras drogberoende och hur man hanterar droger i skolor och på boenden. Jag får på så vis tips på områden man kan träna hundarna på, säger Sofia och tillägger:
– Gym är ett vanligt ställe. Då kommer någon in, lämnar något i ett skåp, så kommer nästa in och hämtar- Då kan man inte bevisa vems narkotikan är. De kan också lägga droger i snusdosor som läggs i rabatter.
Med sin verksamhet vill Sofia vara ett komplement till polisen, det handlar alltså inte om att göra polisens jobb. Skulle hennes hundar hitta narkotika kopplas polisen in. Verksamheter som kan anlita hennes företag kan vara exempelvis skolor, hvb-hem, företag och bostadsbolag. Syftet är också att avskräcka och jobba förebyggande. Det senaste uppdraget hade hon på en gymnasieskola i Linköping. Hon kan dock inte berätta om de hittade något.
– Vi jobbar under sekretess. Men generellt sett så förvaras inte drogerna i skolan, däremot hanteras de ofta där. Så när vi går in på skolor med hundarna är det inte alltid vi hittar narkotika, men de kan visa att det har funnits, att det luktar och göra markeringar på vissa ställen. Vårt uppdrag är att gå dit, hälsa på elever, visa att vi finns så att drogerna undviks i skolmiljöerna.
Från början hade Sofia tänkt använda sina hundar till jakt som är ett stort fritidsintresse:
– Men Wala var för het att hantera och då föreslog en vän att vi skulle prova specialsök för narkotika. Hon behövde mer att jobba med helt enkelt.
Labradorkompisarna Posh och Max står på tur att utbildas.