Skolavslutning flyttas från kyrkan

I år flyttas skolavslutningen från Veta kyrka till Veta Gammelgård. En flytt som väcker känslor hos föräldrar.

I år blir det ingen skolavslutning i Veta kyrka – utan i hembygdsgården.

I år blir det ingen skolavslutning i Veta kyrka – utan i hembygdsgården.

Foto: Julia Djerf

MANTORP2019-06-06 19:30

– Jag är inte religiös på något sätt, men det är högtidligt och en tradition att vara i kyrkan, förklarar Stefan Strömkvist vars dotter slutar första klass nästa vecka.

– Det är en särskild stämning där på skolavslutningen, det har ju alltid varit där.

Beskedet fick Stefan, som säger att han inte är ensam om att vilja ha kvar avslutningen i kyrkan, att skicka iväg ett mail till skolans rektor. Men flytten är inte det enda han reagerar på. Tidigare har skolavslutningen ägt rum på förmiddagen, men i år går marschen från skolan till gammelgårdens rundloge på kvällen – 17.30 för förskoleklass och upp till årskurs tre och 18.30 för mellanstadiet.

– Barnen får ingen känsla att nu är det sommarlov liksom. Det blir ju som en vanlig skoldag och sen att komma tillbaka på kvällen. Är det något tillfälle man som förälder verkligen kan tänka sig att ta ledigt, så är det ju på skolavslutningen. Jag tänker att tiden hamnar mitt i kvällsmaten för många och hur gör de som har småsyskon som brukar sova vid den tiden?

Enligt rektorn Jennica Berzelius grundar sig beslutet på att vårdnadshavare under flera år beklagat sig över att kyrkan varit för trång och att alla som velat delta inte har fått plats.

– Maxantalet har nog överskridits flera gånger om och en del har till och med fått stå utanför kyrkan, säger hon.

Stefan Strömkvist föreslår att avslutningen borde begränsas till bara den närmsta familjen, som föräldrar och syskon.

– Vi har provat det genom åren också, men det har inte hjälpt. Efter det här beslutet har vi snarare fått reaktioner som "Vad skönt, nu kan vi få se våra barn!"

Frågan om skolavslutning i kyrkan eller inte är så här i avslutningstider högaktuell. Det har uppmärksammats fall där skolor valt bort kyrkan för att omsluta alla elever oavsett religionstillhörighet och fall där kyrkan själva inte velat upplåta sina lokaler på grund av att skolorna önskat styra innehållet. Men så är inte fallet i Veta.

– Från vår sida hade de gärna fått vara i kyrkan, men det är förstås upp till skolan själva att bestämma. Det är inte lätt att se överallt i Veta kyrka, säger Sara Olofsson, församlingsherde för Vifolka församlingar.

Skolans rektor utesluter inte att avslutningen kan hållas i kyrkan igen i framtiden.

– Vi tänker att skolans personal och vårt så kallade Vetaråd, där vårdnadshavare ingår, får utvärdera tillsammans efteråt.

julia.djerf@ostmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om